Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Terjed a napallergia

Az idei forró nyáron a szokásosnál sokkal többen keresik föl a bőrgyógyászt. A szokásos tüneteken túlmenően napallergiával is – amely éppúgy, mint számos egyéb allergia, egyre terjed. Sokan nem tudják: a bőrrákot okozó UV A-sugárzás gépkocsiszélvédőn keresztül is kifejti roncsoló hatását.
Egyre többen küzdenek napallergiával. Vannak emberek, akiknek évtizedekig semmi bajuk nem volt a nappal, és egyszer csak azt veszik észre: tele vannak apró, viszkető kiütésekkel, göbcsékkel. Ennek okai összetettek: immunrendszerünk egyre több, káros hatás ellen kénytelen védekezni, s előfordul, egyszer csak nem tudja megkülönböztetni a valóban káros külső behatásokat a kevésbé károsaktól, és a napsugárzás ellen is elkezd túlzottan védekezni – mondja dr. Krizsa Judit bőrgyógyász szakorvos.

Árnyékban lenni

Az is előfordul: a napsugárzás plusz bizonyos kémiai anyagok együttes hatására alakul ki a napallergia – akár még a naptej is okozhatja, az ultraviola-sugarakkal kölcsönhatásba lépve. Az ózonlyuk hatására az utóbbi évtizedekben sokkal több káros sugárzás éri az embert, mint korábban – ez ugyancsak hozzájárul a jelenség mind gyakoribbá válásához. Minél erősebb a napsugárzás, annál nagyobb az esély a napallergia kialakulására – sok ember déli országokba tett utazás eredményeként válik túlérzékennyé a napfényre.

S miként lehet védekezni a napallergiával szemben? Amint az egyéb allergénekkel szemben is legjobb védekezés, ha kerüli őket az ember – a napallergiát is úgy lehet leginkább kiküszöbölni, ha nem napozunk. Persze napfényre szükségünk van, és egyébként sem lehet folyamatosan árnyékban lenni: az allergiaellenes gyógyszerek, antihisztaminok a napallergiával szemben is megfelelőek lehetnek. Kortizontartalmú kenőcsök szintén segítenek leküzdeni a tüneteket. Napozás előtt a bőrt meg kell tisztítani, és csak olajmentes napozószert érdemes használni.

A szemet is védeni kell

A szem is megsínyli a fokozott napsugárzást. UV-sugárzásszűrő napszemüveggel lehet megelőzni a károsodást – nem bazárban kell „egyszer használatos" szemüveget venni, hanem optikai szaküzletben, valóban hatékonyt. Napszúrás ellen pedig olyan fejfedőt érdemes használni, melynek legalább nyolccentis karimája van, ez teljes egészében védi az arcot.

Kérdés, milyet? Bár naptejeket, fényvédőket számtalan helyen kapni, mindenképpen célszerű gyógyszertárban beszerezni őket – ezek a legbiztonságosabbak. Egyszersmind célszerű olyat venni, ami nemcsak két órán át véd – mint sok készítmény –, hanem sokáig, s akkor is megtartja hatását, ha az ember közben úszott is egyet.

Órákig kocsiban

Sokan nem tudják: a leginkább bőrrákot okozó UV A-sugarak áthatolnak az autók szélvédőjén. Ha órákig vezet az ember kocsit, és eközben folyamatosan tűz rá az üvegen keresztül a nap, minden barnulás nélkül megindulhat a rákos folyamat.

Pirosas sebek

A bőrrák egyébként nemcsak anyajegyből indulhat ki, mint sokan hiszik, hanem a bőrfelület bármely részéről, amit sokat ért a sugárzás. Ilyenkor pirosas sebek jelennek meg a bőrfelületen, látszólag minden előzmény nélkül, és nem akarnak gyógyulni. Ha ilyet tapasztalunk, rögtön bőrgyógyászhoz kell fordulni – az időben fölfedezett rákos folyamat jó eséllyel visszafordítható. Fontos ilyenkor a belszervi átvizsgálás is (mellkasröntgen, hasi ultrahang, nyirokcsomókra, csontrendszerre vonatkozó vizsgálat). Enyhébb esetekben „fagyasztással", illetve kemosebészeti úton veszik föl a harcot a daganattal, súlyosabb esetben operációra kerül sor. Ezután háromhavonta, majd félévente újabb vizsgálat szükséges. De évente akár panaszmentes esetben is érdemes fölkeresni a bőrgyógyászt – a vizsgálatok olyan bajt is kideríthetnek, amelyre még nem figyelnénk föl – csak akkor, ha esetleg már késő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai kézifegyverek ezrei kerülhettek az iraki lázadókhoz

Közel kétszázezer olyan fegyvernek veszett nyoma Irakban, amelyeket 2004-ben és 2005-ben kaptak a… Tovább olvasom