Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Tarifa a kincsekért

Hatvan éve az USA vezetése visszaadta hazánknak a nyilasok utasítására Nyugatra menekített banki aranykészletet, műkincseket és egyéb értékeket. Úgy tudom, hogy nem kellett a háborúvesztes országnak fizetni tulajdona visszakerüléséért.

Az évfordulón Oroszországból is visszakaptuk az 1945-ben elvitt sárospataki könyveket. A hat évtizedet kényszerből távol lévő, nemzeti értéket képviselő könyvek visszaadásánál felszámolták a csekisták bérköltségét, a szállítási költséget és a poggyászmegőrzés emelt díjtételét.
Emlékszem, annak idején a szállításhoz Ford teher- és személygépkocsit használtak. Ezeket láttam én Balatonfüreden, ahol a rokonaimhoz beszállásolták a GPU parancsnokát, a parancsnokságot pedig a Hangya-üdülőben (később Aranycsillag Szálló) rendezték be. Minden reggel innen indult luxuskivitelű személygépkocsival, előtte és mögötte 20–20 kozákkal, háromtengelyes, amerikai gyártmányú teherautókkal.
Akkor hazánk nyugati részéből és Ausztriából hozták a műkincseket és az értékes anyagokat. Egy-két szakértő is volt a csoporttal. Ezeket az oroszul jól beszélő nagybátyámtól tudtuk meg. A nálunk beszállásolt GPU-főnök jól beszélt németül és inkább diplomatának nézhették, nem járt egyenruhában.
Azt nehéz lenne kiszámolni, hogyha a koronát is Keletre viszik és nem az USA-tól kapjuk vissza, azért mennyit kellett volna fizetnünk. A másik nehezen kalkulálható, hogy a Zwinger műkincseit ilyen „sárospataki tarifával” mennyiért adták volna vissza a drezdaiaknak.
Szilágyi Ákos, Győr

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz vasárnap mutatja be programját

A Cselekvő Nemzet Programja - ez az alcíme a Fidesz választási programjának, amelyet vasárnap az… Tovább olvasom