Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Talajgyilkos építési törmelék

A talaj megmentését érdemes az építkezés előtt elvégezni, pedig sokan csak utólag gondolnak a kertre.

A télen megálmodott kerti terveket formába kell önteni, amint ezt az időjárás lehetővé teszi. Amíg a tervező a kivitelezési rajzon dolgozik, hozzá lehet fogni a terület rendezéséhez.
Az elkészült tervet akkor tudjuk legegyszerűbben „átrajzolni" a terepre, ha arról minden olyan egyenetlenséget okozó törmeléket, szemetet eltüntetünk, amelyre a későbbiekben nem lesz szükségünk.

Megmenteni a termőtalajt

A gyakorlatban legtöbbször előbb épül meg a ház és csak ezután gondolnak a kert építésére. Pedig a termőtalaj megmentését érdemes az építkezés előtt elvégezni. A termőtalaj a legtöbb esetben természetes tényezőként van jelen, értékére csak akkor döbbenünk rá, ha az építkezés során leterítették törmelékkel, salakkal és emiatt tönkrement. Ezt a hibát a későbbiekben úgy korrigálhatjuk, ha a szennyezett feltalajt 20 cm vastagságban kicseréltetjük. Azonban figyelembe kell venni, hogy 3 köbméter termőföld ára 7- 9000 forintba kerül. Költségtakarékos szempontból is érdemes a termőtalaj védelméről, már az építkezés előtt gondoskodni. Az épület helyéről, valamint azokról a területekről ahol az építkezési anyagokat tárolják, vagy meszet oltanak, szedjük le a felső 30- 40 cm-es tiszta réteget. Természetesen, ha ennél vékonyabb a termőtalaj réteg udvarunkon, a kavicsos, esetleg korábban törmelékkel szennyezett földet ne szedjük fel.

Olykor elkerülhetetlen a jó minőségű termőtalaj megvásárlása. A lefejtett földet nagy prizmákban tároljuk és a későbbiek során is gondoskodjunk arról, hogy a földprizmák ne gyomosodjanak. Az építkezés befejeztével nem szabad megengedni, hogy a törmeléket elterítsék a területen, össze kell rakatni egy helyre, majd ezután elszállítatni, vagy a kertépítés során fel lehet használni.

Óvjuk a fákat a munkagépektől

Ugyancsak meg kell védeni a telken található fákat és bokrokat, mert minden ilyen természetes tényező, érték a területen. Különösen kell vigyázni azokra a növényekre, amelyek az építkezés során sérüléseket szenvedhetnek gépektől, építkezési anyagoktól. A lehajló ágakat le kell fűrészelni, a csonkokból kinövő új hajtásokból, még lehet szép fát kialakítani. A letördelt ágak azonban a törzset is behasítják, ezzel az egész fa pusztulását okozhatják. A fák törzsét összefogott karókkal lehet megvédeni, amit a fa törzse köré rögzítünk.

Építkezés után az első, az élő növényzet megmentése. A letört csonkokat vágjuk le fűrésszel, majd a sebhelyet simítsuk le éles késsel. Ha a sebhely nagyobb, mint egy tízforintos, akkor be kell kenni lenojallal higított fehér vagy szürke olajfestékkel, így zárjuk el a sebet fertőző kórokozók útját.
Kivágni csak olyan fát vagy bokrot szabad, amelyik teljesen elszáradt, vagy annyira pusztulóban van, hogy nem lehet megmenteni. A kevésbé értékes fákat, mint az akác vagy a kőrislevelű juhar, csak akkor távolítsuk el, ha van helyettük értékesebb. Ellenkező esetben érdemes megvárni, amíg az újonnan ültetett fa annyira meg nem nő, hogy átveheti szerepét.

Mélyre kerüljön a törmelék

A füves, gyomos feltalajt élesre reszelt lapáttal vagy kapával 4 cm vastagon le kell nyesni a területről. Ezzel a művelettel kiírtjuk az értéktelen füveket, valamint megszabadulunk a feltalaj gyommagvakkal fertőzött részétől is.
A gödrök betemetésénél felhasználhatjuk az építési törmeléket, de vigyázzunk, ezeknek az anyagoknak olyan mélyre kell kerülniük, hogy a későbbiekben ne juthassanak felszínre.

Külön figyelmet érdemel a meszesgödör behúzása, mert a maradék mész felszívódik a talajban, ami a későbbiekben károkat okozhat. A legcélravezetőbb megoldás, ha a meszesgödör oldalát beszakítjuk, így a meszes rész a gödör aljára kerül, ott pedig már nem zavarja fejlődésében a kisebb növények gyökérzetét. Ha nem gondoskodunk a mész eltávolításáról, még a gyep színében, sűrűségében is negatív különbségeket vehetünk majd észre. Szerencsés, ha a meszesgödör helyére, vagy azokra a területekre ahol fel nem szedett épületmaradványok vannak a talajtakaró alatt, utat, medencét vagy pihenőt alakítunk ki.

Helyes lejtés kialakítása

A gödrök betemetése után el kell tüntetni a nagyobb egyenetlenségeket, ezután a területet megközelítően vízszintesre, vagy a tervben megadott lejtésűre kell alakítani. A vízelvezetés szempontjából nagyon fontos mozzanata ez a kertépítésnek. Tereprendezés után a felszín legfeljebb 20 cm-rel térhet el a végleges felszín magasságától, amelyet a későbbiekben még kiigazíthatunk. Helyes lejtés kialakításával elkerülhetjük a pangó vizet, az épületek beázását, amivel komoly anyagi károktól óvhatjuk meg magunkat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszország a második számú küldőország lett

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2004-ben az olasz turisták által… Tovább olvasom