Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Több faluban is hiába várnak a riasztókra

Régóta várják több megyei falu idős lakói, hogy – számos megyei településhez hasonlóan – náluk is kiépítsék a szociális távfelügyeleti rendszert, a telefonvonalak azonban nem teszik lehetővé a fejlesztést.
Az időseknek, betegeknek nyújt biztonságot – és szükség esetén segítséget – az a távfelügyeleti rendszer, amely a megye több mint nyolcvan településén már sikerrel működik. A rászorulók otthonába egy telefonvonalon kommunikáló szerkezetet telepítenek, amelynek vészhelyzet esetén elég megnyomni a jelzőgombját, hogy egy diszpécserközpontban jelezze, baj van. A központban nemcsak azt látják, melyik házból, kitől futott be a segélykérés, hanem akár azt is, hogy a berendezés tulajdonosa milyen betegségben szenved. Így a lehető leggyorsabban segítséghez juthat, de hasznos a rendszer akkor is, ha betörés vagy támadás áldozata lesz valaki. A rendszert az önkormányzatok kérésére, állami és európai uniós támogatások segítségével szerelik be az erre szakosodott cégek, az időseknek általában nem kell fizetniük a szolgáltatásért. A riasztók nem-

egyszer életet mentettek, vannak azonban települések, ahol évek óta hiába várják, hogy beszereljék őket.
– A késlekedésnek technikai oka van, egyes kistelepüléseken ugyanis a T-Com nem hagyományos vonalas, hanem rádiós technológián alapuló telefonokat szerelt fel, amelyek nem minden esetben kompatibilisek a jelzőrendszerrel, mert az eltérő kódolású készülékek nem tudják értelmezni a berendezés digitális jeleit. Ezekben a falvakban egyébként a faxok és egyes lakásriasztók sem működnek megfelelően – tudtuk meg Gál Beatrixtől, a rendszereket a megyében üzemeltető szolgáltató üzletágvezetőjétől. A probléma legalább négy megyénkbeli települést, Csikvándot, Felpécet, Szerecsenyt és Sokorópátkát érinti, ezek a falvak már jelezték konkrét igényüket.
Az alig 500 lakosú Csikvándon, ahol a falu lakóinak nagy része idős ember, másfél éve kérték a hálózat kiépítését. Szabó Endréné magas vérnyomással és agyi keringési zavarokkal küszködik, s mint mondja, bármikor kerülhet olyan helyzetbe, amikor szüksége lehet a készülékre. Egyszer már rosszul lett otthon, akkor a lányát sikerült felhívnia, ő értesítette az orvost.
– Voltak kint felmérni a hálózatot, azt mondták, valamit lehetne változtatni a rendszeren, hogy működjön, de évek óta nem történik semmi. Pedig volt, hogy egy falunkbeli asszonynak a házában feltúrtak mindent, amíg otthon volt, akkor is elkelt volna a segítség.
Gál Beatrix szerint több mint egyéves egyeztetés után remény van rá, hogy a T-Commal közösen megoldást találjanak a problémára, s ha minden jól megy, akár heteken belül lecserélhetik az elavult készülékeket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesztegzár

Az erdélyi Fogaras várost teljes egészségügyi vesztegzár alá helyezték, bezárták a Feketehalomban… Tovább olvasom