Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Tatárszentgyörgyi gyújtogatás: a tulajdonos már vádlott

Nagy értékre elkövetett csalás bűntettének alapos gyanúja miatt hallgatta ki a rendőrség a Tatárszentgyörgyön április 7-én kiégett ház tulajdonosát - közölte Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója szerdán az MTI-vel. A gyanúsított panasszal élt a kihallgatása ellen.
A bűnügyi igazgató tájékoztatása szerint a szakértői és a tűzvizsgálói jelentések alapján elegendő adat gyűlt össze ahhoz, hogy a rendőrség feltételezze: maga a tulajdonos, vagyis H. Lídia gyújtotta fel egyedül vagy segítséggel a saját házát, hogy a korábban kötött, magas összegű biztosítás révén milliós bevételre tehessen szert.

Papp Péter elmondta: a vegyészi szakvélemény szerint a helyszínen lefoglalt flakonokban motorbenzin volt, vagyis ezt az anyagot locsolták szét a lakásban égésgyorsítóként. A tűzvizsgálói szakvélemény a szándékos gyújtogatás tényét erősítette meg, míg a megbízott nyom- és zárszakértő arról nyilatkozott, hogy a tűzoltók kiérkezésekor zárva talált házba korábban senki sem próbált erőszakosan - azaz a nyílászárók "megbabrálásával", kifeszítésével - behatolni.

A bűnügyi igazgató hozzátette: noha az ujjlenyomatok vizsgálatának eredményére még várni kell, a rendelkezésre álló adatok elégségesek ahhoz, hogy a rendőrség nagy értékre elkövetett csalás bűntettével meggyanúsítsa és kihallgassa az ingatlan tulajdonosát, H. Lídiát.

A kihallgatás ellen az asszony panasszal élt, s most sem járult hozzá a poligráfos vizsgálat elvégzéséhez - mondta Papp Péter. Közlése szerint e vizsgálat megtagadásához a gyanúsítottnak joga van, viszont a hamarosan sorra kerülő DNS-vizsgálatot el kell viselnie. A DNS-minta levételére azért van szükség, hogy azt összehasonlítsák a tűz helyszínén lefoglalt bűnjeleken, tárgyakon talált DNS-maradványokkal.

A nyomozás jelenlegi állása szerint nagy a valószínűsége annak, hogy miután H. Lídia a bankoktól felvett hiteleit nem tudta fizetni, tavaly ősszel irreálisan magas összegű biztosítást kötött: a házra 20 milliósat, az ingóságokra 4,65 milliósat, a melléképületre 4 milliósat. Nem sokkal ezután tartott egy "próbát", az ingatlanban akkor keletkezett kisebb tűz kapcsán a biztosítótól 300 ezer forintot vett fel.

Papp Péter közölte: elképzelhető, hogy hamarosan további gyanúsítottak is "képbe" kerülnek - például az vagy azok, akik segítettek a gyanú szerinti öngyújtogatásban, illetve akik a biztosító alkalmazottja(i)ként esetleg összejátszottak H. Lídiával az irreálisan magas összegű biztosítás megkötésében (a rendőrség szerint a tűz miatt keletkezett kár 2,5-3 millió forint között mozoghat).

A tatárszentgyörgyi cigány önkormányzat elnökhelyettesének, H. Lídiának a házában április 7-én hajnalban keletkezett tűz. A lángok fellobbanásakor a nő és férje járőrszolgálatban volt. A mára gyanúsítottá vált asszony mindvégig tagadta, hogy bármi köze lenne a gyújtogatáshoz, szerinte a romákat védő tevékenysége miatti bosszúról van szó.

A rendőrségnek arra a véleményére, hogy a Generali Biztosító 23 millió forinttal túlbiztosította a házat, Papp-Váry Borbála, a társaság központjának kommunikációs csoportvezetője május 29-én úgy reagált: félreértés túlbiztosításról beszélni. Ugyanakkor az MTI kérdésére válaszolva érzékeltette: ők is vizsgálódnak az ügyben.

