Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

TrafficPOINT: Büntetés-ellenőrzés otthonról

Teljes üzemmódban működik a közlekedési szabálysértések objektív felelősség elvén működő központi bírságolási rendszere.

A szombathelyi szolgálatnál a februári próbaidő és a márciusi éles indulás óta 24 ezer ügy keletkezett, ennek 60 százaléka gyorshajtás.

Az objektív felelősség elvének 2008 tavaszi bevezetése óta a közigazgatási bírság kiszabása több elsőfokú regionális hatóságon történt. Ez változott, a rendőrség új, központi nyilvántartású trafficPOINT rendszere március 1-jétől működik a szombathelyi Közigazgatási Hatósági Szolgálaton. Az országból ide fut be a szabályszegő autósokról készült összes felvétel.

A szolgálat vezetője, Balázs Zsolt alezredes elmondta, a rendszer februárban három – Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala – megyében tesztüzemmódban működött.

– A rendszer teljes mértékben magyar fejlesztésű, melyet a rendőrség és a Microsoft közösen dolgozott ki. A közigazgatási eljárásokban lehetővé teszi azt is, hogy akinek van internet-hozzáférése, akár otthonról is megtekinthesse a szabályszegés elkövetése miatt a járművéről készített felvételt.

A rendszer bevezetésének célja, hogy az ügyfelek egyszerűen tájékozódhassanak az eljárás adatairól: mikor, hol történt a szabályszegés, milyen KRESZ-szabályt szegtek meg, mekkora a bírság összege. A rendszerbe lépéshez ismernie kell az ügyfélnek a március 1-jétől megindított közigazgatási eljárásban keletkezett – postai úton megküldött – határozat azonosítóját és a járműve rendszámát.

Az érdeklődő autós vagy üzembentartó a https://kozigbirsag.police.hu internetes webhelycímen éri el a trafficPOINT rendszert.

– A rendszer ˝ügyfélportálján˝ a jövőben további bővítéseket végez majd a rendőrség. Elsődleges terv, hogy lehetőség legyen internetes, bankkártya alapú befizetésekre is. Személyes adat megismerésére nincs mód. Ezért a rendszer kizárólag a szabályszegő gépjármű technikai eszközzel rögzített képét, annak rendszámát, az elkövetés helyét, idejét, a jogszabályi hivatkozást, a kiszabott bírság összegét és az ügy állására vonatkozó adatokat tartalmazza.

Az alezredes elmondta, a februári teszthónaptól eddig eltelt idő alatt 24 ezer ügy keletkezett, ebből márciusban 19,5 ezer. A főbb szabálysértés továbbra is a gyorshajtás, ez az összes ügy mintegy 60 százaléka. De sok a tiloson áthajtás, forgalommal szemben közlekedés és a tiltott helyen várakozás.


 Az érdeklődő autós vagy üzembentartó a https://kozigbirsag.police.hu internetes webhelycímen éri el a trafficPOINT rendszert.

 

Olvasóink írták

 • 2. 983 2010. augusztus 02. 22:15
  „Ezek szerint pár hónap alatt már fél Szombathelyt megbűntették. Írják ki szerintem mindjárt, hogy autósoknak a benzin adója mellett (több az adó az árban, mint az üzemanyag, ami már alapban felháborító) szeretnének még jobban megsarcolni a kocsi tulajdonosokat, úgyis olyan marhára lóvésok, fizessenek.

  Végül is mi kell még nekik? Regisztrációs adó, átírási illeték, jövedéki adó, kátyújavítás helyett táblák, ha nem fogod fel agyilag miért van egy rakás felesleges tábla "kinn felejtve", akkor megbűntetnek, legyen ám már mivel tömni a kátyút... Pesten! Apropó, ki fizeti meg a fekete biszbasszal telecs--ett útról a felpattanások okozta kárt? Kinek küldhetem a csekket???????

  Arról, ahogy bűntetnek, meg alapban megvan a véleményem! A sok agresszív állatot nem szedik le az utakról, hadd gyorsítson a volán busz a vasúti átjáron, amikor piros, gondolja úgyis még átér, meg hadd előzzön ki a piros 15 éves biszbasz kocsi 60 lóerős motorral egy komplett sort a szhelyi egyenesben, hadd fékezzen meg imádkozzon a sor, hogy beférjen. Hadd tépjenek 130-al emberek, hadd ugorjon görcsbe az ember gyomra, ha meglát egy BMW-t vagy Passat-ot, meg még le is dudálja az útról, az sem baj! Hadd próbáljon meg 200 m-en belül összetörni egy barom idióta, aki akkor előz, mikor jönnek szemben, nem fér be, nem baj, majd a kanyar előtt megismétli.... Hadd menjen a körforgalomba a külső sávból a belső sávon átvágva kiegyenesítve a körforgalmat a baromja...

  NEM!!! Ezt minek csinálják, az ilyent elkapni macera! Inkább beállnak pöcsömnyi szakaszt fényképezni egy rohadt eldugott helyen ami ráadásul lapban is van és a kanyarra úgyis lefékezel, hogy tudják mutogatni, nesze, 30.000-et perkálj ki, mert "száguldottál" két hídnyit! Nagy kaland, ennyi erővel a Bükre menő osztrák "öreganyám" is közveszélyes gyorshajtó! Persze el is kapják, mert nem tép el, ahogy az összes többi közveszélyes gyorshajtó, meg gyilkos, akiket megyéken át nem bírnak elkapni!!!! Az bezzeg nem megy, "öreganyámat" könnyebb! Miért nem mondják mindjárt, hogy a közbiztonság fenntartására sincs már pénz és akinek kocsija van, X havonta fizessen 30.000-et. Gondolják akinek kocsi van a segge alatt az lopja a pénzt?

  Gerinctelen húzás volt! Képzelem milyen beteg alak fejében fordulhatott meg az ötlet!

  Mennék én Volán busszal szívesen melózni, ha normális lenne a menetrendje, elvinne ahová kell, nem negyvennel mászna fel a dombon, miközben bűzlik és zörög, mint az állat, ha nem gyorsítana a vasúti pirosnál és ha nem kerülne ahhoz képest, hogy nyáron 50 fok, télen meg -10 olyan rohadt sokba!

  Mi az, akinek kocsija van, ebben az országban közellenség??? Menjenek fogjanak el betörőket, maffiózókat, elmebeteg előzőket, van elég!

  Ez nem más, mint legális rablás! A közrend meg lényegében változatlanul sz.r....”
 • 1. Agent 2010. március 18. 11:01
  „Hmm, nem rossz az ötlet, annyival még érdemes lett volna kiegészíteni, hogy ha csak a rendszám megadásával meg lehetne nézni, hogy várható-e a bünti, vagy sem:) bár tudom,hogy ez nem menne át a személyiségi jogok miatt (LOL).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autójában lőtték agyon a szír pénzváltót Budapesten

A brókerbotrány egyik gyanúsítottjának felkutatásában segítette a rendőröket az a kettős állampolgárságú szír férfi, akit szerda reggel öltek meg a fővárosban. Tovább olvasom