Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Többezres tisztelgés Cozma emléke előtt

Veszprém - A meggyilkolt Marian Cozma, az MKB-Veszprém kézilabdása emlékére gyászmenetet tartottak tegnap a szomszédos megyeszékhelyen.

A méltóságteljes, néma felvonulást a Bajnokok Ligája középdöntőjének nyitófordulója alkalmára hirdették meg, az első meccsre várható nagyszámú érdeklődő részvételére számítva. Az MKB-Veszprém a spanyol Ademar Leónt fogadta ez alkalommal.

Mint ismeretes, a sajnálatos tragédia következtében sokakban még a meccs elhalasztásának gondolata is megfogalmazódott. A csapat azonban az elszenvedett sokk ellenére is vállalta a megmérettetést. Írhatnánk, döntésüket egyedül az ellenfél bánja, hiszen győztek otthonukban, a sajnálatos előzmények ismeretében azonban február 15-én Veszprémben a bánkódás szó anakronisztikussá vált egy szimpla sportvereségre.

A szervezők nem csalatkoztak: a délután egy órára, az Óváros térre hirdetett gyülekező időpontja előtt már jóval korábban megjelentek a résztvevők a helyszínen. A menet – a híradások szerint mintegy négyezer ember – egy óra után nem sokkal indult el rendőri biztosítással a város szélén lévő Veszprém Arénához. Az Óváros tértől néhány méterre lévő Patrióta bár előtt sokan megálltak, mécseseket gyújtottak, virágokat helyeztek el.

Az MKB-Veszprém és a spanyol  Ademar León Bajnokok Ligája középdöntőjének nyitófordulója alkalmából szervezett gyászmenet résztvevői tegnap több száz mécsessel és virággal borították be mind a Patrióta lokál környékét, mind a Veszprém Aréna előtti területet.

A tragédia közelében fekvő Óváros térről indult szurkolói menet élén Marian Cozma nagyméretű fotóját  vitték „Soha nem feledünk" felirattal. Sokan teljesen feketébe öltöztek, még többen viselték nyakukban az MKB- Veszprém feliratú sálat.

Talán a metsző, hideg északi szél is tehetett róla, de a menet egy óra alatt megtette a több kilométeres távot.
Talán a metsző, hideg északi szél is tehetett róla, de a menet egy óra alatt megtette a több kilométeres távot.

Bár a híradások négyezres, több kilométer hosszú menetről szólnak, a helyszínen lévő tudósítónk azt látta, hogy az indulás helyéről sokan személygépkocsira váltottak, és vagy az aréna előtt várták be gyalogló társaikat, vagy egyenesen elfoglalták helyeiket az ötezer személy befogadására képes csarnokban. Talán a metsző, hideg északi szél is tehetett róla, de a menet, élén Cozma képével röpke egy óra alatt megtette a több kilométeres távot: délután két órára már megérkezett az arénánál elhelyezett hatalmas kivetítőhöz. Aki itt szónoklatra vagy akár pár keresetlen szóra számított, csalatkoznia kellett. Talán az a kellemetlenség is közrejátszott a csendes befejezésben, hogy a tragédiát követő vasárnap este tartott gyűlésen Debreczenyi János polgármester beszédét többször is füttyszóval, rasszista bekiabálásokkal szakította meg a felháborodott tömeg.

Az aréna újságíróknak fenntartott információs pultjánál nem is néztek jó szemmel a kérdezősködni vágyó újságíróra: röviden a mérkőzésre szóló akkreditációt követelték, ennek híján pedig jó, hogy nem a biztonsági őrökkel tetették ki a szűrét. Tény, hogy az MKB-Veszprém egy ideig biztosan nem szorul a sajtó különleges hírverésére: az aréna körüli parkoló már 2 órakor dugig volt autóval, a közeli Tesco parkolójában sem lehetett volna egy gombostűt leejteni, sőt, a szép számban jelen lévő rendőrök elnézésére is szükség volt, hogy ne büntessék meg azokat, akiknek már csak a záróvonallal felfestett út szélén maradt hely. Még a pár száz méterre lévő vadonatúj börtön parkolója is félig telt: igaz, ott éppen látogatási időt tartottak...

Szurkolók ezrei vettek részt a néma felvonuláson. Fotó: K. Cs.
Szurkolók ezrei vettek részt a néma felvonuláson. Fotó: K. Cs.

A szurkolókkal szóba elegyedve sokan még mindig kétségeiket hangoztatták a rendőri fellépés következetességét illetően. Hiányolják a banda többi, a gyilkosságban közvetlenül részt nem vett tagjáról szóló híradásokat. Úgy gondolják, hogy a bűnszövetség és a garázdaság vádja alól egyikük sem kaphat felmentést.

Bár a helyi sajtó egy része cáfolja, a szurkolók tényként kezelik, hogy Marian Cozma halálának közvetlen kiváltó oka két alvilági banda összetűzése volt. A lányokat futtató, üzletektől, szórakozóhelyektől védelmi pénzeket szedő maffiózók Patrióta lokál ellen irányuló akciója is állítólag egy korábban elvesztett fennhatóság visszaszerzésére irányult...

A garázdaság bevált módszer a nem fizető vagy másnak fizető üzemeltetők üzletmenetének tönkretételére.

A szurkolói menet élén Marian Cozma nagyméretű fotóját  vitték Soha nem feledünk felirattal. Fotók: Krizsán Csaba
A szurkolói menet élén Marian Cozma nagyméretű fotóját vitték Soha nem feledünk felirattal. Fotók: Krizsán Csaba

Bizonyára nem véletlen, hogy a Veszprémi Napló pénteki számában egy hasonló, már felgöngyölített pápai ügyről számol be „Vérben fürdesz a családoddal" címmel. Erre az esetre is csak úgy derülhetett fény, hogy a sokáig megfélemlített vállalkozó végül értesítette a rendőrséget. Ahhoz tehát, hogy ne kerülhessen sor további emberáldozatra, a rendőrségen kívül állampolgári közreműködés is szükséges.

A vasárnapi meccsen mindenesetre ismét az igazság győzött: a jobbik csapat több gólt dobott.

Olvasóink írták

  • 1. lolita 2009. február 18. 22:56
    „Ebböl mar eleg lehetne azota mar mast is meggyilkoltak!!! A tettest vegyek elö keressek ez lenne a következö lepes nem!?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leépítés és szabadság

Győr-Moson-Sopron - Több olvasónk köszönte a leépítéskor hasznos tudnivalókat tartalmazó cikkeket és… Tovább olvasom