Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Tiszteletdíj a köz javára

A képviselői tiszteletdíjakat illetően vegyes a kép a rábaközi településeken már 1990 óta.
„ Nem tartom etikusnak, hogy miközben az önkormányzatok filléres gondokkal küzdenek, a képviselők tiszteletdíjat vegyenek fel" – jelentette ki egy szilsárkányi képviselő. A Kisalföld utánajárt, hogy mely rábaközi településeken mondtak le a juttatásról a testületi tagok és a vezetők.
Dénesfán már a 2002-es önkormányzati választás előtt elhatározták az akkori jelöltek, hogy amennyiben bizalmat kapnak, a négyéves ciklust tiszteletdíj nélkül dolgozzák végig.

A dénesfai jelöltek úgy határoztak, hogy a tiszteletdíjra költhető összeget inkább a falu javára fordítják. Természetesen az elhatározásukon a választás után sem változtattak és mindvégig annak szellemében cselekednek – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Takács Lajos polgármester, hozzátéve, hogy ily módon – a képviselők és a polgármester együtt – 6 millió 388 ezer forintot takarítanak meg a településnek.

Páliban sem fizetnek tiszteletdíjat, ehelyett egy újság-előfizetést kapnak a testület tagjai – tájékoztatott Pető Attila körjegyző. – Így a tiszteletdíj törvény által megszabott maximumával számolva a megtakarítás egy évben járulékok nélkül is meghaladja a 2,6 millió forintot. A polgármester pedig a számára megállapított jutalmat ajánlotta fel a hetven év feletti, egyedülálló helybelieknek a szemétdíj befizetésére.

A körjegyzőség székhelytelepülésén, Vágon sem igényelnek tiszteletdíjat vagy más juttatást a képviselő-testület tagjai, s ezzel a döntésükkel több mint 3,7 millió forintot hagynak a közös kasszában. Ugyanakkor a polgármester – az önkormányzat nehéz gazdasági helyzetére tekintettel – még annak megállapítása előtt lemondott a jutalomról.

Szilsárkányban sincs képviselői juttatás, bár felvetődött a gondolat, ám a testületi tagok nem tartottak rá igényt, mondván: maradjon több pénz a falunak – értesült a Kisalföld Zöld Péter polgármestertől, aki egy érdekes kezdeményezésről is beszámolt: korábban elhatározták, hogy havonta értékelik a testületi üléseken való megjelenést, meghatározzák a részvételért járó összeget és azt egy külön alapba helyezik.

Arról az egyes képviselők dönthettek volna, hogy a nevük alatt egy év alatt összegyűlt pénzt milyen célra – például út- vagy járdaépítésre – fordítsák. Végül az ötlet nem valósult meg. Különben a megtakarított minimális összeg meghaladja a kétmillió forintot.

Kuti István 1994 óta vesz részt az önkormányzati munkában. A Kisalföld arról kérdezte: miért döntöttek úgy, hogy lemondanak a tiszteletdíjról?
– Az elődeinkhez hasonlóan mi is úgy gondoltuk, hogy ez a pénz jobb helyen lesz, ha a falura költjük. Az önkormányzatnak kevés a saját bevétele, ezért az intézményeket is nehezebb fenntartani. Ha felvennénk a tiszteletdíjat, lehet, hogy egy rászorulót sem tudnánk támogatni, vagy éppen az óvoda számára képtelenek lennénk beszerezni valamilyen fontos eszközt.

Nem tartom etikusnak, hogy miközben az önkormányzatok filléres gondokkal küzdenek, a képviselők tiszteletdíjat vegyenek fel. Ezt a munkát pénz nélkül is el lehet végezni.

„ Természetesen vannak feladatok, részt kell venni a testületi üléseken, más rendezvényeken, de az ember a saját idejéből ennyit fordíthat közösségi célra, ugyanis senkit sem köteleztek arra, hogy képviselő legyen, önként vállaltuk ezt a munkát."

Lengyelné Tóth Katalin körjegyzőtől tudjuk, hogy a képviselők számára Bogyoszlón sem állapítottak meg tiszteletdíjat. Ugyanez a helyzet Rábapordányban is – közölte Balogh Zsolt polgármester. Acsalagon is társadalmi munkában tevékenykednek az önkormányzati képviselők. Jéger Mihály polgármester elmondása szerint felvetődött ugyan a tiszteletdíj-fizetés lehetősége, de a testület tagjai kinyilvánították, hogy a falu érdekében eltekintenek a juttatástól.

Dörben is a falu javára mondtak le a képviselők a pénzről – jelezte Dóczy Géza polgármester. Szerinte a megtakarított összeg – pár ezer forint tiszteletdíjjal számolva is – több százezerre rúg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vejedre ütök (Meet the fockers)

Az Apádra ütök óta tudjuk, a Byrnes-család körül nem minden az, aminek látszik. Most… Tovább olvasom