Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Új hetilap, Fidesz-segítséggel

Nagyítás címmel közéleti és kulturális hetilap indul a Fidesz pártalapítványa segítségével – tudta meg a HVG.

December közepén indul a társadalmi, művészeti kérdésekkel is foglalkozó Nagyítás című kulturális hetilap, amelyet az erre a célra létrehozott Közép-Európai Kultúráért Alapítvány működtet majd - mondta Csontos János, a leendő lap főszerkesztője csütörtökön az MTI-nek.

A hetilapot fenntartó alapítvány mindegyik parlamenti párt alapítványánál pályázik majd támogatásra, tehát nem kizárólag a Fideszhez kötődik a "komoly üzleti terv alapján" működtetendő lap finanszírozása - kommentálta a Magyar Nemzet publicistája azt a HVG-ben megjelent hírt, mely szerint a Fidesz Polgári Magyarországért Alapítvány adja a lap beindításához szükséges pénzt.

Megjegyezte, hogy "botorság volna pusztán a pártalapítványokra szorítkozni", ezért a pályázatok szempontjából szóba jöhet még sok egyéb más mellett például a Nemzeti Kulturális Alap.

A 25 könyvet, többek között 7 verseskötetet jegyző Csontos János elmondta: ő "pártonkívüli volt mindig, és az is szeretne maradni". Hozzátette: a szerkesztőség tagjait szakmai alapon válogatta össze, "nem szólt bele senki", a fenntartó alapítvány elnöke pedig Csoóri Sándor író lesz.
Munkatársai közül példaként említette Tóth Erzsébetet, aki - mint mondta - "a legnagyobb élő költőink egyike".

"Szó sincs arról, hogy ez egy politikailag irányzatos lap lenne, értékválasztását tekintve konzervatív, egyébként pedig a világra nyitott, a nagyvilág kulturális folyamatait, Európa, Közép-Európa, ezen belül Magyarország kulturális folyamatait akarja figyelemmel kísérni, értelmezni és bírálni" - fogalmazott.

A lap egyszerre européer, kozmopolita, nemzeti és regionalista, ezért "értelmetlenség olyat mondani egy kulturális lapnál, hogy jobb- vagy baloldali" - hangsúlyozta.

Kifejezésre juttatta, hogy az újság nem ellenlapja lesz az Élet és Irodalomnak, noha az kétségtelen, hogy jelenleg a kulturális hetilapok piacán monopolhelyzetben van ez a lap. Egyúttal "üdvös dolognak" nevezte, hogy "a verseny és a pluralizmus jegyében többfajta kultúra- és művészetfelfogás, társadalomszemlélet tud megjelenni".

Előzmények

November végén, december elején várhatóan új hetilap kerül a standokra, a Csontos János szerkesztette Nagyítás. Szerkesztőségi névsor már van, szerkesztőségi épület még nincs, s az is hétpecsétes titok, hogy kik adják össze a pénzt az induláshoz. Annyit azonban tudni lehet, hogy a Fidesz Polgári Magyarországért Alapítványa (PMA) fölkarolta az ötletet, és anyagi áldozatot hoz a lapért. Ez azonban csak töredéke lehet a szükségesnek, legfeljebb 20-30 millió forint - írta a HVG.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. load 2009. október 16. 23:48
  „24. reális
  Minden ujságot a hírdetők tartanak el.”
 • 24. reális 2009. október 16. 20:22
  „Na és milyen pénzből finanszírozzák a lap kiadását? Nagy vállalkozok- igen és ők mikor és honnan szerezték a vagyonukat? Kérdezze meg már valaki, ne legyünk már olyan naívak!”
 • 23. meir 2009. október 16. 19:07
  „Uj heti lap-Fidesz segitseggel!!??
  majd az is tele lesz mindefele hulyeseggel,meg Orban ajnarozassal!!”
 • 22. kolombela 2009. október 16. 04:18
  „21. pancser 2009.10.15. 21:10
  Azért a fidesz sem panaszkodhat, náluk is ugyanolyan hitvényak és gyávák a vezetők, csak az elvakult nem látja.”
 • 21. kolombela 2009. október 16. 04:14
  „Nygyon találó a címe. felnagyítja azokat a cselekedeteket, miket Viktorka és a fidesz művel és említésre sem méltó.”
 • 20. pancser 2009. október 15. 21:10
  „Az MSZP sz..ral kente össze magát, tuti, hogy veszít. A Fidesz kétszer árt nyerésre és nem nyert most végképpen ki akarja a szuszt szorítani az MSZP-ből. Itt már nem segít az Ezüsthajó meg a Kaya Ibrahim felemlegetése, ezt ugyanolyan hazugságnak fogják fel a választók, mint ami azóta történt. Egy szerncsétlen pert sem tudott az MSZP indítani, pedig szívesen megtette volna. Gyurcsány Ferncé az éardem, hogy olyan útra vitt az MSZP-ét, ahonnét nem vezet visszafelé az út, nincsen feltámadás. Az MSZP vezetői gyáva, hitvány, emberek. A mutyizáshoz mindig kell egy szélfogó, Fletó és most Bajnai, akik mögött mehet a mutyi. Egyetlen MSZP vezető nem mer kiállni az ország elé, megvívni Orbánnal.”
 • 19. aha 2009. október 15. 18:18
  „2semleges34
  te nagyon semleges! Mi azt fizetjük meg amit a <moderálva> elloptak!
  Meg a rengeteg hitelt amit felvettek!Azt fizetjük meg!”
 • 18. adalfold 2009. október 15. 16:08
  „nem mintha nem lenne az összes győri hetilap fidesz tulajdonban.
  győri héttől kezdve győri infón át mindegyik.
  agitprop . párhuzam az átkossal.”
 • 17. 2semleges34 2009. október 15. 15:59
  „Az MSZP veszit az tuti,de a Fidesznek 2 milliárd adossága van,ha hatalomra kerülnek,azt is mi fizetjük meg.Nem kell itt még egy úszitó lap,úgy is tudják az emberek kire szavaznak.”
 • 16. Truder 2009. október 15. 15:14
  „14. hozzászólás Kftimi 2009.10.15. 13:25
  Ezzel nem kérkednék a helyedben.. nem akkora dicsőség”
 • 15. LAZA 2009. október 15. 13:39
  „Aztán a Helyi Téma.
  őnmagát a legolvasottabb fővárosi lapként jellemzi.
  egy szó mint száz már készülődnek a Fidesz közeli szerkesztőségek újra tele lesznek a postaládáink a méregdrágán elkészült(ingyenes?) kiadványaikkal!
  Aztán készülődnek az operatőrők a fényképészek,hogy megőrőkíthessék az Orbán család dolgos hétköznapjait.
  A leendő miniszterelnőkünk ország és világmegváltó utazásait!
  A nyolcas hozzászólással nagyjából egyet értek szerintem a nevezet urak és hölgy nem pártigazolványt hanem menlevelet kapnak talán ezért is játszanak ilyen lelkesen a Fidesz keze alá!”
 • 14. fiatal 2009. október 15. 13:34
  „Kftimi

