Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Többen voltak a strandokon

Idén a tavalyi hasonló időszakhoz képest a Tómalom látogatottsága megháromszorozódott, a Fertő tavat pedig huszonöt százalékkal többen keresték fel. A víz megfelelő, illetve kiváló minősítést kapott.
A Fertő tó augusztusi vízállása elérte a sokéves átlagot. A vízügyi igazgatóság egyelőre nem tervezi, és a jelenlegi szabályok értelmében nem is nyithatja ki a fertőújlaki zsilipet. Erre legkorábban jövő tavasszal kerülhet sor, a megnyitás annak függvénye, hogy milyen csapadékos lesz az ősz.

Keresik az algásodás okait

– A Fertő–Hanság-főcsatornát az osztrák féllel közösen újíttattuk fel, s egyúttal növeltük a leeresztő képességét – tudtuk meg Janák Emiltől, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől. – Azáltal, hogy a csatorna nagyobb vízmennyiséget képes elvezetni, magasabban tarthatjuk a Fertő tó vízszintjét. Az elmúlt négy évben meglehetősen aszályos volt a nyár, így szükség van a víz tárolására. Ugyancsak közös, osztrák–magyar vizsgálat keretében kezdődött el az algásodás okainak kiderítése. Ennek oka lehet, hogy a tóba került szerves anyag a meleg időjárással párosulva kedvez a növények elszaporodásának. A vizsgálat eredményének tudatában dönthetünk a szükséges beavatkozásról. Az mindenesetre bizonyos, rövid időn belül meg kell szüntetni a szennyvíz bevezetését. A magyar oldalon a soproni tisztító üzembe helyezésével ez már idén megoldódik.
A magas vízállás nemcsak a tó élővilágának kedvezett, hanem a fürdőzőknek is. Ez a kilátogatók számának emelkedésén meglátszott.

Elégedettek lehetnek

– Az idei nyáron a legfrekventáltabb hónapunk a július volt – mondta el Varga Tibor, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. fürdő-üzemmérnökségének vezetője. – Ez a Tómalom esetében azt jelenti, hogy a tavalyihoz képest háromszor többen, mintegy 10 ezren keresték fel. A Fertő tónál a növekedés 25 százalékos volt, ami számszerűen 21 ezer fürdővendéget jelent. Az év elején megtett fejlesztések és a kilátogatók száma között viszont nem minden esetben van összefüggés, a meghatározó időjárás miatt. A májusi időjárás kivételével elégedettek lehetünk, többségében napos idő várta a fürdőzőket.
A Tómalmon kéthetente, a Fertő tavon pedig havonta tart az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat vízminőség-ellenőrzést. A Tómalom esetében megfelelő, míg a Fertőnél az idei nyáron kiváló volt a minőség. A kiszolgáló egységeket is rendszeresen felkeressük, munkatársaink mindezidáig kirívó szabálytalansággal nem találkoztak – tájékoztatta lapunkat dr. Ács Gabriella városi tisztiorvos.

A strandok nyitva tartásáról

A Tómalom a jövő hét végéig látogatható, a Fertő tó pedig szeptember végéig tart nyitva. A Lövér fürdő szabadtéri medencéi szeptember 10-ig várják a felfrissülni vágyókat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom