Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

˝...te buzi magyar˝ - rasszista bűncselekménnyel vádolt romák

Rasszista bűncselekménnyel, közösség tagja elleni erőszakkal vádolt négy roma és egy magyar fiatal büntetőpere kezdődött meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKV) csütörtökön.
A vád szerint tavaly szeptemberben a VIII. kerület Horváth Mihály tér közelében egy roma fiú és egy roma lány rátámadt egy főiskolásra, majd segítséget hívtak, mire a három további vádlott - egyikük magyar - és más ismeretlen személyek csatlakoztak a bántalmazáshoz. Még kés is előkerült, bár azt nem használták.

Az elkövetőek szidalmazták, ütötték, rúgták a sértettet, aki csak ügyességének köszönhette, hogy komolyabb sérülések nélkül megúszta a támadást, és be tudott menekülni a közeli kollégiumba. De az elkövetők még akkor is fenyegetőztek, és az atrocitásoknak csak a kiérkező rendőrjárőr vetett véget.

A cselekménysorozat közben az elkövetők a vád szerint többek között azt kiabálták: "te buzi magyar, mit képzelsz, hogy mersz bejönni az én utcámba, rohadt magyarok, rasszisták vagytok".

A vádak kapcsán a csütörtöki tárgyaláson csupán az első és az ötödrendű ismerte el részben a bűnösségét, de azt minden vádlott határozottan tagadta, hogy "magyaroztak" volna, azért bántottak volna bárkit, mert magyar származású. "Nem vagyok fajgyűlölő" - hangoztatta az elsőrendű vádlott. ˝

Előadásuk szerint félreértés történhetett, illetve a sértett kezdte, és egyébként is az egyik vádlott magyar, tehát szó sem lehet rasszista indítékról.

Az egyik roma vádlott kérte még magyar származású sógornőjének a tanúkénti megidézését is annak bizonyítására, hogy a vádlottak nem rasszisták. A húsz év körüli vádlottak mindegyike állt már korábban büntetőbíróság előtt.

Jelen ügy miatt fél éve előzetes letartóztatásban vannak, csütörtökön hárman is kérték szabadlábra helyezésüket, de a bíróság ezt elutasította. A büntetőper bizonyítással folytatódik májusban.

A vádbeli büntető-törvénykönyvi paragrafus körülbelül egy éve lépett hatályba, és szinte még alig van ítélkezési gyakorlata.

Olvasóink írták

 • 10. gyagyástóni 2010. március 14. 15:36
  „Ez az eset, mikor "visszanyal a fagyi!"”
 • 9. Reális 2010. március 13. 13:45
  „Az szdszt már kiverték a parlamentből,most az mdf és az mszpé következik!”
 • 8. jirzi1 2010. március 12. 19:38
  „Ha tud olvasni megmutatni nekik a térképet Magyarország .Aztán innen gyorsan ki is toloncolni ,had keressék meg a maguknak megfelelőt.”
 • 7. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. március 12. 16:28
  „Kedves libsi biboldók a cigányok a legnagyobb rasszisták....Ennek már nagyon itt volt az ideje....”
 • 6. meir 2010. március 12. 15:52
  „azert az erdekes lehet amint egy MAGYAR aki a romakkal kozosen ver egy MAGYART,azt kiabalja hogy,
  -"te buzi magyar"- meg azt hogy -"te rohadt magyar"-!!!
  idaig sulyedt a vilag!!!
  vagy csak a romak kaptak eszbe az evek ota tarto orokos budos ciganyozas utan??ha igy all a dolog,tessek nagyon figyelni mert tul sokan vannak ahhoz hogy kialakulhasson valami hosszu veres folyamat!!!”
 • 5. csiga_biga 2010. március 12. 14:28
  „Csetneky: szerintem azért "ritka", mert kevés eset jut el a médiába! BAZ megyében ezek mindennaposak, viszont Magyarországon akkor liberalizmus és tolerancia van, hogy el kell őket fogadni így... Reméljük ennek vége szakad azzal, hogy az SZDSZ az EP-ből is és a parlamentből is kiesik!”
 • 4. Csetneky 2010. március 12. 11:36
  „Ez most még ritka. De ha nem változtatunk sürgősen és radikálisan, 20 év múlva mindennapos lesz.”
 • 3. Reális 2010. március 12. 10:45
  „A magyar egy toleráns, békés,türelmes, vendégszerető nép!Ez nem mondható el a cigányságról!”
 • 2. csiga_biga 2010. március 12. 09:51
  „Helyén való a rendőrség és a bíróság fellépése! Azt hiszem ideje volt végre egy ilyen hírt is felkapnia a médiumoknak (mert hát ugye ilyenek is vannak, de ezt nem támogatja az SZDSZ)!”
 • 1. Butahunter 2010. március 12. 06:22
  „LOL!
  Ennyit erről!Nem tudok mit mondani.
  Talán új törvények kellenének?Vagy kiadni őket az anyaországnak(india)?Vagy svéd,kanadai,francia,román,olasz,angol LAST minute utakat osztogatni? :D
  Sajna a srácok,remélem a yardon párszor elbotlottak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akadálymentesítésre pályázhat 60 település

Az önkormányzatok és egyéb szervezetek április 15-ig pályázhatnak akadálymentesítési támogatásra a… Tovább olvasom