Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Terjeszkedik a gyapjaslepke

Támadnak a gyapjas lepkék. A védekezéssel már késésben vagyunk. Óriási károkra számíthatunk.

Gyapjas lepke
A szakemberek már tavaly jelezték a gyapjaslepke petecsomóinak szám- lálása alapján, hogy a 2004-es év 110 ezer hektáros kártételét jóval meg- haladó, 280 ezer  hektáros fertőzöttségre kell idén számítani. A védekezéssel már késésben vagyunk.

A gyapjaslepke petéit augusztusban rakja le – ezek száma az ezret is elérheti egy nőstény esetében. Április végén a hernyók – minél melegebb a tavasz, annál hamarabb – kikelnek, és a fák koronájára mászva megkezdik a levelek rágását.  A hernyók mérete a 7 centimétert is elérheti. Selyemszálat képeznek, mellyel akár 40 kilométert is elvitorlázhatnak a széllel. Terjedésük ezért    az ország területén  előre meghatározhatatlan.

A zöld lombozat megrágása, esetenként teljes elfogyasztása – ezt nevezik tarrágásnak – érinti a csert, a tölgyet, a bükköt, gyertyánt, fenyőféléket, nyárfát, füzeket, továbbá, díszfákat, gyümölcsfákat, mezőgazdasági ültetvényeket is.

Az idősebb fák általában képesek kiheverni a támadást, de növekedésüket erőteljesen visszaveti a lombvesztés, termésük mennyiségét is befolyásolja a hernyó-lepke táplálkozása. A fiatalabb fák elpusztulnak.

A kártétel az erdészetekhez tartozó területeken kívül veszélyezteti     a mezőgazdasági területeket, kiskerteket és  károkat okoz az idegenforgalomban is.
 
Mezőgazdasági területeken, önkormányzati közterületeken, parkokban, út menti fasorokban, üdülőövezetekben, lakókörnyezetben, kertekben hagyományos módszer a petecsomók eltávolítása. Aki  ezt elmulasztotta növényvédő szerekkel, környezetkímélő készítményekkel –  Nomolt, Dipel, Dimilin – védekezhet. Erdőterületeken a védekezés az Állami Erdészeti Szolgálat régiónkénti igazgatóságainak feladata. Belterületen a településvezetés és az érintett magántulajdonos feladata a védekezés és a költségeket fizetése.

Az Állami Erdészeti Szolgálat veszprémi igazgatója, Vaspöri Ferenc  egy közelmúltban rendezett sajtóbeszélgetésen Porva-Szépalmapusztán elmondta: átlagosan 10–15 ezer forint hektáronként a permetezés  összege, így a rendelkezésre álló források 41 ezer hektár külterületi és 5000 hektár belterületi védekezést tesznek lehetővé országosan.
László Boglár kormányszóvivő már március végén elismerte, hogy több mint 500 millió forintra lenne szükség a gyapjaslepke elleni küzdelemben, melyet a kormány csak részben tud biztosítani.

A kártevők nemcsak állami, hanem önkormányzati és magántulajdonokat is fenyegetnek. A megoldás itt az önkormányzatok pályázati lehetősége  a megyei vis maior keretekből. A  területfejlesztési tanács tájékoztatása szerint  még nem érkezett be hozzájuk a  településekről pályázat.
 
Megyénk két település kivételével – Fenyőfő és Bakonyszentlászló – az Állami Erdészeti Szolgálat szombathelyi igazgatóságához tartozik. A Kisalföld érdeklődésére a győri erdőfelügyelet osztályvezetője, Németh Ferenc elmondta, régiónkból a következő települések melletti erdőségek tekinthetők erősebben fertőzöttnek: Sopron, Fertőrákos, Nagycenk, Jánossomorja, Kapuvár, Csorna, Maglóca, Rábapatona, Győrszemere, Koroncó, Tét, Mórichida. Megyénkben 5–6 ezer hektáron várható kártétel az erdőségekben, melyhez még hozzá kell számítani az önkormányzati és magántulajdonban lévő területeket.

A Növény- és Talajvédelmi Szolgálattól megtudtuk: a fertőzöttséget az önkormányzatok  felmérték, az összesített adatok még nem ismertek. Az erdőfelügyelet tájékoztatása szerint régiónkban a tavalyi károk másfél-kétszeresére számíthatunk.

Mivel az erdészet  szerint az első peték kikeltek – és a várhatóan melegedő időjárás ezt a tovább   segíti –, a megelőzésről már nincs értelme beszélni...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélgetés az oktatási reformról

Két éve készül a felsőoktatási törvény, amelyről két felsőoktatási vezetővel beszélgettünk. Tovább olvasom