A tulajdonos szerint bosszúhadjárat folyik ellene

Bosszúhadjárat áll a rendőrségi nyomozás hátterében - állítja Horváth Lídia, akit kedden gyanúsítottként hallgattak ki a rendőrök a házában történt tűzeset kapcsán.

A tatárszentgyörgyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese tagadta, hogy bármit csinált volna, de poligráfos vizsgálatra nem hajlandó. Horváth Lídia a Független Hírügynökségnek szerdán azt mondta, hogy tanúi vannak, hogy a ház kigyulladásakor máshol volt. Járőrözés közben betért ahhoz a családhoz, melynek két tagját korábban szintén a településen lőtték le. Tanúi vannak arra is, hogy a gyújtogatás idején fekete terepjáró járt a környéken. Ezen felül a rendőrségi jegyzőkönyvben szerinte sokkal magasabb összeg szerepel - több mint 9 millió forint - a háza műszaki értékére vonatkozóan, mint amit a rendőrség nyilvánosságra hozott. Szerinte arról van szó, hogy roma érdekvédőként felvilágosítja a helybelieket a jogaikról és ez nem tetszik a rendőröknek, a tűzoltóknak, de még a helyi magyaroknak sem, akik úgy néznek rá "mint a véres rongyra"- fogalmazott.

A bosszúhadjárat akkor kezdődött, mikor a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság idején a helyszínre hívta Mohácsi Viktória akkori EP-képviselőt és csak az ő nyomására boncolták fel a két testet és derült ki, hogy gyilkosság történt. A poligráfos vizsgálatot azért nem vállalja, mert szerinte annak eredménye manipulálható, de még megbeszéli az ügyvédjével, hogy mit tegyen - mondta Horváth Lídia.

