Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Tilosból vadászó traffipaxok

Magyarország - A Legfőbb Ügyészség kifogásolja, hogy a sebességmérő autók a KRESZ szabályait megszegve, a járdákon és az autópályák leálló sávjaiban parkolva mérik az autók sebességét, úgy büntetik a gyorsan hajtókat, hogy közben maguk is megszegik a szabályokat.

Az ügyészség szerint a rendőrség nem engedhetné meg, hogy a traffipaxos autók így mérjék a sebességet, hiszen ezzel nyilvánvaló veszélyforrásai a közlekedésnek, illetve akadályozzák a gyalogosokat, ha a járdákon állnak.

Álláspontjukat azzal is indokolják, hogy ilyen esetekben a rendőrautó nem használ megkülönböztető jelzést, így ugyanazok a szabályok vonatkoznak ezekre is, mint minden más autósra.

A BRFK szerint viszont fontos közérdekből, ideiglenesen igénybe vehetik a leállósávokat és a járdákat, miután a halálos balesetek többsége a gyorshajtás miatt történik.

Az ügyészség szerint viszont ez csak kataszrófahelyzetre, baleseti- és rendezvényhelyszínek biztosítására vonatkozik. Az ügyben megkezdődött az ügyészség és a rendőrség egyeztetése. A felek szerint megoldást csak a KRESZ módosítása jelenthet - írja a Népszabadság.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Parasztbasztato 2009. június 23. 05:58
  „Ehhez értenek,az autósokra vadászni,szabálytalanul. De ha valami komolyabb balhé van,akkor elbújnak a mama szoknyája alá.”
 • 22. Goldmund 2009. június 22. 20:18
  „Szerintem sokkal egyszerűbb, olcsóbb és szabályosabb is volna, ha a balesetveszélyes helyekre rögzítet traffipaxot szerelnének, és az éjjel-nappal mérné a sebességét minden arra jövő járműnek. Amelyik túllépi a sebességet, elmentené a filmet róla és postáznák a bírságot. És nem lenne kit megvesztegetni.”
 • 21. Gab2000 2009. június 22. 19:02
  „20 #

  Kettőnk között csak akkor annyi a különbség, hogy engem még lakott területen nem mértek be.

  Bocs de külföldin is belehet hajtani 75EUR bírság felett vannak már rászakosodott cégek a jogszabály egyezmény is van. Csak a rendőrség nem él vele, mert röviden egyszerűbb a magyar baszogatni mint a külföldin behajtani, mert oda tudás is kéne lefordítani stb... Tipikus sunnyogó magyar rendőri módszer.
  Amúgy a mözig bírság alól is van egy kis kiskapu a rendészeti miniszter felülbírálhatja egyedi kérelem alapján.

  Meg a rendőrség is hasalt sok esetben az a bizonyos 60 napos határidő, amit nem mindig tartanak be és erre valahogy nem hívják fel az állampolgár figyelmét onnan meg nem is ér semmit a közig bírság.”
 • 20. sturmtiger 2009. június 21. 18:49
  „Gab2000.
  A jogszabályokat elolvasni is egy dolog meg értelmezni sem könnyű mert nálad és nálam jobban hozzá értő emberkék is máshogyan értelmezik,de teljesen mindegy mert ha téged bemérnek mondjuk 70 km/órával lakott területen belül és látszik a rendszámod akkor jogszabályozhatsz ott meg hogy 15 másodperc a felvétel senkit nem érdekel a közigbirságot behajtják rajtad az biztos.Ezzel nem azt mondom hogy ez jó sőt,csak hát ez van.A külföldivel szemben meg nem lehet csinálni semmit sajnos mert nem tudják behajtani rajta úgyhogy hiába is jelentik fel.”
 • 19. Gab2000 2009. június 21. 16:01
  „Kedves Strumtiger !

