Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Tanosné Korsós Lívia

Szeretni és megérteni a kamaszokat, s velük együtt örülni a legapróbb sikereiknek is – ez a legfontosabb Tanosné Korsós Líviának.

Kategória: általános iskolai tanár

Név: Tanosné Korsós Lívia
Kölcsey Ferenc Általános Iskola, Győr

Szeretni és megérteni a kamaszokat, s velük együtt örülni a legapróbb sikereiknek is – ez a legfontosabb Tanosné Korsós Líviának, a győri Kölcsey-iskola tanárának.

Hogy mennyire nincs könnyű dolga  a tanárnőnek, akkor látjuk igazán, amikor megpróbáljuk egy fénykép erejéig beállítani a most ballagó, nyolcadikos osztályt. A diákok maguk is elismerik, hogy néha bizony egy kicsit elevenek – ahogy igazgatójuk fogalmazott, „van bennük élet" –, osztályfőnökük mégsem tartja magát szigorú tanárnak.

– Inkább a szívemmel próbálok hatni rájuk, s általában nincs is többre szükség. Jó érzés, amikor a tanítványaim a bizalmukba avatnak, megosztják velem a problémáikat, s akkor is őszinte velem, amikor konfliktus van köztünk, például odajönnek hozzám, és elmondják, hogy nem úgy gondolták, amit mondtak... Éppen a minap fordult elő, hogy az egyikük csak azért kikérezkedett egy másik óra közepén, hogy odajöhessen hozzám bocsánatot kérni, annyira bántotta, hogy megbántott. A hasonló gesztusok sokat jelentenek, ilyenkor egyszerűen nem lehet haragudni rájuk! Igaz, máskor sem nagyon tudok... – mondja Tanosné Korsós Lívia, aki a legfontosabbnak azt tartja, hogy a pedagógus ne csak feltétel nélkül szeresse a gyerekeket, hanem próbálja meg megérteni is őket. A kamaszoknál ez persze nem olyan egyszerű, különösen, hogy az a bizonyos kamaszkor egyre korábban kezdődik; szerencsére a tanárnő két felnőtt fia mellett elegendő tapasztalatot szerzett.

Lívi nénin ugyan nem látszik, de igazi harcos alkat, legalábbis ha a „gyerekeiről" van szó: mindannyian egyetértenek abban, hogy mindig kiáll az osztályért.

– Sokszor meg kell küzdeni a gyerekekkel, a gyerekekért – néha még a kollégákkal is –, még ha nincs is százszázalékosan igazuk. Próbálom mindenkiben meglátni a jót, s odafigyelni a problémás diákokra is. Több olyan tanítványom van, akik e nélkül  a küzdés nélkül még a nyolc általánost sem végeznék el, mégis sikerült őket megtartani – mondja büszkén az osztályfőnök.

Egy kis mérgelődés időnként azért belefér, volt is, hogy megkapta az osztálytól: „Tetszik még sírni utánunk, ha elballagunk!" S a szíve mélyén tudja, hogy ez így is lesz – akárcsak tanári pályája húsz éve alatt minden egyes ballagáskor. Az elszakadás szerencsére nem végleges, hiszen volt tanítványai közül sokan visszajárnak, e-mailben írják meg, mi történt velük, s a legnagyobb öröm, hogy ha találkoznak, kölcsönösen tudnak egymásnak örülni.

Ajánló: A 8. b osztály szülői közössége
– Minden szülő tudja, hogy milyen izgalmas a gyerekek életében az alsó tagozatból a felsőbe való átmenet. Gyermekeink osztályfőnöke, Tanosné Korsós Lívia nemcsak ezt az átmeneti időszakot könnyítette meg, hanem a felső tagozat négy évén keresztül gyengédséggel és türelemmel egyengette az osztály sorsát. Mi, szülők mindannyian tudjuk – hiszen ismerjük gyermekeinket –, hogy ez „tanárpróbáló" feladat volt. Lívi néni toleranciája és megértő, megbocsátó személyisége kellett hozzá. Elismerés illeti azért a szeretetteljes pedagógiai munkáért, amivel diákjait biztatta és támogatta. Biztosak vagyunk benne, hogy bár a gyerekeink hamarosan elballagnak, a hozzá fűződő sok szép emlék megmarad a szívükben.

Igazgató: Jámbor László:
– Imádja a diákjait, és nemcsak a jó képességű gyerekeket, hanem mindenkit, kivétel nélkül. Óriási szíve van! Hatalmas empátiával fordul a problémás gyerekek felé is, minden erejével igyekszik megoldani a gondjaikat. Emellett nagyon felkészült és elhivatott pedagógus, évről évre sikeresen készíti fel a tanítványait a továbbtanulásra, osztályfőnökként pedig lelkiismeretesen kíséri végig őket a négy éven.   

Sági Martin:
– Jólelkű, segítőkész és odaadó tanár, aki valóban a szívén viseli az egész osztály sorsát. Mindent megtesz a diákjaiért, amire többünknek nagy szüksége is van!

Koncz Enikő:
– Annak ellenére mindig kiáll mellettünk, hogy elég rossz osztály vagyunk. Nemcsak az anyagból készít fel maximálisan, hanem mint emberrel is megbeszélhetjük vele a gondjainkat.  

Füry Szilvia:
– Tud szigorú és engedékeny is lenni, de akármilyen is, mindig igazságos. Ő az, aki miatt leginkább sajnáljuk itthagyni az iskolát.

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódások várhatók

Sopronban a Pozsonyi úti, a Híd utcai és a Storno Ferenc utcai körforgalmaknál elkezdődnek a… Tovább olvasom