Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Tengerparti veszélyek: A medúzáktól a napszúrásig

Tengeri sünbe belelépni, medúzába pedig beleúszni szoktak a nyaralók. Mindkettő sokkal fájdalmasabb, mint amennyire veszélyes.
Tengerisün-tüske ellen olívaolaj, paradicsom

Tengeri sünbe belelépni, medúzába pedig beleúszni szoktak a nyaralók. Mindkettő sokkal fájdalmasabb, mint amennyire veszélyes. Nagyon kell vigyázni viszont magával a tengerrel: kiúszni belőle olykor nagyságrendekkel több energiát igényel, mint beúszni. Tényleges veszély a napszúrás is, mindenképpen el kell kerülni.

Soha ne igyon csapvizet!

Amire leginkább ügyelnie kell a mediterrán országokba érkezőnek: soha ne igyon csapvizet – hívja föl a figyelmet Uzon Ágnes, a szegedi Adria Tours tulajdonosa. A vezetékes víz a helyiek számára gond nélkül iható – ám a messziről érkezőknek könnyen hányást, hasmenést okozhat. Ez palackozott víz, ásványvíz fogyasztásával elkerülhető, de arról is érdemes meggyőződni, a palack lezárása eredeti-e. A tengervízből való kortyolással is vigyázni kell – kivált gyermekek esetében áll fönn ez a veszély –, mert ma már sok helyen a tenger is szennyezett, és szintén hasmenés, hányás a következmény.Ha gyümölcsöt esznek, előtte azt is  palackozott vízzel mossák meg.

Előzze meg vízi lábbelivel

Tengeri állatok is okozhatnak egészségügyi gondot. A tengeri sün tüskéi könnyen beletörnek a talpba, s ez nagyon fájdalmas. A beletört tüskéket csipesszel ugyan ki lehet húzni, de hegyük könnyen bennmarad, elgennyesedik – néhány nap múlva azonban magától kijön. A helyiek javaslata: olívaolajat, paradicsomot kell rátenni, ez gyorsíthatja a kilökődési folyamatot. Egyébként – hívja föl a figyelmet az irodavezető – ha tengeri sünt látunk, legalább abban biztosak lehetünk, hogy tiszta a víz. A süntüske ellen pedig sok fürdőhelyen beszerezhető vízi szandállal védekezhetünk.

Medúzával ugyancsak könnyen találkoznak a tengerben fürdőzők. Váratlan, égető szúrásként jelentkezik, nem kell tőle megijedni – nem halálos, csak kellemetlen és ijesztő. A szúrás helyét Fenistil géllel kell bekenni.


Veszélyes hullámok

A környezetnek nemcsak az élő, de az élettelen összetevői is okozhatnak gondot a tengerpartokra látogatónak. A nyaralók – hazai, „emberléptékűbb" vizekhez szokva – sokszor rosszul mérik föl erejüket, beúszva a tengerbe. Nem veszik számításba: időközben – váratlanul, minden előzmény nélkül – megváltozhat az áramlás, a hullámzás, és a partra visszaúszni a beúszáshoz képest többszörös energiát igényel. A napsugárzás ereje a hazainak sokszorosa – nagyon rövid idő alatt bekövetkezhet napszúrás. A fejfedő, a napernyő sosem nélkülözhető.


Biztosítás tengerpartra

Egy legegyszerűbb tengerisüntüske-kiszedés 40 eurónál kezdődik. Egy búvármentés ára Egyiptomban már több ezer euró. Egy sima orvosi vizit naponta átlag 100 euró, azaz 28 ezer forint – ismerteti a mediterrán országok árait Horváth István, az egyebek közt tengeri balesetekre, egészségügyi károsodásokra szakosodott QBE Atlasz Biztosító Zrt. utasigazgatója. Azaz ennyit fizet a biztosító – vagy ha a bajba került turista előzetesen nem kötött biztosítást, ő maga. Az utasigazgató tapasztalatai szerint elképesztő, hogy a magyarok mennyire nincsenek tisztában azzal: mily mértékben horribilis összeg bármilyen orvosi kezelés. Itthon is az, de mert a társadalombiztosítás nagyrészt fizeti, nem érzékelik. Külföldön azonban rögvest – s ha valaki biztosítás nélkül indul útnak, abban bízva, „hátha nem történik baleset", és mégis történik, anyagilag évekre lenullázódhat a család.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nagyvállalat lett a két korábbi versenytársból

Tímár Imre személyében új elnök-vezérigazgatója van május eleje óta a SOLE-MiZo Zrt.-nek. A Csányi… Tovább olvasom