  Látod ez amit mondatm neked el kellene olvasni a ahtályos jogszabályokat a 65km/h pontosan a közig bírság elsó határa a volt akkor amikor az eset megtörtént velem.
  Amúgy ha emlékszel ebből voltak annó a kalajmajkák amire az ombudsman felhívta a figyelmet a kettős bírságolásra hogy egyszer aljárhatott ellened a helyszínen is a rendőr, illetve a közigbírságot is megkaphattad olvasgass egy kicsit vissza a neten. Eleve már úgy közlik a a gyorshajtás tényét hogy már a tűréshatárt leszámolták.

  De itt az idézet:
  Szabó Máté vizsgálatában megállapította, hogy az Országos Rendőr Főkapitányság egy belső intézkedése szabályozza ezt az eljárást. E szerint a gyorshajtásról készített videofelvételt csak a külföldi elkövető tekintheti meg a helyszínen. Az országos rendőr-főkapitány az ombudsman kérdésére ezt azzal magyarázta, hogy számos problémát vet fel a képek bemutatása a helyszínen: a visszatekerés megnehezíti a rendőrök tevékenységének ellenőrzését, és többször előfordult már, hogy a felvételt indokolatlanul törölték. Probléma az is, hogy a járőrautóban elhelyezett kamera képeit csak a kocsiba beülve lehet megnézni, eközben nem lehet folytatni a sebességmérést.

  de itt a teljes cikk. http://www.origo.hu/itthon/20090610-szabo-mate-jogtalanul-kivetelez-a-rendorseg-a-kulfoldi-gyorshajtokkal.html

  mit gondolsz miért törlődtek indokolatlanul azok a felvétele valójában? a sját góréjuk ismerte el, hogy hoppá van egy kis bibi a rendszerükben.

  Amúgy meg jólenne ha kedves rendőr urak a biztonsági övet ugyanúgy használnák, ahogy ők megkövetelik és a mobiltelefont sem használnák vezetés közben.”
 • 18. rockergyerek 2009. június 21. 12:45
  „Igazuk van azoknak akik pénzbehajtást látnak a traffipax mögött. Először is gondolkodjunk el azon hogy a KRESZT mikor is találták ki.Az alapok még bőven az "átkosból" valók azóta toldozva-foltozgatva van. Teljesen uj szabályok kellenéne, és nem iróasztal mögött kéne kigondolkodni, hanem be kéne vonni pár hivatásos söfört is pl akik több száz km-t vezetnek naponta. Sokan azt hiszik hogy a 30 km/h sebesség az megszünteti a balesetveszélyt.Ez oriási baromság. Nem a szaguldók okoznak balesetet hanem az agressziv állatok. Kettő között bőven akad különbség. Mer ha valaki üres uton kicsit nyomja neki hát istenem, na de amikor ugy előz kamiont hogy szemből jön a csuklós busz és nem biztos hogy befér az egy kicsit nálam is kiveri a biztosítékot.A rendőrség nagyon rásszált a gyorshajtókra ami nagyon jövedelemező neki, de az agressziv állatokkal ritkán tud mit csinálni, mer érdekes modon én még nem láttam olyat akár milyen forgalmas helyen voltam hogy valakit kiintettek vagy követtek volna egy merész huzás után. Pedig nem ártana. Véleményem szerint a megoldás a KRESZ ujraalkotás hogy gördülékenyebb legyen a közlekedés mer most egy szütymörgő f*s, a sebesség határok teljesen elavultak sok helyen, nem kéne minden cipőt egy kaptafára tenni. ezzel együtt az agressziv , buta vezetőket keményen meg kell büntetni.Mer lehet 30 al is agressziven közlekedni, vannak olyan helyek, de valahol nyugodtan lehetne autópályán kivül is 130 al is akár menni. De jól jellemzi az országot a rendőrség viszonttagsága is : az uton a kicsit gyorsabban hajtókat kőkeményen büntetik, mig sok garázda emberrel ( magyar vagy cigány tökmindegy) nem léphet fel mer akkor a bünözőnek egyből jogai vannak. Nagyon érdekes, Vajon mikor lesz rend ebben az országban??”
 • 17. sturmtiger 2009. június 21. 09:22
  „Gab2000.

