Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Télapu 2. - Veszélyben a karácsony!

November 1., közeledik a karácsony… de Télapu, ahelyett, hogy az ünnepekre készülne, feleséget keres. Ezért ügyeit egy helyettesre bízza, aki azonban elég furcsán értelmezi munkaköri kötelességét...

Scott Calvin (Tim Allen) immár nyolc éve áll a jeges északi-sarki vártán, és hűséges manói szerint ő minden idők legjobb Mikulása. Scottot azonban most gondok gyötrik. Fiával az iskolában komoly bajok vannak, őt magát pedig az a veszély fenyegeti, hogy ha karácsonyig nem sikerül oltár elé vezetnie valakit, elveszíti állását. Scott Calvin tehát hazaindul, hogy segítsen fián, és Télanyut kerítsen magának, az ügyek intézését az Északi Sarkon pedig egy helyettes Télapóra bízza. Amikor azonban a galád helyettes kezdi furcsa módon átértelmezni a „helyes" és „helytelen" fogalmát, veszélybe sodorván ezzel az egész karácsonyt, Scott, puttonyában egy csomó új varázslattal visszatér, hogy rendet csináljon, és megmentse az ünnepeket.

A Télapu 1994-es sikere óta a Disney producerei folyamatosan törték a fejüket a folytatáson, de volt egy nagy bökkenő. „Egészen addig nem akartunk hozzákezdeni a második részhez, amíg nem vagyunk benne száz százalékig biztosak, hogy a folytatásban sikerül megőriznünk az alapfilm minden erényét: azt a bájt, szívmelengető humort és emberséget, amelyért a Télaput annyira szerették a nézők" - mondja producer.

Télapu szerepében: Tim Allen
 

A második rész elkészültében Tim Allen elévülhetetlen érdemeket szerzett, mert oroszlánként küzdött a folytatásért.
„A Télapu nagyszerű film volt, nem ronthattuk le egy szánalmas második résszel az ázsióját. Olyan filmet akartunk csinálni, amelyik nem pusztán folytatásként érdekes, hanem önmagában is megáll a lábán. Életem egyik legkedvesebb szerepe ez a figura - árulja el a kiváló komikus. - Talán azért szeretem ennyire, mert senki se tudja, milyen is valójában, úgyhogy teljesen a saját érzékenységemre és
a fantáziámra hagyatkozva dolgozhattam ki. Az én Télapum nyíltszívű és nagylelkű, az elveihez szilárdan ragaszkodik, és senkire sem képes sokáig haragudni - szóval mindenben pontosan az ellentétem. Csupa olyan tulajdonsággal ruháztam fel, melyet másokban csodálok."
„Tim az életben is ellenállhatatlanul mulatságos figura, a vele való munka olyan volt, mint egy hosszúra nyúlt vakáció - meséli Michael Lembeck rendező. - Minden napot végigbolondoztunk, ugrattuk egymást, nagyokat nevettünk, szóval istenien éreztük magunkat.
Játék közben azonban Tim nem egyszerűen csak egy mókás fickó. Színészként olyan érzelmi energiákat mozgósít, amelyek ellenállhatatlanul beszippantják a nézőt. Miközben nevetünk rajta, a szívünket is megérinti."

Hogyan készül egy Télapó?
 
„Azt hiszik, hogy a karácsony a szeretetről és az ajándékozásról szól? Tévednek! A karácsony arról szól, hogy néhány mindenre elszánt ember vastag, kipárnázott jelmezt húz Tim Allenre, az arcát vastag gumival ragasztja le, aztán belöki a tűzforró stúdiólámpák alá, és azon imádkozik, hogy minél később olvadjon el a pokoli melegben" - tárja fel a szeretet ünnepének új aspektusát a két forgatókönyvíró, Decter és Strauss.

Tim Allen azonban annak ellenére boldogan készült a nagy visszatérésre Télapu szerepében, hogy még emlékezett azokra a nehéz órákra, amelyeket a sminkesek kínzókamrájában kellett eltöltenie. Mind Télapu, mind az ugyancsak Allen által megformált Játék Télapu olyan előre elkészített és kifestett lágygumi testpótlékoknak köszönhette arcának kerekded formáját, amelyek felhelyezése naponta három-négy órát vett igénybe. Az előre kifestett pótlások felragasztása után következett az arcbőrrel érintkező részek színének további finomítgatása, végül helyére került a terebélyes mikulási szőrzet: a szemöldök, a szakáll, és a paróka, amely emberi szőrzet és jakszőr kombinációjából készült.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

törölt tartalom

Tovább olvasom