Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Túljutott a mélyponton a magyar gazdaság

Nem tapasztalható egyértelmű élénkülés a gazdaságban – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Rt. A K and H Bank együttműködésével készült előrejelzés szerint a magyar gazdaság túl van a dekonjunktúra mélypontján.
Hozzáteszik: a magyar gazdasági kilátásokat javítja, hogy megszületett a megállapodás Magyarország 2004. május 1-ei Európai Uniós tagságáról.

Az ipari termelés az előző hónapok hullámzását folytatva a szeptemberi jelentős növekedés után októberben ismét csökkent. Ugyanakkor továbbra is rendkívül gyorsan, több mint 20 százalékkal fejlődik az építőipar, több mint 10 százalékkal a kereskedelem.

A belföldi kereslet gyorsan emelkedik. A háztartások fogyasztása mintegy 8 százalékkal nő, ez a reálkeresetek rendkívül dinamikus, több mint 13 százalékos növekedésének eredménye.

Az elemzés megállapítja, hogy a beruházások bővülése lassul. Különösen aggasztónak tartják a kutatók a feldolgozóipari beruházások volumenének III. negyedévi 15 százalékos csökkenését, hozzátéve, hogy a készletek számottevően mérséklődtek.

A nyár végén – a vártnak megfelelően – megtört az infláció csökkenési folyamata. Éves átlagban 5,2 százalék, az év végén 5 százalék körüli áremelkedés várható, s jövőre is 5 százalék körüli infláció valószínű. A kamatok magasak, a forint rendkívül erős.

Az államháztartás hiánya idén – a közgazdaságilag a 2002 előtti éveket, vagy 2003-at terhelő kiadások idei elszámolásával együtt – a GDP 9 százaléka körül lesz. A külkereskedelmi mérleg egyelőre kedvező, az első háromnegyedévi hiány kisebb a tavalyinál.

Az export, bár jelentősen lelassult, de mégis kevésbé, mint az import. A behozatal volumene azonban a III. negyedévben már kissé gyorsabban bővült, mint a kivitel.

A folyó fizetési mérleg romlása markáns – állapítja meg a jelentés – különösen az idegenforgalom aktívuma mérséklődik.

A munkanélküliségi ráta augusztus-szeptember átlagában 0,4 százalékponttal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az éves átlagot a még viszonylag jobb I. félévi adatok teszik valamivel kedvezőbbé. Az összes munkanélkülin belül a 15-24 éves fiatalok munkanélküliségi rátája az átlagosnak jóval több mint duplája (13,3 százalék), ami 2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

(MTI)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Evazáró évzáró

Megyénkben elérheti a háromezret azoknak a vállalkozóknak a száma, akik jövőre az egyszerűsített… Tovább olvasom