Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Új elképzelések az uniós áfára

Óvatosan, de támogatták az EU pénzügyminiszterei azokat az elképzeléseket, amelyek szerint a határokon átívelő szolgáltatások utáni áfát a fogyasztás országának szabályai szerint kellene kiszabni.
A Brüsszelben találkozó miniszterek az osztrák elnökség elképzeléseiről tárgyaltak, ezzel pedig újraindították a 2004 óta megfeneklett áfa-vitát.

A jelenlegi EU-szabályok szerint a határokon átnyúló szolgáltatásokért az áfát a szolgáltató származási országa szerint kell megfizetni és nem aszerint, hogy hol vásárolták meg ezt a szolgáltatást. Ezzel az alacsony áfa-szintű országok vonzóak a szolgáltatók számára. A többiek joggal félnek attól, hogy az adóbevétel csökken, és mivel a határokon átívelő szolgáltatások piaca - főleg az elektronikusan nyújtott szolgáltatásoké - egyre növekszik, ezek az országok szeretnék, ha a joghézag megszűnne.

Karl-Heinz Grasser osztrák pénzügyminiszter szerint az áfa rendszert úgy kell átalakítani, hogy a modern elektronikus kereskedelem korszakát is figyelembe vegyék. Szerinte az áfa nem torzíthatja a versenyt, a szolgáltatásokat pedig ott kell megadóztatni, azokat igénybe veszik.

A jelenlegi bonyolult szabályok szerint a határokon átívelő kereskedelmi tevékenységet végző cégeknek a célország adóhatóságát kell értesítenie, ha az adott országban eladott egy szolgáltatást, hogy az adóhatóság gyűjtse be az érvényes adókat.

A valóságban ez a rendszer nem működik, ami önmagában szükségessé teszi a szabályozás átalakítását. Az osztrák miniszter visszautasította azokat a vélekedéseket, hogy három alacsony áfájú ország - Portugália, Luxemburg és Németország - aggodalmukat fejezték ki volna ki a javaslatok miatt.

Karl-Heinz Grasser tájékoztatása szerint kétoldalú tárgyalásokat folytatnak majd minden tagállammal a következő, júniusi Ecofin tanácsülés előtt, hogy tisztázzák a megválaszolandó kérdéseket.

Az EU adóügyi biztosa, Kovács László is támogatja a javaslatot. Szerinte a fogyasztási ország áfáját kellene fizetni, legalábbis addig, amíg az EU-országok áfa rendszere nem lesz egységes. Kovács László hangsúlyozta, hogy az új rendszerről döntés nem született a találkozón, az elsődleges cél most az volt, hogy a politikai akaratot teszteljék. Reményei szerint a júniusi Ecofin-találkozón a politikai egyezség is létrejöhet.

A javaslatokat - amelyek egy szélesebb áfa-csomag részét képezik - mind a 25 tagországnak támogatnia kell ahhoz, hogy életbe lépjenek. Az áfa-csomag más elemei kevésbé ellentmondásosak, a határon átnyúló kötelezettségekről, visszafizetésekről és egyéb, az áfával kapcsolatos megállapodások egyszerűsítéséről szólnak, illetőleg az EU-n kívüli digitális letöltések utáni áfa begyűjtésével kapcsolatosak - ezeket mindenki támogatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestek az utcán

Az iraki rendőrség 43, fejlövéssel megölt ember holttestét találta Bagdad utcáin az utóbbi 24 óra… Tovább olvasom