Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Tíz és fél ezren az agrárlistán

November végével lezárult a mezőgazdasági nyilvántartásba vétel első szakasza. Győr-Moson-Sopron megyében tíz és fél ezer mezőgazdasági vállalkozó, őstermelő társaság töltötte ki a regisztrációs lapot, ötszázan nem éltek a lehetőséggel.
Nyilvántartás: Nagy Endre hivatalvezető irathalmok mögött. Az adatokat eljuttatják a szaktárcához.
A szűkebb hazából tíz és fél ezer mezőgazdasági vállalkozó, őstermelő, társaság, földtulajdonos töltötte ki a hozzájuk a falugazdászokon keresztül eljuttatott mezőgazdasági regisztrációs lapot. Az adatokat tartalmazó dokumentumokat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei hivatala eljuttatja a szaktárcához. A nyilvántartásba vétel azért volt fontos, mert csak az ebbe a körbe tartozók igényelhetnek jövőre agrártámogatást. A termelők regisztrációs számot kaptak, s az, akár egy cégnév, szerepel majd a központi nyilvántartásban, míg csak mezőgazdasági termelést végeznek.

Azok a földből élők, akik eddig nem szerepeltek a szaktárca megyei hivatalának dokumentumaiban, s akiknek ezért regisztrációs lapot se küldhettek, természetesen kérhetik nyilvántartásba vételüket és ugyanúgy hozzájuthatnak jövőre a mezőgazdasági támogatásokhoz, mint az első körben regisztráltak.
Nagy Endre, az FVM megyei hivatalának vezetője a Kisalföldnek elmondta, ötszáz kijuttatott regisztrációs lapot nem küldtek vissza.

Akik most nem éltek a regisztrációs lehetőséggel, ezután a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban eljárva vetethetik magukat nyilvántartásba.

Oka lehet az is, hogy a hivatal listáján szereplő termelő nem töltötte ki a regisztrációs lapot, hogy az illető időközben elhalálozott.
A kapuvári Prekler Imre évtizede foglalkozott már sertéstartással. Nem nagyban, a jószágoknak a tápot úgy vette. Annyi zűrzavar volt az elmúlt időszakban a sertéstartás és főleg az értékesítés körül, hogy a család számára már nem érte meg.

Abbahagyták, így értelmetlenné vált, legalábbis most, hogy nyilvántartásba vetessék magukat. A máriakálnoki Strausz házaspár mindkét tagjáról tudtak eddig a hivatalban, ám kettejük közül most csak az asszony élt a lehetőséggel. A családnak nyolc és fél hektár földje van, ezen búzát, kukoricát termelnek. A férj mögött negyvenhárom év munkaviszony van, s ötvenkilenc évesként a valamikori szövetkezet nyomába lépett részvénytársaság munkanélkülijének mondhatja magát.

A földet természetesen közösen művelik. A győrsövényházi Hancz Tibornak és családjának nyolc hektár földje van. Idén tavaszig teheneket tartott, ám akkor azt mondta, nincs tovább, literenként harminc forintért a szomszé d faluba vinni a tejet hogyan érné meg. A szarvasmarha után most sertéssel próbálkoznak, s tartanak tőle, hogy csöbörből vödörbe kerülnek. Egyelőre nem látták értelmét a nyilvántartásba vételnek.

Az ugyancsak Győrsövényházán bejegyzett É-Farmer Trade Kft. szintén kimaradt a nyilvántartásba vételből. Bertalan József két fő okot említ indokként. Közlése szerint három szomszédos falu határát bérlik osztrákok. Hogyan versenyezne velük, hiszen ők előre fizetik a bérleti díjat. Föld nélkül pedig nem lehet mezőgazdasági tevékenységet végezni. Bertalan József véleménye szerint az uniónak nem a magyar mezőgazdaság kell, hanem a magyar piac. Az É-Farmer Trade Kft. nem csukja be az ajtót, hanem profilt vált. Az új tevékenység nem mezőgazdasági lesz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szünetel a fogászat

Győr. Belső felújítások miatt szünetel a fogászati ügyelet a győri

Liezen-Mayer 57.… Tovább olvasom