  ha neked ott jobb a Te dolgod, de magadat minősíted ha másokkal is ezt teszed.Amúgy meg gondolom Burgenlandba az anyagiak is vezérelhettek.”
 • 13. Kftimi 2009. október 15. 13:25
  „Az ilyen értelmes emberek miatt költöztem ki Burgenlandba :) Sajnos túl sok van MO.-n... Ezért vagytok ott ahol vagytok.”
 • 12. Griffin 2009. október 15. 13:17
  „"hétpecsétes titok",honnan van a pénz...hozzászokhattunk már,Kaya Ibrahim, Josip Tot,Ezüsthajó,tokaji szőlők, gránibányák,mind "hétpecsétes titkok",mit számít ehhez képest egy új(abb)hetilap?Ne legyünk már kicsinyesek!”
 • 11. fiatal 2009. október 15. 12:59
  „Nemzeti írott sajtó: Kapu, Kárpátia.

  A többi jobboldali.Ezek is azok lesznek amíg el nem lehetetlenülnek (a Kapu már vergődik sajnos), mert "szélsőségesek."Érdemes őket olvasni egyébként.”
 • 10. fióka 2009. október 15. 12:50
  „szegény csórok milyen nehéz lehetett nekik összekuporgatni a pénz.A mi pénzünket amit elloptak!”
 • 9. Hozzászóló 2009. október 15. 12:09
  „Ezek miatt a pártlapok miatt fákat kivágni...”
 • 8. Jerry 2009. október 15. 11:42
  „Országjáró után Nagyító. Remélem ezt majd azért pénzért adják, és nem ingyen,mint a másikat.Nem győztem kidobálni a postaládából azt a vastag ujságot,mert nem fértek bele miatta a számlás leveleim meg a TESCO reklám újságok.Azéárt megnyugtató, hogy már elindult a lejárató kampány.Azért nem értem, hogy a fidesz miért erőlködik ennyire.Ezt a választást nem ők fogják megnyerni, hanem az mszp fogja elveszíteni.Ilyen politikai megjelenéssel, amit produkáltak eddig,olyan érzése van az embernek, nem e hatalomátjátszásra spekulálnak A gordonka és az mszp egész vezetése úgy tesz, mintha direkt a fidesznek akarnának tetszelegni.Nem lepődnék meg, ha a bajnai,draskovics, lendvai,stb gárda már kézhez kapta volna volna a fideszes pártigazolványát.”
 • 7. egó 2009. október 15. 11:41
  „Robusto! Egyetértek Veled. De vannak, akiket minden meggyőz, csak a tények nem....”
 • 6. Robusto 2009. október 15. 11:33
  „"talán azt h egy csomó baloldali újság van (80%) és jobboldali nem nagyon van"

  Pl. Magyar Nemzet, Magyar Hírlap, Magyar Fórum, Demokrata, Heti Válasz, Kapu, Kárpátia, a többségében fideszes önkormányzatok "független" lapjai... És persze a többi médiák: Hír Tv, Echo Tv, Vital Tv, Lánchíd Rádió, Szent Korona Rádió, pár száz jobbos weblap...stb.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új mezőgazdasági utak a borvidékekhez és a tanyákhoz

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében mezőgazdasági utak építésére,… Tovább olvasom