Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Templomok ünnepe

Öt Templom Fesztivált rendeznek szeptemberben Győrben. A szervezők a Kossuth utcának azt az Európában egyedülálló jellegzetességét használják ki, hogy néhány száz méteren belül öt felekezet temploma található.
A fesztivál ötlete már évekkel ezelőtt megszületett Pál Kálmán győri képzőművész fejében, eddig azonban a Karzat Kultúrközpont Alapítvány, melynek ő is tagja, nem látott esélyt a megvalósításra. Egészen addig, amíg a győri önkormányzattól tavaly felkérést nem kaptak az Európa Kulturális Fővárosa pályázat második fordulójának elkészítésére, amelybe – Újváros komplex felújítási terve mellett – bekerült a fesztivál ötlete is. Bár a pályázatot végül Pécs nyerte meg, számos ötlet, így a városrész rekonstrukciójának terve is megvalósul a jövőben, azon kevés elképzelések egyikeként, amelyet a politikusok teljes egyetértésben, egyaránt prioritásként kezelnek.
Borsa Kata főszervezőtől, a pannonhalmi zsinagóga felújítására 2002-ben létrehozott alapítvány kuratóriumának elnökétől megtudtuk, hogy a tervezett fesztivál „főszereplői”, az egyházak teljes mellszélességgel a terv mellé álltak. A szervezők a változatos programokkal szeretnék közel hozni az egyházat, a templomi atmoszférát azokhoz is, akik nem rendszeres vallásgyakorlók.
„ Sokan nem ismerik ezt a világot, nem tudnak mit kezdeni a hit,

a vallás kellékeivel, ezért inkább

távol maradnak tőle. Mi kötetlen, felszabadult ismerkedést kínálunk, az élő hitet, az élő vallást

mutatjuk be a fesztiválon.”
A szeptember 21. és 25. között zajló eseménysorozat minden napján más-más vallás temploma áll a középpontban, kezdve az evangélikussal, majd folytatva a katolikus, a református és görög katolikus egyházzal, a sort pedig a felújítás alatt álló zsinagóga zárja. Mindennap egy-egy vallási témájú vagy stílusú koncertet hallhat majd a közönség – az evangélikus templomba a zsoltárokat feldolgozó Muzsikás együttes, a reformátusokhoz a Gryllus testvérek látogatnak el –, igazi csemegének ígérkezik a fővárosi kórus közreműködésével előadott latin mise, emellett színházi és ismeretterjesztő előadások, gyerekprogramok, játszóházak várják a családokat.
A fesztivál anyagi háttere egye-

lőre „képlékeny”, mert bár a megrendezéshez minimálisan szükséges összeg, közel egymillió forint rendelkezésre áll, az alapítvány 6–8 beadott pályázata még elbírálásra vár, többek között a városi és a megyei önkormányzatnál, valamint a Nemzeti Kulturális Alapnál. Borsa Kata elmondta: mindenképpen megrendezik a tervek szerint néhány éven belül nemzetközivé bővülő fesztivált, legfeljebb a programkínálatban lehet változás. Az eredeti programsorozat tervezett költségvetése hatmillió forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 05.11.

Tovább olvasom