Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Tizenhárom éve keresi a gyártót a reflexgép feltalálója

Makó - Gyerekek, betegek és harcművészek kézügyességét fejlesztő reflexgépet készített, és eddig félmillió forintot költött találmányára a makói Gera István, aki gumigyári munkás.

Gyerekek, betegek és harcművészek kézügyességét fejlesztő reflexgépet készített, és eddig félmillió forintot költött találmányára a makói Gera István, aki gumigyári munkás. Elvitte az Ecopoly című műsorba is a játékot – de végül meg sem mutathatta. Tizenhárom éve keresi a gyártót, azt mondja, ő türelmes. Közben a prototípust lépten-nyomon meg akarják venni tőle.

Amikor a makói Gera István vastag fekete aktatáskájában beállított az Ecopoly című tévéműsor válogatójára, kiderült, hogy a 868. sorszám jutott neki. Nem csüggedt, és bízott abban, hogy végre megtörik a jég. De aztán nem tört meg: a szegedi gumigyárban dolgozó férfi, aki eredetileg autószerelő, végül meg sem mutathatta az iratokkal bizonyíthatóan levédett találmányát. Nem került be a műsorba. Arra sem volt módja, hogy bemutassa a pecsétekkel ellátott ajánló sorokat. Pedig például a szegedi egyetem gyermekgyógyászati klinikájának egyik orvosa írja azt, hogy a játék a helyhez kötött betegek rehabilitációjára is használható. De ajánlja a reflexgépet egy négydanos aikido-mester is, a gyorsaságukat, reflexüket fejlesztő harcművészeknek, küzdősportolóknak – hogy csak két szélsőséges példát hozzunk.

A feltaláló kidolgozta a gyártás metódusát, kiderült, hogy a legkönnyebben fröccsöntéssel lehetne elkészíteni. De hát ehhez pénz kell, ő pedig 1994 óta már mintegy félmillió forintot invesztált ebbe.

– A legtöbb helyen, így Rubik úr cégénél is szívesebben fogadtak volna egy félig-meddig kidolgozatlan ötlettel, és abban segítettek volna, hogy szabadalmat kapjon, és akkor talán az ő nevük, segítségük révén hamarabb lehetett volna gyártót szerezni, így viszont azt mondták, hogy nekem már nem kell segítség – mondja Gera István, aki nem érti, hogyan lehet az, hogy egy keresett holmira nem sikerül gyártót találni.

Márpedig a reflexgépre máris lenne jó néhány vevő: azt az egy példányt, amit fekete aktatáskájában hord, többen is meg akarták venni tőle. Persze, nem adta el. Nemrég írt egy reklámdalt is, amelynek az a címe, hogy Fecskecsőrű gyorsaság. Ezt elő is adta nekünk.

Kétkedésünket látva azt mondta, szerinte ezt egy vonzó, szép hangú nőnek kellene énekelnie a televízióban, és akkor sínen lenne a reflexgép. Egyvalami azért változott az elmúlt tizenhárom évben: neki, dacára, hogy nehéz fizikai munkát végez, egyre jobbak a reflexei, egyre finomabb a keze, merthogy rendszeresen játszik a géppel.

Bakos András
www.delmagyar.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füst egy szolnoki toronyházban

Tovább olvasom