  Elhiszem hogy bepróbálkoztak nálad de 65 még nem közigbírság mert engem is bemértek 66 .-tal de az még nem közig. és küldték a megkeresést hogy kivezette az autót ugyanis a közig.bírság alatti sebességnél ha nem állítanak meg még mindig ilyet küldenek.Az meg hogy 15 ms percesnek kell lenni a felvételnek azt elhiszen de maga a sebesség túllépéshez elég 2 ms .-is utánna már hiába lassítasz.Amúgy meg a trafinak van egy tűréshatára és a gépen mért sebességből még lekell vonni azt hiszem 3 km/h és az a te hivatalos sebességed.
  A felvétel meg nem tűnhet el mert többhelyre is bevan jegyezve és nem törölgethetik azt csak úgy.”
 • 16. gergo008 2009. június 20. 22:27
  „Énszerintem nem kellene több rendőr!!! Attól hogy több kék ruhás mászkál az utcán attól ugyan úgy fognak hajtani akik eddig hajtottak, őket eddig se érdekelte a Kressz meg a büntetés. Ezentúl miért érdekelné őket???
  Én pl má láttam olyan motorost aki a rendőség előtt megállt elkiabálta magát hogy "kék ruhás fa***kalapok" majd elhajtott a forgalommal szemben. Szóval h***ék voltak,vannak és lesznek is!”
 • 15. nagykifli 2009. június 20. 21:07
  „moderálva off”
 • 14. Gab2000 2009. június 20. 18:54
  „Kedves Sturmtiger

  Onnan , hogy nálam bepróbálkoztak, hogy gyorsan hajtottam mert mögöttem jöttek és félreállítottak és közölték, hogy 65 km/h val közlekedtem és helyszínbírságot akartak kiszabni 20.000 Ft-t ja és felsem jelenthetett volna mert közig bírságra kellett volna menni az anyagnak.
  Én meg azt mondtam állok elébe feljelentésnek ja és ez 9 hónapja volt és azóta sem kaptam semmit nem érdekes egy kicsit, hogy miről is lett volna szó.

  Azt meg leszarom, hogy mentve van, ugyanis azt írja elő a törvény hogy a sebesség túllépéshez írd és mond 15másodperces folyamatos felvételnek kell lennie, amiből a rendőrség önkényesen vesz ki 3 képkockát ha kéred tényleg megnézheted.

  Ja és a Tisztelt Országos Rendőrfőkapitány nyilatkozta azt, hogy azért nem lehet visszanézni a helyszínen a felvételt, mert törlődhet. Erre villantottam azt, hogy is törlődhet a helyszínen egy felvétel és kinek számol el a traffipaxos rendőr hogy hoppá hova is lett a felvétel akár van sorszáma akár nincs és akárki is akármit is mond jelenleg is megy a bírság a zsebbe.

  Ez csak akkor fog megszűnni, ha rendeletben szabályozzák traffis nem helyszín bírságolhat. Ja a tisztelt rendőrségen belül is egy külön kaszt a traffipaxos. Vagy csak fixen telepített trafik lehetnének, hamar behozná az árát.

  Engem az osztrák mért be egyszer Brucknál, tudtam hogy átléptem a sebességet nem is vitatkoztam vele, de a második mondata az volt, hogy azonnal nézzem meg a felvételt hogy ne legyen vita. Ott egy kicsit másképp álnak a dologhoz, pedig én beszélem a német nyelvet és nem is volt gond a kommunikációval.

