Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Túl sok a szúnyog, túl kevés a túrázó

Tavaly ilyenkorra már benépesültek a szigetközi falvak hivatalos sátorverő és lakókocsi-felállító helyei, idén azonban egyelőre szinte konganak az ürességtől. Az üzemeltetők szerint az előfoglalások száma sem túl kecsegtető.
Az utóbbi években elkezdődött fejlesztésekkel hazai kempingjeink között is egyre több a négy- vagy ötcsillagos kategó-

riájú. Ezekben éppúgy előírás az esztétikus természeti környezet, a megfelelő áramfelvételi lehetőség, a víz- és a szennyvízelvezetés, a színvonalas vizesblokk, mint a kábeltelevíziós kapcsolat vagy internetelérés.

Kibírhatatlan vérszívók – jött a vendég, majd távozott

A lipóti kemping a termálfürdő miatt sokak számára vonzó évek óta. Az üzemeltető Dániel József és felesége azonban az idei forgalommal nincs kibékülve. Tavaly ilyenkor szinte tele voltak vendégekkel, most meg az üres területen mindössze nyolc lakókocsi táborozik, sátor pedig egy sincs. A 200 férőhelyes sátorhelyen a lakókocsik éjszakánként két személyre, áram igénybevételével 3200 forintért „parkolhatnak” le, a sátor felverésének ára 2300 forint.
A korábbi évek tapasztalatai alapján Lipótra fiatal és középkorú turisták egyaránt érkeztek, főként Németországból és Ausztriából, na meg hazaiak is szép számmal. Hogy az idei eddigi pangásnak mi az oka? Egyértelműen a rengeteg szúnyog – mondja a kemping üzemeltetője. A vérszívóktól este már szinte meg sem lehet maradni. A lipóti kempingbe idén már több olyan vendég érkezett, aki a szúnyogok miatt másnap már el is ment.

Kevesebb vízi túrázó

Szirtl György, a rajkai kemping üzemeltetője szintén a markáns vendégszámcsökkenésre panaszkodik. Igaz, náluk nem a szúnyogok jelentik a fő gondot, hiszen a környéken talán a határ menti településen van a legkevesebb a vérszívókból. Rajkán a problémát inkább az okozza, hogy lényegesen kevesebb a vízi túrázók száma, mint tavaly, de ez országosan is így van. Eddig még csak két csoportjuk volt, és bizony az előfoglalások sem mutatnak túl biztató képet.

Magas vízállás,

rossz időjárás és a vb


Agócs Zoltán, a halászi kemping üzemeltetője is tapasztalja a vendégek számának lényeges csökkenését, a tavalyihoz képest legalább negyedével kisebb turistaforgalomra számítanak az előjegyzések alapján. Többnyire diákcsoportok és túrázók táboroznak náluk. Az üzemeltető nem tudja, hogy miért választják a korábbi évekhez képest ennyivel kevesebben a kempingezést, de szerinte nem a szúnyogok jelentik a fő okot, mert az tavaly is sok volt, és akkor mégis sokan jöttek hozzájuk.
Nagy Károlyné, a novákpusztai sátorhely üzemeltetője azt mondja, harmadannyi vendégre számítanak, mint tavaly. A vendégszámcsökkenésért szerinte a szúnyogivánzió mellett a magas vízállás, a rossz időjárás és a vb is okolható. Az előjegyzésük is kevés, és a külföldiek is jóval többen jöttek hozzájuk tavaly – pedig számos fejlesztést végeztek a turisták érdekében, új fürdőszobát építettek, korszerűsítették a szociális létesítményeket. Mivel a fenntartás költségei az egekbe szöktek, Nagy Károlyné azt mondja, hogy már annak is „örülni” fognak, ha a szezont nem mínusszal zárják.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkettőről hetven kilóra fogyott

Harminckét kilót fogyott öt hónap alatt az idei fogyókúraverseny győztese. Nem volt vészesen kövér… Tovább olvasom