Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Természetvédelmi egyesület alakult

Mintegy hatvan alapító taggal – köztük polgármesterekkel, vízügyi és természetvédelmi szakemberekkel, civilekkel – megalakult a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület. Elnöke Láng István lett: elsősorban a helyi nemzeti park ügyét vinnék tovább.
A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület megalakítását a szervezők a Szigetköz és a Lajta-vidék természeti értékeinek védelme miatt kezdeményezték. Úgy vélik: a bizonytalan jövőkép nem teszi lehetővé a települések számára a hosszú távú fejlesztési elképzelések kidolgozását. Az értékes hullámtéri területen akácültetvények jelennek meg, a Duna medrében erdő nő, a vízi turizmus szabályozatlan, Alsó-Szigetköz kiszárad. Emiatt szükségesnek tartották megszervezni az egyesületet a Szigetköz természeti értékeinek egységes, átfogó, koncepcionális védelme érdekében. Az egyesületi alakuló ülésen közel hatvan alapító vett részt: köztük polgármesterek, környezetvédelmi és vízügyi szakember, jogi képviselő, vállalkozók, civil szervezetek. A résztvevők egyhangúlag megszavazták Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) megalakítását. Az öttagú vezetőségbe N. Fazekas Erika, Hujber Zoltán, dr. Kiss Károly, Láng István és ifj. Geiszbühl Róbert került. Az elnök Láng István lett, az egyesületi titkár pedig Hujber Zoltán. A tagdíjat erre az évre 2000 forintban határozták meg.
Láng István a Kisalföldnek elmondta: az egyesület folytatná a „főváros és a Szigetköz közötti konfliktus felszámolását”. Szakmai alapon, az itt élők bevonásával kell a helyzetet rendezni. A köztársasági elnök látogatásakor átadják a Szigetközi–csallóközi Nemzeti Park megvalósíthatósági tanulmányának rövidített változatát. A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány feladatai már túlterjedtek a város határain, s csak egyesület formájában volt folytatható a munka. Bemutatják egy itteni nemzeti park tanulságait, s egyesületi munkacsoportokat hoznak létre: az egyes feladatokat itt viszik majd tovább. Az alapító okiratban a kulturális értékek fenntartása is szerepel. Szeretnék a természetvédelem és a földtulajdonosok viszonyát „normális mederbe” terelni. Emellett egységes igényt fogalmaznának meg, melyet a politika is könnyebben tud kezelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ausztrálok kitűnő formában

Az ausztrál válogatott a VB előtti felkészülési meccsek sorában döntetlent játszott a hollandok… Tovább olvasom