Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Tájspecifikus rábaközi értékek

A Rábaköz olyan földrajzi egység, amely sajátos turisztikai adottságokkal és vonzerővel rendelkezik. Ezt a tájegységet versenyképessé kell tenni – állítja egy Csornán rendezett konferencia szervezője.
A házigazda jogán dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát, csornai prépost-prelátus a rend történetének rövid ismertetésével köszöntötte a jelenlevőket a „Turizmus és értékeink a Rábaközben” című konferencián.
Hutflesz Mihály, a konferenciát szervező Régiófókusz kht. ügyvezetője elmondta: az elmúlt időszakban négy helyszínen tartottak munkamegbeszélést. Ezeken feltárták a Rábaköz turisztikai értékeit, párbeszédet kezdtek az érintettek, érdekeltek körében. A csornai konferencián pedig azokat a főbb elképzeléseket mutatták be, amelyek a térség turizmusában hosszú távon meghatározóak lehetnek.
A konferencia négy nagyobb témával foglalkozott, elsőként a terület- és gazdaságfejlesztéssel. Az előadó Ivanics Ferenc megyei alelnök és Papp József csornai polgármester volt. A turizmusfejlesztés témakör keretében burgenlandi jó példákat is bemutatott egy osztrák szakember, Thomas Böhm. Például azt, hogy a tájegységi turizmusfejlesztés miképpen valósult meg nyugati szomszédunknál. Hutflesz Mihály a Rábaköz turizmusfejlesztésének hátteréről beszélt. A harmadik témakör a Rábaköz értékeit próbálta feltárni V. Szalontay Judit múzeumigazgató, Horváth Győző tanár és Nemes László sobori polgármester, a Rába Szövetség elnöke jóvoltából. Így a Rábaköz népi kultúráját, építészetét, épített örökségét, természeti adottságait, s a Rábát. Végül az ehhez szükséges források előteremtéséről esett szó.
Hutflesz Mihály szerint a konferencia igyekezett választ adni a felvetett kérdésekre.
– A rendezvény kapcsán egyértelművé vált, hogy a tájegység turizmusfejlesztéséhez összefogás kell, egységesíteni szükséges a marketingkommunikációs tevékenységet, s egyértelművé kell tenni, hogy mi az a jövőkép, amire a térség turizmusát fel lehet építeni – tette hozzá az ügyvezető. – Abban egyetértés mutatkozik, hogy ezek a táj adottságai, az épített örökség és a kulturális hagyományok. De szerepet lehet kínálni a gasztronómiának is. Ki kell mondani, hogy a Rábaköz olyan földrajzi egység, amely specifikus turisztikai adottságokkal és vonzerővel rendelkezik, s ezt a tájegységet versenyképessé kell tenni. Ezt a konferencia résztvevői támogatták.
Hutflesz Mihály elmondta: folyamatban vannak az előkészületei a június 17–18-án Páliban megrendezendő „Rábaközi Perecfesztiválnak”, ahol lehetőség lesz amatőr művészeti csoportok fellépésére, a kézművesek bemutatkozására, a régi hagyományos játékok, díszítőelemek elkészítésére is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi műsor

SZOMBAT Tovább olvasom