Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Tiltakoznak a Fő téri lakók

Európa számos városában a fő tér a kulturális és szórakoztató rendezvények helyszíne. Így van ez Sopronban is, de az ott lakók már évek óta hadakoznak, hogy a városvezetés más rendezvényhelyszínt is találjon.
Sopron Fő tere évezredek lenyomatát őrzi. Aki itt megfordul, megérez valamit a város múltjából, az itt élők érzésvilágából. Nem véletlen, hogy a legfontosabb találkozási pont, helybélieknek és turistáknak egyaránt. Ezért is ad számos kulturális és újabban egyre több szórakoztató rendezvénynek helyet. Ami azonban vonzó lehet a turistáknak és a város más pontján élőknek, az nem biztos, hogy a téren lakók örömét is kiváltja.
– Évek óta küzdünk azért, hogy ne minden rendezvénynek a patinás Fő tér adjon otthont – mondta Sz. E.-né, aki a tér egyik nagy múltú házában lakik. – Nem arról van szó, hogy minden eseményt száműzzenek, ezt mi sem szeretnénk, de kérjük, csak olyan rendezvény legyen itt, amely méltó a környezethez. Írásban és szóban már többször kértük – a Fő téren és a környező utcákban lakók – a városvezetést, hogy találjanak más helyszínt is, különösen a nagy hangerejű koncerteknek, de eddig mindig elutasítottak, szóban azt is válaszolták, költözzünk el. Költözzünk el? Abból a házból, amely őseinké volt, de elvették, majd visszavásárolhattuk? Nem! Ezt senki sem gondolhatja komolyan. A Fő tér akusztikája kiváló, ezért a hanghatások felerősödnek és szinte lehetetlen megmaradni a lakásokban. A rendezvények sora nyár elejétől – elsősorban hétvégenként – szeptemberig tart, de nincs nyugodt karácsonyunk és szilveszterünk sem. Úgy érzem, az itt lakók legalább annyit megérdemelnének, hogy tisztességesen szóba álljanak velük és elgondolkodjanak problémáinkon. Úgy, ahogy ezt tették Szentendrén, Egerben vagy éppen Győrben.
– Ma sem tudunk mást mondani, mint az eltelt esztendők során minden hasonló esetben – válaszolta érdeklődésünkre Mohay Gábor, az önkormányzat szóvivője. – Sopron továbbra is a legmegfelelőbb, azaz a legrangosabb helyszínen, a történelmi Fő téren fogja azokat a rendezvényeket megtartani, amelyek jelentőségüknél fogva mind a helyiek, mind pedig az idelátogatók körében érdeklődésre tartanak számot. Mindez természetesen a rendeletek messzemenő figyelembevételével történik, törekedve az emberi együttélés íratlan szabályainak betartására is. Talán elfogadhatóvá teszi a lakók számára az elviselés kérését, hogy százak és ezrek időnkénti, kulturált keretek közé szorított kikapcsolódásáról és szórakozásáról van szó. Amennyiben mégse, úgy szakhatósághoz fordulhatnak panaszukkal, illetve – noha nem szívből jövő a javaslat – tényleg megoldásnak tűnik a költözés fontolóra vétele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekrajzok tárlata

A rajkai Békefi Ernő Általános Iskola tanulóinak a tanév során készített rajzaiból nyílt kiállítás… Tovább olvasom