Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Tervezzük meg a konyhát!

Az ideális konyha stílusában is funkcióiban személyre szabott, egyedi és okosan megtervezett.

Az ideális konyha az alapvető funkcióival  és egyediségével tökéletes egységet képez a lakás többi részével. Ez természetesen személyre szabott, az egyéni életritmus és életmód a fő meghatározója.

Tartsuk mindig szem előtt, hogy  konyhánkat nem 2-3 évre tervezzük. Vegyük figyelembe, hogy az idő során változhat családunk létszáma, illetve megváltozhatnak étkezési szokásaink. Amíg otthonunk még csak tervezési fázisban van, ez a legjobb idő arra, hogy leendő konyhánk méretét, technikai szintjét meghatározzuk. Ki nem hallotta már: "Ha még egyszer építeném…", azonban egy 3 dimenziós látványterv nem csak a megjelenítésben fontos, hanem az alternatívák illetve áram csatlakozási pontokat és várható költségeit.

A ház tervezői igyekeznek elkerülni a "panel" méretű konyhákat, ám a nagyobb tér sem mindig elég. A megnövekedett konyhába több illetve szélesebb nyílászárók kerülnek beépítésre, így természetesen csökken a beépítési %. Sokan nyitják a konyhafalát a nappali felé, úgynevezett amerikai stílus, illetve sziget megoldással. A nyitott tér aktívvá teszi a konyhát, de a tervezésnél figyeljünk mindig a páraelszívó fontosságára. A nagy teljesítményűek akár 600-800 m3/ó teljesítménnyel cserélik a levegőt, ha külső kivezetéssel rendelkeznek. Zajszintjük 40-80 dBA-ig terjed. A zaj sok használót zavar, de az ételszagot sem akarják, számukra ajánljuk a külsőmotoros készülékeket. Ezek motorja a padlásra, illetve oldalfalra építhetők. Esztétikai szempontból a mosogatótálca elhelyezése fontos, igyekezzünk kevésbé látható helyre tenni. Törekedjünk minél nagyobb, egybefüggő munkafelületet kialakítani. 

Az U alakú konyháknál a szemben lévő szekrények között legalább 120 cm szabad helyünk legyen. Kisebb konyháknál a felső szekrények magasságát növelhetjük 77,5 vagy 90 cm magasságra, így újabb hasznos területet nyerünk. Álló szekrény mellé közvetlenül ne tervezzünk főzőlapot, mosogatótálcát. Ezen elemeket nem előnyös egymás mellé  helyezni. Mosogatógép mögé ne kerüljön víz, gáz és elektromos csatlakozás. A beépíthető készülékek ára 20-30 %-kal drágábbak, mint szabadon álló társaik. Tanácsoljuk a készülékek kiválasztásánál: ne mindig legyen az ár a döntő tényező,  így sok bosszúságot takaríthat meg. 

Szekrény
A piaci körkép azt mutatja, hogy a bútor gyártók a szabványos 19 mm-es forgácslap  vastagságot 16 mm-re csökkentik, sőt az E1-es minőséget sem érik el. Az élzáró fólia csak a látható élekre korlátozódik, pedig ezek a tényezők jelentősen befolyásolják a bútor élettartamát. Javaslatunk: keresse az erősebb és jobb minőséget.

 Fa vagy fólia?

A fa természetes anyagánál fogva közelebb áll hozzánk, így sokan részesítik előnyben. Rostos szerkezete miatt a környezetéből nedvességet vesz fel, de megfelelő technológiával ezt a negatív tulajdonságát minimálisra lehet csökkenteni, a repedések és deformálódások elkerülhetők. Így, ha egy nagy szakmai tapasztalattal rendelkező cégnél vásárolunk, biztos hosszú távon gyönyörködhetünk otthonos konyhánkban.
Az MDF-fóliás bútor minden színben és formában gyártható. Könnyen tisztítható, kezelést nem igénylő műanyag bevonattal rendelkezik. Fő szempont a bevonat vastagsága és minősége, ami ha nem kielégítő, akkor még rendeltetésszerű használat során is néhány év alatt színeltérés, rosszabb esetben felületi hibák alakulnak ki.

Vasalatok
Talán emlékeznek a nagymama konyhafiókjára, amit nehezen, akadozva lehetett csak kihúzni. Szerencsére a mai bútor gyártóknak egyre többféle vasalat áll rendelkezésükre. A kor követelményeinek megfelelően egy fiók vasalatnak duplafalú acélkerettel, műanyag bevonattal, erősített fenéklemezzel és kerekített aljzattal kell rendelkeznie. A modern, rejtett mechanika egy 100 %-ig kihúzható fiókot  jelent számunkra, ami természetesen garantálja a legnagyobb terhelésnél is kiváló működést. Legyen ellátva túlhúzás elleni védelemmel és zárási automatikával. Esetleg a fiók becsapódása ellen gázrugóval rendelkezzen. A jó zsanérok teljes egészében fémből készülnek, 3 dimenzióban állíthatók, önzáró mechanizmussal rendelkeznek, és legalább 107 fokra nyithatók.

Munkalapok
A jó minőség 4-5 cm vastagságot igényel. A technikai kialakításnál nagyon fontos, hogy a vízor ne hiányozzon, továbbá a vágási illetve illesztési felületek résmentesen zárjanak. Mivel a jó minőségű munkalapok bevonata is műanyag, ezért nem hőállóak, így azt javasoljuk, hogy ne tegyék rá a forró edényt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszország a második számú küldőország lett

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2004-ben az olasz turisták által… Tovább olvasom