Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Társas keservek

Vége a több százezer forintos gáz- és áramszámlák korának, amelyek révén a szolgáltatók egyetlen, véletlenszerűen kiválasztott lakóval fizettették meg az egész társasház tartozását.

Az Országgyűlésben éppen most vitatott új törvény ugyanis megtiltaná ezt a korábbi gyakorlatot. S nem ez lenne az egyetlen pénztárcába vágó változtatás. A magán- és közösségi tulajdon furcsa egyvelegeként működő társasházak életének szabályozása meglehetősen kényes kérdés. Az együtt élők érdekei és lehetőségei ugyanis végletesen eltérőek lehetnek, amelyek leggyakrabban a közös költség meghatározása és fizetése kapcsán ütköznek össze. Az új rendelkezések értelmében a lakók egyszerű szótöbbséggel dönthetnek a közös költség nagyságáról. A nem fizetők lakását pedig jelzáloggal terhelheti a társasház. A hátralékról a leendő tulajdonost is tájékoztatni kell. A befizetett pénz útjáról a jövőben pontosabb képet kaphatnak a tulajdonosok, hiszen a közös képviselő nem csupán a társasház egészének, hanem minden lakónak elszámolással tartozik.
 
A hazai lakásállomány több mint egynegyedét – több mint egymillió háztartást – érintő korábbi jogszabály nagyvonalú volt, a részletkérdéseket a lakókra bízta. Márpedig az ördög éppen ezekben munkál. Lett is több száz per, a sokszor falunyi embert egybeszorító társasházak jó része pedig működésképtelenné vált.

Az új törvény minden hatlakásosnál nagyobb társasházban kötelezővé tenné a szervezeti és működési szabályzat megalkotását. Ez tartalmazná a közgyűlés összehívásának rendjét, a közös helyiségek használatára vonatkozó előírásokat. Ennek részeként íródna a házirend, amelynek tartalmára azonban legfeljebb iránymutatással szolgál a tervezet. Furcsamód ebben egyetlen szó sem esik az állattartásról, bár a többlakásos épületekben ez súlyos konfliktusok forrása lehet. Azt viszont rögzíti, hogy fúrni-faragni csak meghatározott időben ajánlatos!

Szakjogászok viszont úgy látják, hogy a törvény túl sokszor korlátozza a tulajdonosi akaratot. Azt is vitatják, hogy a szervezeti és működési szabályzat kötelezővé tételével valóban egyszerűsítenék a társasházak életét, miközben a rendelkezési jog megkötése alkotmányossági aggályokat vet fel. Az adatvédelmi szabályok megsértése miatt támadják a lakók könyvének bevezetését is. Az adatszolgáltatás önkéntes ugyan, ám a javaslat ellenzői szerint így is lehetőséget teremt a visszaélésre. Látszatmegoldást hoz a társasházak osztatlan közös tulajdonában lévő területek eladására vonatkozó passzus – gondoljuk meg: egy padlás eladásából származó bevétel akár az egész ház felújítását is lehetővé teheti –, hiszen hiába dönt az értékesítésről a közösség kétharmada, ha a földhivatal valamennyi lakó aláírását megköveteli a tulajdonjog-változás bejegyzéséhez.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirúgott menedzserek aranyozott ejtőernyővel

Aranyozott ejtőernyőnek hívja a francia sajtónyelv azokat a hét, netán nyolc számjegyű… Tovább olvasom