Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Társasházra is jár a garancia

Mit tehetnek a társasházi lakásra vágyók azért, hogy pénzük ne vesszen el? – a kérdés különösen aktuális, hiszen a két éve Győrött félbe- és elmaradt építkezések károsultjaihoz hasonló aggodalmakkal keresték meg olvasóink szerkesztőségünket.
A megrendelők több millió forintot fizettek a vállalkozónak, ám az ígért társasházi lakások nem vagy csak részben készültek el, a pénz eltűnt. Egy ingatlanbonyodalom miatt két éve Győrött hatvan család és több beszállító károsult. A bírósági tárgyalás nemrég kezdődött csak el, így az ügy nincs lezárva, ám máris egy hasonló körvonalazódik a megyeszékhelyen. A napokban panaszosok keresték meg szerkesztőségünket. Attól tartanak, hiába fizettek be előre nagyobb összeget, az építkezés nem folytatódik a Kossuth utcában. Hiába állnak a ház falai, egyelőre úgy tűnik, csaknem húsz család több millió forintjának ütheti bottal a nyomát, és mintegy féltucatnyi alvállalkozó különböző mértékben károsult.

Csalódás helyett

Hogyan kerülhető el a csalódás, előzhető meg milliók és a lakáshoz jutás esélyének elvesztése? Ezeket a kérdéseket tettük fel dr. Pardavi Lászlónak. Az ügyvéd azzal a közhelynek tűnő, de fontos tanáccsal kezdte válaszát, hogy ha a társasházi hirdetésre jelentkező nem jártas ezen a szakterületen, kérje ügyvéd vagy vizsgázott ingatlanközvetítő segítségét. Első lépésként ugyanis érdemes megnézni a tulajdoni lapot, azaz ellenőrizni, hogy az építkezés helye, a terület, ahova a ház kerül, a beruházó tulajdonában van-e. Ha ez nincs így, akkor az eleve kockázatot jelent. Második lépés lehet a cégadatok ellenőrzése. Ezt a székhely szerint illetékes cégbíróságon bárki megteheti, ám ha úgy érzi, nem igazodna el iratokban, megbízhat ezzel a feladattal ügyvédet is.

Kockázatcsökkentés

A szerződéskötéskor megfelelő garanciákat kell követelni, határidőkhöz, készültséghez igazodó fizetési kötelezettséget kell kikötni – ajánlja dr. Pardavi, aki úgy véli, az a legszerencsésebb a vevőnek, ha szakaszos fizetésben állapodik meg a vállalkozóval. Például: mikor húsz százalékban elkészült a ház, akkor ennek megfelelő részt fizet, és így tovább. Az ügyvéd szerint nem ajánlott előfinanszírozásba belemenni, ez különösen kockázatossá teszi a lakosok számára az ügyletet. A kivitelezés során már maguk a leendő beköltözők is saját szemükkel ellenőrizhetik az építkezés haladását vagy műszaki ellenőrt bízhatnak meg: állapítsa meg, hogy a készültség ott tart-e, ahol kellene.

Óvatosak készet vesznek

Bankgarancia is kérhető, így ha a beruházó nem teljesít, a bank visszafizeti az építtető pénzét. A kivitelezői szerződésben késedelmi és úgynevezett meghiúsulási kötbért ajánlott kikötni. Mértékét olyanra kell szabni, hogy a kivitelezőt mielőbbi befejezésre ösztönözze, tudtuk meg a szakembertől, aki azt is elmondta, hogy a kötbér ilyen esetekben kártérítési átalányként szolgál. A polgári jog számos egyéb biztosíték szerződésbe foglalását teszi lehetővé (zálogjog, kezesség stb.), ha ezektől a vállalkozás elzárkózik, az szándékát gyanússá teszi – összegezte véleményét az ügyvéd. Úgy véli, az igazán óvatosak kész vagy részben kész társasházi lakást vesznek, a tulajdoni lapot és az építési engedélyt ellenőrizve. Ilyen vásárlási lehetőséget általában tőkeerős vállalkozások kínálnak, mert saját erőből vagy hitel révén maguknak kell előfinanszírozniuk az építkezést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dusza András dedikál

December 9-én, kedden 17 - 18 óra között Győrött a McDonald'sban lévő Kalligráf könyvesboltban… Tovább olvasom