Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Távhőre kényszerítik az építkezőket

Egy önkormányzati rendelet arra ösztönzi az építtetőket, hogy –ne egyedi fűtést alkalmazzanak, hanem vegyék igénybe a távhőszolgáltatást.
Egy, még az elmúlt évben született önkormányzati rendelet arra ösztönzi az építtetőket, hogy – ahol lehetséges – ne egyedi fűtést alkalmazzanak, hanem vegyék igénybe a távhőszolgáltatást.

– Számomra teljesen érthetetlen az önkormányzat eljárása – jelentette ki Jankus Imre. – Az elmúlt évi rendelet véleményem szerint korlátozza az egyének jogait, mert ahol erre adottak a feltételek, arra a kényszerítik, hogy ne egyedi fűtést terveztessen, hanem kössön rá a távhőszolgáltató rendszerére. Ráadásul a tervdokumentációt ki kell egészíteni egy olyan résszel, amely bizonyítja, hogy a tervezett hőenergia-ellátás nem jár a felhasználás helyszínén a távhő használatához viszonyítva annál nagyobb mértékű levegőszennyezéssel. Ez azt jelenti, hogy ahol elérhető a távhő, mindenképpen szeretnék rászorítani a tulajdonosokat, hogy ne egyedi fűtésük legyen. Arról nem beszélve, hogy ki végzi el a számításokat és mennyiért, illetve ki fizeti a költségeket.

– Az önkormányzat rendelete nem azokra vonatkozik elsősorban, akik családi házat építenek vagy éppen korszerűsíteni szeretnék egyedi fűtésüket – válaszolta kérdéseinkre Hruby József alpolgármester. – Tény, a távhő tiszta energia, s annál gazdaságosabb a rendszer, vagyis fajlagosan akkor kerül kevesebbe a fogyasztóknak, ha minél többen igénybe veszik. A szolgáltatás egyébként a városnak csak egy meghatározott részén érhető el: a vasút mentén, a Jereván-lakótelepen, illetve a Győri út környékén. Igaz, bővül, mert már az Erzsébet utcában, a Deák téren és a Pázmány Péter utcában is kiépítették a vezetéket.

Tehát nem arról van szó, hogy az egész várost rá lehetne kötni a rendszerre, de szeretnénk védeni azokat az embereket, akik a panelházakban laknak, és ösztönözni a nagyfogyasztókat – közöttük a közeljövőben építkezőket –, hogy távhőszolgáltatással oldják meg fűtésüket. Az új épületekben egyébként már lehetőség van egyedi mérőóra felszerelésére, így a fogyasztó nyomon tudja követni, hogy mennyit használt fel és ennek arányában fizeti a díjat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet tejelne a Parmalatnak

Raktárat építene, létszámot is bővítene az alföldi – köztük Csongrád megyei – termelők… Tovább olvasom