  Nem hallani kell a jogszabályokat hanem meg kell nézni azokat, hogy pontosan mit tartalmaz, Magyarországon ez a baj csak hallomásból városi legendákat idézgetünk.”
 • 13. sturmtiger 2009. június 20. 18:14
  „Gab2000.
  Honnan tudod,hogy csikos mikrobuszból mérnek is menetközben nem csak átállnak egy másik helyre és addig nem szerelik szét a trafit.Ha meg rázkódik össze-vissza úgysem tud érvényeset mérni és annak alapján nem jelenthet fel.,mert nem látszik a rendszám.Olyan trafi ami az anyósülésen lifeg az nem tud mérni menetközben mert azok nem oda vannak beépítve.
  A felvétel mentve van és számozva,amúgy ha kapsz értesítést a gyorshajtásról utánna kérvényezheted hogy megnézzed a felvételt természetesen fizetni kell érte, én legállább is így hallottam.”
 • 12. piskóta 2009. június 20. 17:54
  „a sünöknek mindent szabad nem tudtátok?”
 • 11. 1899 2009. június 20. 17:12
  „kefefejű!!!!
  Ez tényleg egy hülye hozzászólás volt,jobb lett volna csöndben maradni!!!
  Jártál mostanában az utakon?Amíg főutakon "úthibák:40-50-nem egy helyen 30"tábla van,addig nem vagyok hajlandó betartani a sebességet!!!!A sok adóval,magas benzinárral veszek egy szolgáltatást amit nem kapok meg.A közúti veszélyeztetést épp az követi el,aki nem teszi rendbe az utakat!Nem az én hibám,hogy rosszul gazdálkodnak a pénzzel...”
 • 10. Gab2000 2009. június 20. 11:53
  „Hát megkezdődik az erölködés az ügyészség és a rendőrség között.

  Kérdésem lenne mi van akkor ha mondjuk én egy fényképet készítek a szabálytalanul traffipaxozó rendőrségi járműről és az alapján az ügyészségen feljelentést teszek.
  Elméletbe a rendőrség akkor készített felvételi lesznek a bizonyítékok ellenük, mert ugyebár egy miniszteri rendelet szerint csak olyan traffipaxal lehet már csak traffipaxozni amin rögzíteni kell vagy pontos gps koordinátákat vagy a pontos helyet utca házszámmal meg kell jelentetni a képen. Innen saját maguk szolgáltatnak bizonyítékot maguk ellen.

  Csak hát a hab a tortán az egészben az, hogy legfőbb ügyészúrnak a törekvési jók lennének csak éppen nem olvasott el valaki egy AB ahatározatott ahol az IRM állásfoglalását fogadták el, ami majdnem úgy hangzik, hogy az a jármű nem jármű amiben traffipax készülék van elhelyezve, hanem egy tárgy ami a traffipaxot mozgatja és be van szerelve és egyszerűen egy tárgy. Sajna ez az Ab döntés még hatályban van.

  Én viszont más kérdést tennék fel Győrött újabban abból a csíkos mikrobuszból menetközben előszeretettel trafiznak úgy hogy nem fixen van rögzítve hanem az anyós ülésre van csak úgy felhelyezve és mozog rázkódik az egész cucc. Korrekt és reális mérést tud így adni a készülék mondjuk úgy hogy egy nagyobb gödörbe belezuppanva a jármű a bent lifegő készülék tehetetlenségénél fogva felgyorsul vagy lelassul jó azt úgy tudom, hogy ilyenkor a gépjármű sebességével szinkronba kell hozni vagy összekötni a trafit de nem fix és lifeg az egész.

  Na fórumozó rendőrök erre mit mondtok, na meg arra hogy Tiszetlt főnökötök arra hivatkozott, hogy magyar azért nem nézheti meg a gyorshajtását, mert akár törlődhet a felvétel.
  Külföldi meg megnézheti mert a mi rendőreink nem beszélnek idegennyelvet.

  Hány külföldinél törlődött a bírság után ami zsebbe ment a felvétel. Szlovák cimborám is erre panaszkodott hogy a Török I úton egy lépcsőházban kellet neki átadni a bírságot.

