Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Túlélési stratégiák válságra

Győr-Moson-Sopron - Vannak stratégiáink a válság átvészelésére: a nagyobb kiadásokat megpróbáljuk elkerülni, csökkenteni, elhalasztani, s amin lehet, takarékoskodunk.

Olvasóink véleménye összecseng egy országos felmérés tapasztalataival.

A magyarok túlélési stratégiáit kutatta felmérésében a Szonda Ipsos. A nemrég napvilágra került összesítés szerint az emberek héttizede érzi úgy, hogy már rövid távon is érinteni fogja a pénzügyi-gazdasági válság, további tizenöt százalék azt feltételezi, hogy csak egy év múltán lesz hatása az életükre. A lakosság válságtúlélési stratégiái közé tartozik az ingatlanok és a tartós fogyasztási cikkek vásárlásának elhalasztása. A korábban ház-, illetve gépkocsivásárlást tervezők héttizede most úgy gondolja, hogy kivár. Az óvatosság jellemzi az embereket lakásaik, házaik felújítása vonatkozásában is, fele részük távolabbra tolja ezt, míg egyharmaduk kevesebbet fordít erre a célra.

Az emberek leginkább a nadrágszíj összehúzásával tervezik túlélni a válságot, vélhetően ez a napi fogyasztást sem fogja érintetlenül hagyni. Az emberek hattizede a kedvezőbb árú termékeket keresi majd, további egyötödnyien maradnak a bevált cikkeknél, de kevesebbet vesznek belőlük.

A magyarok arra számítanak, hogy a válság nagyjából másfél évig fog tartani. Addig is a többség (nagyjából kétharmadnyian) nagy figyelmet fordít majd arra, hogy megértse a lényegét, tisztában legyen a folyamatosan változó körülményekkel.

Portálunk olvasói hasonlóan vélekednek arról, miként lehet átvészelni a válságot. Mi kell vagy kellett volna ahhoz, hogy a legkevésbé érezzük hatásait?

Maglics Edit
Maglics Edit

A győri Maglics Edit családjában lakás- és házvásárlást kellett elhalasztani, ahhoz ráadásul, hogy vehessenek, el kellene adniuk a meglévőt, amiért most nem kapnának elfogadható árat. Takarékoskodni a nyugdíjas hölgy szerint az élelmiszereken lehet leginkább, ő például eddig megengedte magának a drágább felvágottakat, de most az olcsóbb felé hajlik.

Gantner Erzsébet
Gantner Erzsébet

A győrújbaráti Gantner Erzsébet vállalkozó, úgy véli, két évig is elhúzódhat még a válság. A nehézségek szerinte leginkább azokat hozták zavarba, akik nem takarékoskodtak vagy könnyen elcsábultak a bevásárlóközpontok hatalmas kínálata, a reklámok, az akciók láttán. Most ők is óvatosabbak, meggondoltabban fektetnek be és valóban csak arra költenek, amire fontos.

Födémesi Ferenc Fotók: H. B. E.
Födémesi Ferenc Fotók: H. B. E.

A győrsövényházi Födémesi Ferenc jövő év közepe tájára jósolja a visszaesés végét. Szerencsére kedvezménnyel, 57 évesen sikerült elmennie tavaly nyugdíjba, azt mondja, egész tűrhető a járandósága. Persze mindig előrelátóan élt, rendszeresen tett félre. Ezért is tudta nyár elején leszigetelni a házát, azt reméli, néhány száz köbméter gáz árát meg is spórolja. Ahogy persze nagyban, kicsiben is lehet és kell takarékoskodni, idén a válság miatt nem ment el nyaralni és szórakozásra sem költ feleslegesen, arról úgyis gondoskodik a négy unoka.

Olvasóink írták

 • 7. a.h.a. 2009. augusztus 25. 10:52
  „Kedves info2009 biztos arra is tudja az okosat, hogy aki egyedül él 80 ezerből az mi a bánatos f...ból spóroljon össze két év megélhetéshez szükséges kp-t?”
 • 6. .AT. 2009. augusztus 24. 19:07
  „info2009*!!! Én lennék a világ legboldogabb embere, ha EGY HAVI tartalékom lenne! Na de miből tegyek félre, mondd meg nekem? Havi 80 000 Ft-ból? Megkérjem a gyereket, hogy ugyan már, érje be anyatejjel, apucit kirúgták a munkahelyéről... Irigylem azokat, akiknek sikerült, talán 40 éves koromra én is fel tudok mutatni tartalékokat, de mit csináljon az a szerencsétlen huszonpár és 30 év közötti ember, aki most kezdte el az önálló életét? Itt mindenki álomvilágban él? ÉBRESZTŐ!!!!”
 • 5. westside 2009. augusztus 24. 15:56
  „nem vállalkozót kellett volna megkérdezni. csak arra költ, ami fontos. mi lehet az? sok vállalkozónak nem az alkalmazott fizetése.
  mekkora tragédia elhalasztani egy házvásárlást, amit RÁADÁSUL csak úgy tudtak volna megtenni, hogy eladják a meglévőt.”
 • 4. tricse 2009. augusztus 24. 15:08
  „Ha nem lennének gyerekeim félre tudnék tenni--na akkor most mi legyen?”
 • 3. OCC 2009. augusztus 24. 13:29
  „Próbáljon meg valaki havi 90.000,- Ft-ból félretenni a rezsi, hitel, egyéb költségek kifizetése után! Még kenyérre sem telik...”
 • 2. info2009* 2009. augusztus 24. 13:19
  „valami hiba tortent...

  A a magyaroknak meg kellene tanulni kezpezt felretenni, ugy, hogy ket eves kiadasaikat tudjak fedezni, ha valami tortenik. Kevesebbet venni nem egyenlo azzal, hogy nem venni semmit csak elelmiszert!”
 • 1. info2009* 2009. augusztus 24. 13:18
  „A amgayroknak meg kellene tanulni kezpezt felretenni, ugy, hogy ket eves kiadasaikat tudjak fedezni, ha valami tortenik. Kevesebbet venni nem egyenlo azzal, hogy nem venni semmit csak elelmiszert!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok: Volt koszovói katona is ölt?

Koszovóban is szolgáló volt szerződéses katona a romagyilkosságok egyik előzetes letartóztatásban… Tovább olvasom