Olvasóink írták

 • 18. Reális 2009. június 26. 13:15
  „moderálva”
 • 17. bogote 2009. június 25. 21:59
  „Kiváncsi vagyok, hogy a "Cosma" ügyben mikor lesz itélet vagy lesz-e egyáltalán!!”
 • 16. kisis 2009. június 25. 11:49
  „Egyet értek az összes előttem szólóval! --Csak arra leszek kiváncsi, hogy a fajvédők mikor kérnek bocsánatot a magyaroktól . Mohácsitól volt hangos Európa most miért nem nyílatkoznak a külföldi sajtónak? Vagy csak egy kis gyerecsíny volt?-na meg az a fránya fekete terepjáró! A cigányok semmibe veszik a törvényt de mással beakarják tartatni, ami rájuk is tartozna az rasszizmus.”
 • 15. tejfelesszájú 2009. június 25. 10:57
  „óóóóóóóóóóóóóóóó
  mégse a Magyar Gárda volt?????
  mohácsi vész viki most milesz???”
 • 14. Túrabakancs 2009. június 24. 22:12
  „Most örülnöm kellene hogy kiderült amit már én is az elején sejtettem és írtam itt a fórumon. Viszont az, hogy a nemzetközi médiában nem lesz hallható az előzőleg Magyarországról hangoztatott rasszista vád, ill.
  indíték megcáfolása, nagyon bosszantó! Sőt a magyar média is kussolni
  fog róla, viszont valahogyan tudatni kellene országosan az emberekkel ezeket a mocskos dolgokat. Ma a Blikk újságban az iskolai erőszakról van szó, képekkel illusztrálva. Hát persze hogy az összesen feketék az elkövetők, de ott sem esik szó a származásukról.”
 • 13. lacim6 2009. június 24. 21:48
  „5. 13.István Nem volt itt semmi féle szita az illetékesek mindíg is tudták és tudják ki mit miért csinált.”
 • 12. Phobos 2009. június 24. 21:28
  „elég volt ezekből, rendet !!!”
 • 11. AstarothZ 2009. június 24. 20:44
  „Az ,,esemény" bekövetkezésekor, amikor ezt a hírt először hallottam, és a hírekben elmondták, hogy a tulajdonos, a helyi kisebbségi cigány önkormányzat elnökhelyettese, korábban nagy értékű biztosítást kötött a házra, egyből tudtam mi a helyzet: öngyújtogatás és biztosítási csalás. Szóval, egyel több lebukott, bűnöző cigány tisztségviselő, akinek ráadásul van pofája azt állítani, hogy ez a magyarok, a rendőrség, a tűzoltóság stb. rasszista bosszúja vele szemben. Legközelebb hívja meg az összes bodzaszedő rokonát, falubelijét is, meg az összes, őket ártatlan, ma született bárányként ,,dajkálgató", a magyarságot kollektíven bemocskoló fajvédő aktivista cimboráját is, zárják magukra belülről az ajtót.........<moderálva>”
 • 10. bodor 2009. június 24. 19:58
  „Ezek az igazi túlélők,semmi és senki, nem fog ki rajtuk,a cigány apa a gyerek talpát,hólyagosra veri ,azt nem látja a tanitónéni.”
 • 9. éaa 2009. június 24. 19:45
  „Adjatok egy kanalat,
  Szíven szúrom magamat.”
 • 8. jockey 2009. június 24. 19:39
  „Na, ez a nagy rasszista, fasiszta, stb. gyilkoló hadjárat. Az eddig kézre jerült tettesek kivétel nélkül maguk is cigányok, vagy csak csalás történt. Most akkor kiállhatnak a külföldön is fesztivált csináló magyar tarkák és elmondhatják, hogy bocsánatot kérnek a magyar néptől, mert alaptalanul, hamisan vádolták.”
 • 7. kolombela 2009. június 24. 19:17
  „"Kedves" eszement balliberális fajvédők, akik az ezzel az üggyal kapcsolatban is rasszistáztak, most kellene kiállni és valamit mondan5, 6nd142 egy bocsánat kérést minimum, amiért belegázoltak a magyarok becsületébe.
  Egyébként védekezése jellegzetes, fajtájának mintapéldája lehetne:
  - bosszúhadjárat, amiben az összes nyomozó szerv, szakértő és persze az összes magyar is benne van
  - a poligráfos vizsgálat manipulálható
  - tanui vannak mindenre, különösen egy fantom fekete autóra,
  A legfontosabb védekezését még el sem sütötte: "azért mert cigány vagyok"
  Még egy lényeges kérdés. Ezeknek mindig van pénzük jó ügyvédre, vagy a mi adónkból támogatott cigányszervezetek, alapítványok fizetik az ügyvédi díjat.
  Már csak egy dolog van hátra, ideje lenne nyilvánosságra hozi, hogy Tatárszentgyörgyön cigány ölt cigányt, bárhogy is az probálják rasszista , cigányellenes támadásnak beállítani az eszement fajvédők.”
 • 6. idegen 2009. június 24. 19:07
  „Hól van Ilyenkor Kolompár fő cigány és miért nem kér bocsánatot? Ha valami történik akkor mindjárt ott van a kamerák elött és jártatja a pofáját.”
 • 5. 13.István 2009. június 24. 18:58
  „Most meg mégis mivan, ki biztatott kit. A lóvé jól jönne lehetne dorbézolni.

  Gratulálok már kezdenek átlátni a szitán !!!”
 • 4. csonti0913 2009. június 24. 18:54
  „miért nem lepődtem meg a fejleményeken? magam sem tudom!”
 • 3. Sally 2009. június 24. 18:20
  „Kí á rászístá kíremsípen?”
 • 2. zhall 2009. június 24. 18:17
  „Hoppá!!!”
 • 1. Tapmancs 2009. június 24. 18:10
  „Egyértelmű volt.

  A délmagyaron ezt is írják:

  "Horváth Lídia korábban azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy a bűncselekmény idején fekete autót láttak a környéken gárdás matricával. Az ezt állító egyik tanú egy olyan úton látta a kocsit, amin akkor éppen egy körzeti megbízott autózott a helyszínre, aki viszont egyetlen járművel sem találkozott."

  GÁRDÁS MATRICÁVAL - :-DDDD”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaiser Edét elítélték egy másik bankrablás miatt

Nem jogerősen két év három hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte szerdán a bíróság Kaiser Edét… Tovább olvasom