Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Több a szúnyog, több a hal Véneken

Aki Véneken lakik, annak az árhullám olyan, mint másnak a beázás: jól kipróbált forgatókönyv áll rendelkezésére a teendőkkel kapcsolatban. A Szigetköz iránt érdeklődő – főként budapesti – kirándulóknak Vének az egyik kedvenc célpontjuk, bár sajnos az interneten még ma is hirdetett komp már egy éve nem működik.
A Duna, a Mosoni-Duna és a Holt-Duna ölelésében fekvő községben ma 54 hétvégi üdülőt találunk, az áprilisi nagy árvíznek már nyoma sincs és a három héttel ezelőtti hullám hordalékát is eltüntették. Teljes a rend a szigetközi település árterében, sőt, az egyik lakó épp most újítja fel az udvart, ahol néhány hete még húsz centi magasan állt a víz. A soproni Varga Tibor nemrég vette az üdülőházat, hogy kedvenc hobbijainak, a csónakázásnak és a horgászatnak élhessen.
– Ez a vízpart, ez a csend pótolhatatlan. Persze az árvízzel számolni kell, azért is épít magasra az ember. A vénekiek számára ez olyan, mint egy nagyobb eső, a szúnyogokat is könnyebben viselik az itt élők.
A szúnyoginvázió valóban igen kellemetlen velejárója a többszörös árhullámnak, de a víz nemcsak a gyűlölt rovar, hanem a halak szaporodásának is kedvez – a horgászok legnagyobb örömére.
– A mostani fogás sokszorosa a korábbinak. Tizenöt kilónyi dévérkeszeg van a vödrömben, hajnali négykor jöttem ki a Mosoni-Dunához – mondja a gönyűi hajóállomás egyik őre, Budai Gyula. A horgász a legtöbb szabadidejét itt tölti, és néha, nagyritkán, szívességből áthozza a túlparton álldogáló turistákat.
A túlparton, Győrszentiván körzetében azért állnak időnként az átkelni vágyók, mert a négy éve átadott – s a hetvenes években már működtetett – véneki kompnak híre ment az országban. Kinn is a tábla a kikötőben, amelyből megtudjuk, hogy egy vonaljegy 250 forintba kerül. De sajnos már egy éve nincs gazdája a révnek, mert senki nem vállalja a működtetését. Jakusné Ságer Anna polgármester elmondta: a rév forgalma nem érte el a hetvenes években megszokottat. Akkor még naponta átjártak egymáshoz a baráti társaságok. A működtetéshez egyébként nem elegendő a hajósmúlt és az igazolvány, kereskedelmi végzettség is szükséges. A polgármester szerint az önkormányzat állná a tanfolyam költségét, ha akadna jelentkező. De úgy tűnik, a „Pados” egyelőre révész nélkül marad. A komp egyébként a szépemlékű véneki tanító-igazgatóról, Pados Józsefről kapta a nevét, akinek az óráira generációk sora emlékszik. Tanári asztala ugyanott áll, mint régen, de az osztályterem ma már múzeum. A polgármester által gyűjtött dokumentumok egyedülálló módon dolgozzák fel Vének és vele a Szigetköz történetét, s a folyó szerelmesei még Budapestről is ellátogatnak a néhai Pados József birodalmába.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkettőről hetven kilóra fogyott

Harminckét kilót fogyott öt hónap alatt az idei fogyókúraverseny győztese. Nem volt vészesen kövér… Tovább olvasom