Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

terepszemlén Pekingben

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Sydneyhez és Athénhoz hasonlóan a pekingi olimpiával kapcsolatos szakmai munka esetében is nagy hangsúlyt fektet a megfelelő előkészítésre.

kajak-kenu

Nyolc napot töltött Kínában Angyal Zoltán szövetségi kapitány és Schmidt Gábor szövetségi főtitkár. Az utazás célja az akklimatizációs tábor, és az olimpiai elhelyezés helyszínének kiválasztása volt.
A kajak-kenusok a versenyek előtt nyolc-tíz nappal az akklimatizációs táborban kezdik meg a helyszíni felkészülést. Az olimpiai versenypályákon ilyenkor már akkora a zsúfoltság, hogy nem lehet hatékony edzésmunkát végezni, ezért a szövetség minden olimpián megkeresi a tábor számára legoptimálisabb helyszínt, ahol a megfelelő pályákon kívül színvonalas edzőtermek, jó szállás és ellátás áll rendelkezésre.
A kínaiak európai mércével mérve megdöbbentően sok sportlétesítményt hoztak létre, így a Kínai Kajak-Kenu Szövetség az olimpiai falun kívül hat lehetőséget kínált fel az akklimatizációs tábor megszervezésére. Angyal Zoltán és Schmidt Gábor ezek közül a Nanjingit találta legalkalmasabbnak, mert ott szállás, étkezés és edzőtermek közvetlenül a pálya mellett találhatóak. Ennek a pekingi olimpia esetében különösen nagy jelentősége lesz, hiszen Kínában a közlekedés rendkívül körülményes, lévén, hogy közutakon kizárólag kínai jogosítvánnyal rendelkezők vezethetnek.
Szóba kerülhet még egy sanghaji vízisportcentrum a várostól másfél órányira, valamint egy Pekinghez közel eső kisváros természetes vízen kialakított pályája, ettől azonban három kilométerre van a legközelebbi szálláslehetőség.
Kínában gyakorlatilag nincs lehetőség a szolgáltatások közvetlen megrendelésére, minden a Kínai Kajak-Kenu Szövetségen keresztül foglalható le. A jó kapcsolatok kialakításában és az előkészületekben most is hatalmas támogatást nyújt az olimpiai szervezőbizottság vezetőségének munkájában Sydney óta részt vevő Vajda László.
Angyal Zoltán és Schmidt Gábor tapasztalatai szerint nem véletlen, hogy a kínaiak már Athénban megmutatták, kiemelkedő sportteljesítményekkel lephetik meg a világot. Presztízskérdés számukra, hogy betörnek-e az olimpiai sportágak élvonalába, ezt tükrözik a hatalmas sportcentrumok, a felkészülés intenzitása, illetve e célt segíti, hogy bőséges az utánpótlásforrás. Pekingben az európai sportszakmai tradíciók a kínai számokkal és ambíciókkal mérkőznek meg.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kártérítést követel

Tízezer eurós (2,5 millió forint) kártérítést kér a Német Olimpiai Bizottságtól (NOK) Karen König… Tovább olvasom