  Na ha ez nem lesz kimoderálva meglepődök.”
 • 9. Imcsi 2009. június 20. 11:42
  „Nehéz annak megkövetelnie a rendet, aki maga is rendetlen! Mert könnyen a fejéhez vághatják, hogy mutasson példát!”
 • 8. VJack 2009. június 20. 11:06
  „A rendőrség kis részben van azért, hogy megelőzzön, nagyobb részben azért, hogy pénzt hajtson be. Ez tény, több történet is egyértelműen alátámasztja ezt. Régebben talán le is írtam itt egy egyértelmű bizonyítékot erre.

  Úgy tudom, hogy a leállósávban ácsorogni balesetveszélyes és azért nem szabad. Tehát ha a rendőr ott dekkol, akkor ő maga hoz létre balesetveszélyt.

  A motorosokat miért nem büntetik? Ki lehet számolni, hogy mennyi balesetet okoznak. Sőt, ha figyelembe vesszük az autók és motor mennyiségének az arányát, még sokkal rosszabb a statisztika.

  Van sokkal jobb módszer arra, hogy a szabálytalankodást megelőzzék, de amíg ostoba politikusok ülnek ott, addig semmi nem fog változni. Az utak minősége is balesetveszélyes, az azért felelősöket nem kellene büntetni?”
 • 7. kefefejű 2009. június 20. 11:04
  „Van egy hülye ötletem:

  Be kellene tartani a szabályokat, és akkor teljesen mindegy, hogy hol állnak a rendőrök a trafival. De ugye ez nálunk nem divat, sokkal inkább az ellenkezés, a mocskolódás és a mindenre kifogáskeresés. Magyarország - én így szeretem...”
 • 6. SzÁ 2009. június 20. 10:21
  „"2. bugriskin 2009.06.20. 09:21 Ahol a rendőrök gyűjtik be a lóvét az "műveleti terület" és a KRESZ ide nem tartozik!"

  Ha nem használják a megkülönböztető jelzésüket, addig ugyanúgy vonatkozik rájuk is a KRESZ! Sőt!!!!”
 • 5. freditiben 2009. június 20. 10:16
  „Szerintem még több rendőr kellene az utcákra! Eszméletlen sok a gyorshajtó, szabálytalankodó,aki rengeteg veszélyes helyzetet idéz elő. Nem beszélve a motorosokról akik kisebb" infarktust" tudnak okozni, a normális vezetőknek.A szabálytalan előzésekkel, követési távolság nem helyes betartásával, és az óriási robbanás szerű hanggal , amikor melléd érnek, még egy kicsit rá is tromfolnak!!”
 • 4. SzÁ 2009. június 20. 10:13
  „"Mert azzal, hogy felvették a szablytalankodókat videóra a baleset veszély még nem szünt meg, csak a büntetésből befolyó összeg nagysága növekedett. Itt nem szól másról a dolog csak arról, hogy minél több büntetést lehessen kiszabni"

  Ha kevesebb szabálytalankodó lenne, drasztikusan csökkenne a baleset veszélye. Hiába állítanák meg, utána ugyanúgy száguldozna. Engem tavaly pont a trafipax előtt előztek meg Csornán és az volt a szerencséje az illetőnek, hogy takartam. A rendőrök meg árgus szemekkel figyelték, de cselekvésképtelenek voltak.
  Ha mindenki betartaná a kreszt, akkor nem kellene büntetniük a rendőröknek. (jól bevett maygar szokás szerint akkor büntetnének másért)
  Nem pénzbírság kellene, hanem elvenni a jogosítványt és ezáltal újra tanfolyamra küldeni a sofőrt. Az autósiskolákban így befolyt összegből pedig profitálhatna többet az Állam.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint egymilliárd éhező idén

"Történelmi magasságba" emelkedett idén az éhező emberek száma, amely a pénzügyi válság miatt… Tovább olvasom