Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 11°C Még több cikk.

Táplálékkiegészítők felirat nélkül

Teljes a káosz, ami a gyógyszertárakban kapható táplálékkiegészítőket illeti.

A gyógyszertárakban kapható táplálékkiegészítők élelmiszernek számítanak, éppen ezért szigorú előírások vonatkoznak rájuk. A készleteket a megyei tisztiorvosi szolgálat ellenőrzi. A felhozatalt a káosz uralja.

– Magyar felirat nélküli gyógyhatású készítményt vettem a patikában. Ez szabályos? – tette fel a kérdést olvasónk. – Szerettem volna megtudni a ginszengkeverékről, milyen összetevői vannak, hogy összehasonlíthassam a polcon található más készítményekkel.

– Törvényt sért a magyar felirat nélküli termékek csomagolása – foglalta össze a tudnivalókat Pálkúti Istvánné, a fogyasztóvédelmi felügyelőség Csongrád megyei igazgatója. – „Gyógyszernek nem minősülőről" az uniós szabályozás szerint nem beszélünk, ezek a táplálékkiegészítő termékek az élelmiszerek szigorúan ellenőrzött kategóriájába taroznak. A külső csomagoláson magyar nyelven is szerepeltetni kell a pontos megnevezést, az osztályokba sorolt összetevőket, a minőségmegőrzési idejét és a tárolás módjára vonatkozó tanácsokat. Az eredet megjelölésére a felügyelőség javasolja az uniós EU-jelzésen kívül a terület megnevezését is. A csomagoláson belül magyar nyelvű használati utasítást is el kell helyezni. 

A gyógyszertárak készletét nem a fogyasztóvédelem ellenőrzi, hanem a megyei tisztiorvosi szolgálat.  Horpácsy András, az ÁNTSZ főgyógyszerésze kaotikusnak nevezte a gyógyszernek nem minősülő készítmények behozatalát.

– Nincs alapszabály, mely szerint el lehetne igazodni, mit szabad és mit nem szabad forgalmazni. A gyógyszerekkel rendezett a helyzet, a gyógytermékek és a táplálékkiegészítők körében igen sok a visszaélés. A táplálékkiegészítőkön tilos feltüntetni a gyógyhatást, hiszen ezeket nem gyógyszerként vizsgálják be. A gyártók természetesen találnak kiskapukat, és ha magyarul fogalmaznak is, előfordulnak megtévesztő csúsztatások: például törzskönyvezettnek neveznek egy ilyen gyógyszernek nem minősülő terméket, és csak kisbetűvel szerepeltetik a reklámok alján, hogy nem gyógyszerként törzskönyvezték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 05. 06.

Tovább olvasom