Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Tizenegy település tiltakozott

Folytatás az 1. oldalról.

Naponta közel 2000 kamion halad át a településeken. Megyénkben Bősárkány, Szilsárkány, Szil és Páli csatlakozott a hét vasi településhez, és szerveztek félpályás útlezárást a 86-os főúton. Ott Répcelaktól Vátig demonstráltak. „A kamionokból elég volt”, „Csendet, nyugalmat, tiszta levegőt”, „Menjetek a vasútra”, „Mikor pihenjünk?” – szóltak a rábaközi transzparensek.

Levelet írtak, útbizottságot

választottak


A páliak közül például többen szabadságot vettek ki és az egyik gazdálkodó társaság is felajánlotta munkagépeit az akcióhoz. „A falu sorvadását próbáltuk megállítani. Itthon tartottuk a gyermekeinket, unokáinkat, felelősséggel tartozunk értük – mondta az út mellett demonstráló Dudás Lajos. – A harcot folytatjuk, most a falut védjük a kamionok, az egyre növekvő forgalom miatt és kitartunk, ameddig szükség van ránk.”
Páliban huszonnégy jármű állta el a főút egyik sávját, a községben útbizottság is alakult, elnöke Gecsei Miklós.
– Májusban kezdtük el az egyeztetést Hegyfalu kezdeményezésére a többi településsel. Levelet írtunk a miniszterelnöknek, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, de a választ még mindig várjuk. Közösen állapodtunk meg a mostani tiltakozó akcióban is, mert hisszük, hogy együtt eredményesebbek lehetünk – mondta a Kisalföldnek Gecsei Miklós. Szerinte forgalomkorlátozást kellene bevezetni, illetve útdíjat. Az így beszedett pénzt pedig akár az elkerülőút építésére is fordíthatnák. – Hat-nyolc éve hitegetnek bennünket az elkerülővel, tudjuk, hogy ez nem megy máról holnapra, de addig is az intézkedéseket kell megtenni. Ahhoz viszont elegendő lenne a rendeletek módosítása.

Átkelni szinte lehetetlen,

a gyerekeket „át kell lopni”


A szintén páli Horváth Sándorné ugyan nem a főút mellett lakik, de a forgalom így is zavarja.
– A szomszéd utcában is hallani a forgalom zaját, a fékek csikorgását, egyik oldalról a másikra átkelni meg szinte lehetetlen napközben – panaszolta az asszony.

– Éjjel gyakran ébredünk arra, hogy a kamionok dübörögnek.
Kovács Csaba szó szerint is szenvedő alanya volt a nagy forgalomnak. Néhány évvel ezelőtt egy autó ugyanis elütötte a főúton.
– A falu közepén történt az eset, a tettest azóta sem találták meg, elhajtott. Az első szóra jöttem most a tiltakozók közé emiatt is. Hiányoljuk a gyalogátkelőket az úttesten, nincs forgalomlassító, a gyerekeket egyedül ki sem szabad engedni az utcára. Csak tanítónő vagy óvónő kísérheti őket iskola és óvoda után is, hiszen úgy kell „átlopni” őket az úton – fogalmazott Kovács Csaba.
Horváth Tamás több problémát is említett a forgalommal kapcsolatban: mint mondta, nincs se éjjelük, se nappaluk.
– A házaink repedeznek, az ablakaink rezegnek, a szekrényben összekoccannak a poharak, amikor tíz-tizenöt kamion egyszerre elhúz előttünk – sorolta. – A sebességhatárt nem tartják be, balesetveszélyes a faluban a közlekedés. Ablakot nyitni nem tudunk a portól, a tévét nem tudjuk nézni a zajtól. Szörnyű állapot, amiben élünk, ezért sürgősen tenni kell valamit. Már az is nagyon fontos lenne, ha lassítanák a forgalmat és az út minőségét javítanák. Akkor talán nem zörögnének annyira a járművek. A távolabbi tervek között bízunk abban, hogy ezt a forgalmat elterelik innen.

Egyetértő autósok

Bősárkányban szintén demonstrálók lassították a forgalmat tegnap. Volt is rá okuk, hiszen a 2000 kamion nagy része az ő falujukat is érinti. Évente több baleset is történik a községben, nemritkán halálos áldozattal. Az egyik tiltakozó egyszerűen fogalmazott: „Ha a mi ügyünkkel csak feleannyit foglalkoznának, mint a megkínzott soproni kutyákkal, már előbbre lépnénk” – mondta. Az egyik kisbuszból egy átutazó férfi reagált a szavakra: „Nagyon igazuk van ezeknek az embereknek, egyetértek velük, még ha lassabban halad is most a forgalom. Az illetékeseknek megoldást kellene már találni végre, mert ez az állapot mindenkinek elviselhetetlen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraéledt a futballélet a Kühne-pályán

Öt évvel azután, hogy megszűnt a Mofém–Kühne labdarúgócsapata, most Mosonmagyaróvári Ifjúsági… Tovább olvasom