Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Több mint tízmillió forintos támogatás a fiatal gazdáknak

Budapest - Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) fiatal gazdálkodók számára akár több mint tízmillió forintos támogatást is nyújthat.

A harmincas éveiben járó Gémes László alig húszévesen, egyetlen használt traktorral kezdte pályafutását az agrárgazdaságban. A kezdeti 7,5 hektár az elmúlt 15 év alatt 260 hektárra növekedett, és a szántóföldi gépek is szépen gyűltek az eredményes uniós pályázatok révén. Régi-új lakóhelyén, Szegváron a polgármesteri teendőket is ellátja.

– Vállalkozóként és polgármesterként is azt gondolom, hogy terveknek mindig lapulniuk kell a fiókban, és amikor kiírnak egy lehetőséget támogatás elnyerésére, akkor a dolgunk ˝csak˝ annyi, hogy elővesszük az elképzelést, majd pillanatok alatt beadjuk a pályázatot – állítja.

Pál Gábor, Balmazújváros egyik ifjú, de annál sikeresebb gazdálkodója szintén gondosan építgeti a jövőt. Öt évvel ezelőtt száz tejelő jószággal kezdte, most pedig százötven hektárján csirkék és juhok termelik a hasznot. Csirkefarmján csak a legmodernebb technológiát és a legjobb takarmányt használja; meggyőződése, hogy másképp nem érdemes belevágni. Minden adandó alkalommal pályázik ő is, hogy fejleszthesse telepeit: jelenlegi célja nem a további bővítés, hanem a korszerűsítés és a költségcsökkentés. ˝Meg tud élni egy család az agráriumból, ha odafigyelve, lelkiismeretesen dolgozik – állítja. – Mai eszemmel is belevágnék a vállalkozásba˝ – bátorítja a most indulókat.

A közeljövő fiatal gazdálkodói szeptember 15. és október 15. között nyújthatnak be egyszeri támogatási kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Az ÚMVP a vállalt gazdaság méretének függvényében 20 és 40 ezer euró közötti összeget, azaz akár több mint 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is nyújthat számukra.

Azok a 18 és 40 év közötti fiatalok igényelhetik a támogatást, akik legalább középfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkeznek. Az előző benyújtási időszakkal szemben most azok is pályázhatnak, akik az elmúlt 12 hónapban valamilyen gazdálkodást folytattak, illetve gazdasággal már rendelkeznek. A pontrendszerben elsősorban azok a 25 és 29 év közötti, felsőfokú végzettséggel rendelkező gazdálkodók részesülnek előnyben, akik vidéken élnek, továbbá kiemelt figyelmet kapnak a hátrányos helyzetű térségben élők, valamint a 4 ezernél kevesebb lakosú települések fiatal gazdái.


Az intézkedést először 2007-ben hirdette meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. A rendkívül népszerű pályázatra 2500 kérelem érkezett, ebből 1400-at részesített támogatásban az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott program. A támogatásról bővebb információ a www.umvp.eu oldalon olvasható.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa. A cikk a Piac és Profit üzleti magazin interjúinak felhasználásával készült.


II. Magyar Vidék Napja

Magyarország vidéki közösségei szeptember 18-án 10 órától Budapesten, a Vajdahunyadvárban gyerekprogramokkal, kirakodóvásárral, tréfás falusi erőpróbákat felvonultató parasztolimpiával várják a vendégeket. Este Palya Bea és a ˝Csináljuk a fesztivált˝ művészei szórakoztatják a közönséget. A programok ingyenesek!

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt sérült és teljes útzár az 1-es főúton Bicskénél

Az elsődleges információk szerint öten sérültek meg csütörtök reggel az 1-es főút 33-as… Tovább olvasom