Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Terrorcselekmény miatt ítélték el

Folytatás az 1. oldalról.

A tegnap nem jogerősen elítélt Sz. József külön balszerencséje volt, hogy 2005 januárjával megváltozott a szabályzat és a korábban eljárt bírói tanács nem folytathatta a tárgyalást. Egyébként az előzetes letartóztatásban letöltött éveket természetesen beszámítja a bíróság a büntetésbe, így ha a mostani döntés – a tizenkét és fél év fegyház – az ítélőtábla előtt is megáll, akkor a „győri túszejtő” néven elhíresült férfi legkorábban hét év múlva szabadulhat.
Az eljárás elhúzódásához vezetett az orvosi vélemények között kialakult ellentmondás is. A bíróság két elmeszakértőt hallgatott meg, s míg az egyik közepes-súlyos fokban korlátozottnak ítélte a most negyvenegy éves Sz. Józsefet, a másik azt nyilatkozta, hogy a férfit személyiségzavara nem gátolta tette súlyának felismerésében.
A bíróság annak rendje szerint ezért egy harmadik szakértőt is kirendelt, aki szintén nem találta indokoltnak a korlátozottság megállapítását.
Eszerint Sz. József tudta, hogy amit tesz, az főbenjáró bűn. A tényállás szerint berángatott egy hölgyet Győrben a Baross úti papírboltba, kést szorított a nyakához és a kiérkező rendőröktől

autót, fegyvert követelt, méghozzá egy órán belül. A mostanihoz hasonló hőség volt azon a napon, s az eltelt háromnegyed óra alatt igencsak melege lehetett mind a szerencsétlen túsznak, mind a pánik határán álló vádlottnak, mind az intézkedő rendőröknek, akiket Sz. József folyamatosan figyelmeztetett az idő múlására. Préts Sándor ezredes, az akkori győri közbiztonsági igazgató és Icsei Márta százados hiába próbált szót érteni a reszkető, síró, de igen határozott és céltudatos férfival. Préts végül azt a pillanatot használta ki, amikor a vádlott az ásványvízért nyúlt, s a kést letette. Viszont ahogy elindult felé, a férfi ismét felkapta a kést és megszúrta a rendőrtisztet. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, de így a túszdráma is véget ért.
Azzal kapcsolatban, hogy mindez terrorcselekmény-e vagy sem, nem volt különösebb vita, hiszen egybehangzó vallomások igazolják, hogy Sz. József tettével állami szervre akart nyomást gyakorolni. Az azonban már nehezebb kérdés, hogy mi volt a szándéka Préts ezredessel. A bíróság az enyhe és felfelé irányuló szúrást vizsgálva végül azt tartotta valószerűnek, hogy Sz. József vissza akarta helyezni a kést a túsz nyakára és az ezredes beleszaladt a döfésbe. Ugyanakkor – állapították meg tegnap – ha nem is egyenes szándékkal szúrt a vádlott, a halálos végkimenetellel számolnia kellett.
A védelem úgy látja, hogy a rendőröknek meg kellett volna várni a kommandót. A megyei bíróság ezzel nem értett egyet: a megszabott egy órából már csak tizenöt perc volt hátra és senki nem tudhatta, mi történik, ha lejár az idő. A bíró arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az intézkedők a lehető legszakszerűbben járnak el és megvárják a kommandó bizonytalan kiérkezését, akkor nem biztos, hogy Sz. József most hasonló egészségi állapotban ülne a teremben.
Az ítélet ellen egyelőre nem fellebbeztek: mindegyik fél három nap gondolkodási időt kért. A jogerős döntésig a vádlott előzetes letartóztatásban marad.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjú horgászok huszonötödik nyara Ásványrárón

Nyolckilós ponty, kétkilós balinok, kiló körüli csukák és sok keszeg akadt idáig az ifjú pecások… Tovább olvasom