Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Tímár Péter lilára árnyalta a sötét középkort

Tímár Péter, a Le a fejjel! című középkori komédia rendezője már rutinosan dolgozik kevés pénzből.

A Csinibaba, a Zimmer Feri és négyévnyi szünet után Tímár Péter idén huszonnégy nap alatt leforgatta a Le a fejjel! című középkori komédiát. A rendező, aki rutinosan dolgozik kevés pénzből, most is profi színészeket és a médiából ismert „nagy neveket" kért fel a főbb szerepekre.

Tímár Péter
– A film több szereplője is rendszeresen látható, hallható a médiában. Ön viszont ritkábban nyilatkozik.

– Igyekszem a háttérben maradni. Úgy érzem, amit tehettem, megtettem szakmailag, és minden filmnek – ami a közönség kegyeire tart igényt – van egy önmozgása, amit főként a sztárok tartanak lendületben. Fontos, hogy az emberek a vásznon találkozzanak azokkal a színészekkel, akikhez úgy érzik, közük van. Amióta a mozi megszületett, ez így működik.

– Ez indokolta az összeszokott mesterhármas tagjainak, Hernádi Juditnak, Gálvölgyi Jánosnak és Bajor Imrének a kiválasztását a főbb szerepekre?

– Ez nem olyan egyszerű, hogy na, vegyünk három sztárt és csináljunk filmet. Gálvölgyivel a Csinibabában már dolgoztam együtt és tudtam, hogy igenis megterhelhető egy filmfőszereppel.

– A „hármak ereje", a színészek összeszokottsága jelentősen befolyásolta a munkát a forgatásokon?

– Minden színésznek szüksége van az együttműködésre. Számomra ugyanolyan fontos volt, hogy  Dolák-Saly Róbert és  Hernádi Judit együttműködjön, mint az, hogy a „hármas" együttműködjön. Utóbbira nem is apelláltam, mert minden film egy új helyzet és számomra ők önálló egyéniségek, akiket most egy szituá-
cióba beletettünk, ahol megfogalmaztuk az egymáshoz való viszonyukat. Nincsenek rutingesztusok, rutinhelyzetek. Gálvölgyiről már beszéltem, számomra ő egy biztos pont volt. Hernádi Jucival még soha nem dolgoztam, nagyon izgatott az ő humora, és mint színészt is nagyra tartom. Nála bejött, amire számítottam. Ugyanez volt  Bajor Imivel. Éreztem, hogy egy komoly színész bujkál benne, de nincs, aki előhívja azt, mert ő Bajor Imre és ebből meg tud élni. Számomra az egyik pozitív meglepetés az volt, hogy hihetetlen alázattal és készséggel vett részt a munkában.

– Egy zenész is meglepetést okozott, mint elsőfilmes színész... 

– Ganxsta Zolee. Tőle hasra estem szó szerint. Tényleg a felfedezés élményével hatott. Színészi környezetbe született, tehát nyilván zsigerileg benne van a színészi attitűd, de igazán meghökkentett. Őt  Garas Dezső ajánlotta. Jó, hát nézzük meg! Fazonra úgy, mint hóhért el tudtam képzelni és odaadtam neki egy nagyon hosszú jelenetet. Az első, amivel levett a lábamról, hogy kívülről megtanulta. Ott állt előttem egy színész, aki eddig titkolta, hogy ilyen vénája is van. Szerencsére én szimpatikus voltam neki, így rám bízta magát.

– Mintha azt akarták volna a filmmel éreztetni, hogy az eljátszottak akár ma is megtörténhetnének. A mai kisember ugyanúgy bukdácsol a nagypolitikában, mint a pohárnok.

– Ez a kisember küszködésének a története az elismeréssel, ami soha nem akar összejönni természetesen. A kisemberé, aki vágyik a boldogságra, az elismerésre, de mégis megcsalják meg elárulják. Ennek a kapaszkodásnak az áthallása szándékos volt, de úgy érzem, hogy ezt se vittük túlzásba. Azt az érzést akartuk szemléltetni, hogy az ember minden helyzetben magára van utalva, csak magában bízhat és nincs sok esélye arra, hogy ez jól fog végződni.

– Gondolom, az sem véletlen – ami nekem a legjobban tetszett –, hogy a főhősnek magasságiszonya van, görcsöl a létrán, holott a társadalmi ranglétrán nagyon is fel akar mászni. Fél is, meg nem is.

– Jó észrevétel, hogy végül is a társadalmi kínlódás személyiségfüggő. Attól, hogy valaki nem jut egyről a kettőre, nem biztos, hogy a társadalomban van a hiba. A pohárnok magasba vágyik, de mégis fél tőle. Még nem tudja, milyen ott, de biztos, hogy jobb, mint lent. Emiatt igyekszik megfelelni. Vagyunk így még egypáran, mindenki ezen a létrán kapaszkodik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen jegyeket a Győri Tavaszi Fesztiválra!

Játsszon velünk és nyerjen két belépőjegyet a fesztivál valamelyik rendezvényére! Tovább olvasom