Kisalföld logö

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Tanulás a határsávon belül

Fél évszázaddal ezelőtt az alsó tagozatosok délelőtt, a felsősök pedig délután tanultak Mexikópusztán, a mai Fertőújlakon. A tanítás a hetvenes évek közepén szűnt meg a településen, ahol az ötven évvel ezelőtt végzett tanítványok tartottak találkozót.
– Az 1942-ben született korosztályból az általános iskola, majd a felsőbb iskolák elvégzése után sokan elköltöztek Mexikópusztáról – emlékszik vissza az 1950-es, ’60-as években történtekre Németh Imre. – Akkoriban a település a határ közelsége miatt elzárt községnek számított. Ez főként a munkába járásnál jelentett hátrányt, ugyanis ritka volt a buszjárat, és az ellenőrző pontokon is körülményes volt ki-, illetve belépni. Ám az elzártságot az általános iskolában mi nem éreztük, talán mert nagyon fiatalok voltunk. A mi osztályunkba egyébként 14-en jártunk, akikből jelenleg öten élnek Fertőújlakon.
A mexikópusztai, ma fertőújlaki általános iskolában 1956-ban végzett diákok a közelmúltban tartottak osztálytalálkozót. A tanárnő Tóth Ernőné is részt vett az összejövetelen. – 1949-ben kerültem az iskolába – meséli. – Előttem egyetlen tanár tanította mind a nyolc évfolyamot. Amikor odakerültem, ez úgy módosult, hogy jómagam oktattam az alsósokat, míg kollégám – aki sajnos már nem él –, Gombás Tibor délután a felsősöket. Abban az időben egy tanteremben folyt az oktatás, ezért volt szükség az osztálybontásra.
– Arra emlékszem, hogy a fiúk tovább tanultak s szakmát szereztek, mi, lányok azonban csak évek múlva, a hatvanas években mehettünk az ipari iskolákba – mondja Balogh Imréné Margit néni. – Azt is nehéz elfelejteni, hogy tíz évig Sarródon dolgoztam, s nap mint nap elkérték tőlem a személyi igazolványt a határőrök. Pedig csak a szomszédos településre jártam át. Az iskolánk a körzetesítés idején, a hetvenes években szűnt meg. Ezt követően az óvodások Sarródra, a diákok pedig Fertőszéplakra jártak át tanulni. Az egykori iskolánk épületét a rendszerváltás után értékesítették, és a tulajdonos fel is újíttatta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bátran vásárol baromfihúst?

Tovább olvasom