Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Tombolnak a pollenek, egyre több az allergiás

Beköszöntött a tavasz és a hirtelen felmelegedés igen aktívvá tette a virágporokat is. Az ÁNTSZ munkatársai heti jelentéseket készítenek a különböző növények pollenjeinek megjelenéséről, mértékéről, illetve az emberi szervezetre gyakorolt esetleges hatásairól.

A 13. héten a jó idő hatására fokozódott a légkör pollenterhelése. Országszerte a ciprus- és tiszafafélék pollenje található meg a legnagyobb mennyiségben a levegőben – minden állomáson magas koncentrációt mértek. Nagy mértékben felerősödött a kőris pollenszórása, jelentősen emelkedett a nyár pollenkoncentrációja is – a legnagyobb terhelést Győrött, Szolnokon és Pesten regisztrálták. Szintén
erősen növekedett a fűz virágporának mennyisége. Az első pollenszóró növények, így az éger és a mogyoró pollenjének koncentrációja már tetőzött, és lassan csökken a pollencsapdákban. Csökkent a légkörben az allergén gombaelemek mennyisége is.

Jó tudni, hogy az allergiára való hajlam öröklődik. Ha a családban nincs allergiás, a születendő csecsemőnél 10 százalék az esély az allergiás megbetegedésre. Ha mindkét szülő allergiás, a veszély mintegy 60-80 százalékra nőhet. Ez a hajlam még nem jelenti azt, hogy a gyermek meg is betegszik, csak a megbetegedés esélyét hordozza magában.

Az allergia megjelenése nincs életkorhoz kötve. Nincs szabály, bármikor kialakulhatnak az első tünetek. Fontos, hogy a
legegyszerűbb allergiás tünetekre, panaszokra se legyintsünk, hanem igyekezzünk azokat komolyan venni. Forduljunk orvoshoz, mert az időben elkezdett és megfelelően beállított orvosi kezelés jelentősen javítja az életminőséget.

Csak Európában és az USA-ban mintegy 50 millió ember allergiás. Az allergia a szervezet természetellenes, fokozott reakciója bizonyos anyagokra (ún. allergénekre), amelyekkel légutainkon (virágporszemek vagyis pollenek, házipor atkák, állati szőrök, penész-gomba spórák), tápcsatornánkon (hal, kagyló; gyümölcs, zöldség, tej(termékek), tojás, gyógyszer, ételadalékanyagok), illetve bőrünkön keresztül (fémek, vegyszerek, mosószerek, kozmetikai cikkek) kerülünk érintkezésbe. Ezt a fokozott reakciót "allergiának" nevezik.

Például, ha Ön fűpollenallergiás és az Ön számára oly kellemetlen füvek virágzásakor kirándulni megy, leheveredik a mezőn, heves tüsszögésbe kezd, orra, szeme viszket, bepirosodik, híg orrváladékozás indul meg, esetleg még viszkető kiütések is megjelennek a bőrén, akkor ezért az allergiás reakció kezdetén felszabaduló hisztamin a felelős.

Az allergiás reakció eredményeként légzőszervi (szénanátha, komolyabb esetben asthma), szem-, bőrtünetek, bélrendszeri panaszok (görcsös gyomor és hasi fájdalom, hasmenés), migrén jellegű fejfájás jelentkezhetnek. A szervi panaszokon túlmenően azonban romlik az allergiás beteg életminősége. Nem tudnak dolgozni ugyanolyan aktivitással, mint azelőtt. Nem tudnak társaságba, színházba, szórakozni járni. Az alvásuk nem pihentető, ingerlékenyek a környezetükkel szemben, csökken a fizikai teherbíró-képességük.

Eleinte elég nehéz diagnosztizálni az allergiát. Az orvosnak mindenek előtt ellenőriznie kell, hogy a panaszok megfelelnek-e az allergia tüneteinek, aztán azonosítania kell az allergént, amely a bajt okozza. A betegnek ezért annyi információval kell szolgálnia az orvosnak, amennyivel csak tud, hogy az képes legyen azonosítani a betegség tüneteit, feltárni a beteg életmódját, melyből az allergia adódhat, hogy megtehesse a megfelelő lépéseket a diagnózis felállításához és a kezeléshez. Gyakran egy detektív ügyességére van szükség a bizonyítékok feltárásához. Amint az orvos úgy gondolja, jó nyomon van, elvégez néhány vizsgálatot, hogy ellenőrizze első diagnózisa helyességét. Ezek olyan bőrtesztek, amelyekkel lemérhető a beteg érzékenysége az orvos által gyanúsnak vélt, különböző allergénekre. A lényeg az, hogy a bőrt közvetlen érintkezésbe kell hozni egy parányi mennyiségű allergénnel (egy cseppnél nem többel), majd meg kell figyelni a kiváltott reakciót. A reakció kb. húsz perc után észlelhető, néha igen kifejezett allergia esetén hamarabb, és az orvos az eredmény alapján megerősítheti diagnózisát. Ha valaki allergiától szenved, tudnia kell, hogy néhány egyszerű elővigyázatossági intézkedéssel hatékonyan eltávolíthatja allergiájának okozóit a környezetéből.Olvasóink írták

  • 3. badam 2009. április 16. 21:04
    „én tegnap keztem tüsszögni aszittem az allergiám megint aztán esze,mbe jutott hogy kloros penészölöt használtam ami széterült az egész lakásban és azt szipákoltam egész nap :) szal azért voltam anyira rosszul :) de én is alergiás vok sajna.”
  • 2. omm 2009. április 16. 12:15
    „tombolnak a pollenek”
  • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. április 16. 08:51
    „Ez így van. Viszket is a szemem, ha odakint járok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételi: Még egy hét, és minden eldől

A végzős általános iskolás diákok április 27-éig minden olyan középfokú iskolától írásbeli… Tovább olvasom