Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

T. Ház: Gyurcsány kontra Navracsics

A KDNP szerint jogilag nem, de politikai és morális szempontból illegitim Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölése.

KDNP: Bajnai Gordon jelölése politikailag és morálisan is illegitim

Harrach Péter kereszténydemokrata képviselő hétfői napirend előtti felszólalásban egyebek mellett azt hozta fel érvként, hogy Bajnai Gordon tagja a Gyurcsány-kormánynak, valamint egykori cégének beszállítói közül többen állítólag azért lettek öngyilkosok, mert a társaság nem fizetett nekik.Harrach Péter szerint súlyos károkat okozna az országnak Bajnai Gordon programja, legalább is erre következtetett a politikus az eddig kiszivárgott információkból. Úgy vélte, hogy rosszabbodnának a demográfiai mutatók, ha megvalósítanák az elképzeléseket. A jelölt személyével több problémája is van a KDNP-nek. Az egyik az, hogy Bajnai Gordon a Gyurcsány-kormány tagja, amely neoliberális gazdaságpolitikájával nehéz helyzetbe hozta az országot - mondta Harrach Péter, majd szóba hozta a Hajdú-Bétet, amely a kormányfő-jelölt egykori cégcsoportjához tartozott. A politikus szerint a kisbeszállítók közül volt, akik önkezükkel vetettek véget életüknek, mások nyomorba süllyedtek, mert a társaság nem fizetett nekik. Harrach Péter név nélkül idézett egy szocialista képviselőt, aki azt mondta, hogy 9 ember lett öngyilkos, mert a Hajdú-Bét nem fizette ki nekik tartozását. A KDNP szerint mindez emberi sorsok iránti érzéketlenségről árulkodik, és ezért sem támogatják Bajnai Gordon jelölését. Harrach Péter felszólalására senki sem kívánt reagálni.

Levették a napirendről az adótörvények módosítását

Az Országgyűlés - az SZDSZ javaslatára - hétfőn délután levette napirendjéről, így kedden nem tárgyalja tovább az adótörvények módosításáról szóló javaslatokat.

A módosító csomag, egyebek mellett az áfa és a jövedéki adó emelését, az szja módosítását, valamint az adómentes juttatások korlátozását tartalmazta volna.

Az Országgyűlés hétfői ülésén 333 igen szavazattal, 2 ellenében és egy tartózkodás mellett levette napirendjéről az adótörvények módosítására benyújtott javaslatokat. A jelenlegi elképzelések szerint július 1-jétől 20-ról 23 százalékra emelkedne az általános forgalmi adó normál kulcsa, de nőne az üzemanyagok, a cigaretta és az alkohol jövedéki adója is. Az adótábla visszamenőleg változna. A kulcsok ugyan nem módosulnak, ám az alsó kulcs sávhatára 1 millió 700 ezer forintról 1 millió 900 ezer forintra emelkedne.

Módosítanák az adóelőleg-szabályokat a családi pótlék adóalapba történő beszámításával összefüggésben. Szintén az év közepétől a foglalkoztatóknak és az egyéni vállalkozóknak a minimálbér kétszeres összegéig a korábbi 29 százalék helyett 26 százalék tb-járulékot kellene fizetniük. A társasági adókulcs 16-ról 19 százalékra emelkedne, az adóalap ugyanakkor szélesedne, miután számos kedvezmény megszűnne. Az üdülési csekk és az étkezési jegy adómentessége, csak az utalvány értékének felére vonatkozna.

Fodor Gábor - napirend előtt Bajnai Gordon jelölésének támogatásáról

Bajnai Gordon személyében egy tisztességes demokratát, egy rendes szociáldemokratát ajánlunk miniszterelnöknek - jelentette ki Gyurcsány Ferenc hétfőn az Országgyűlésben.

Fodor Gábor szerint "nehéz dilemma" volt az SZDSZ-nek eldönteni, támogassák-e vagy sem Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölését. Őszinte érvek szóltak ugyanis az előrehozott választások, és amellett is, hogy meg kell adni az esélyt egy új kormányfőnek valamint annak, hogy legyen ismét cselekvőképes kormánya az országnak - magyarázta napirend előtti felszólalásban a liberális párt elnöke. A szabaddemokraták végül Bajnai Gordon támogatása mellett döntöttek vasárnap éjszaka.

Az eddigiek alapján Bajnai Gordon programja közel áll a Reformszövetség javaslataihoz, és segítséget jelenhet az országnak. Emellett nem lehet megengedni, hogy az ország vergődjön a következő hónapokban, valamint most szakértői válságkezelő kormány jöhet létre - Fodor Gábor szerint ezek azok az érvek, amelyek miatt végül Bajnai Gordon jelölése mellé álltak a liberálisok. A pártelnök úgy vélte, hogy ez az egyetlen út most, amely a válság kezeléshez vezet. Fodor Gábor napirend előtti felszólalásában megerősítette, hogy az SZDSZ nem készül koalícióra, az új kormányt kívülről kívánják támogatni.

Gurcsány kontra Navracsics

A leköszönő miniszterelnök Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető napirend előtti felszólalására reagálva kijelentette: meg fogjuk védeni az új miniszterelnököt azok nemtelen támadásától, akik évek óta nem hajlandók egy egyenes mondatra, akik évek óta kizárólag arra használják befolyásukat, hogy Magyarországot hol megfélemlítsék, hol félrevezessék, és azért küzdenek, hogy az emberek között a meg nem értés, a megvetés és az ocsmány beszéd legyen a meghatározó.

Mint mondta, bátran fogják ajánlják az új miniszterelnököt Magyarországnak, mert érdemes rá, és a következő hónapokban is azért küzdenek majd, hogy ne kapjon többségi támogatást az a fajta Magyarország, amelyet egyik-másik ellenzéki politikus képvisel.

Eskü és népszavazás

A Fidesz-frakció új tagjának mandátumigazolásával, majd eskütételével kezdődött meg az Országgyűlés plenáris ülése hétfőn. Hoppál Péter pécsi önkormányzati képviselő Aszódi Pál utóda, aki február végén hunyt el, 80 évesen.

Az eskütétel után a házelnök bejelentette, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke tájékoztatta őt egy magánszemély, Seres Mária népszavazási kezdeményezéséről, valamint arról, hogy megvan az ehhez szükséges mennyiségű, hiteles aláírás. Szili Katalin a kezdeményezést kiadta a bizottságoknak véleményezésre, és a parlament várhatóan április 14-én hoz majd döntést az ügyben. Az OVB március 18-án hitelesítette a kezdeményezéshez összegyűjtött kézjegyeket. "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?" - így hangzik a kérdés, amelyről kikérhetik az emberek véleményét, ha valóban lesz végül a témában népszavazás.

Olvasóink írták

 • 11. rakoczi&fia 2009. március 31. 12:40
  „Ki ez a milliádos ,éshonna lopta össze magát?ez a csomag többet árt a népnek mint az orszának használ.
  Micsoda dolog még a betegeket -gondolok itt a gyógyszer ár emelésre-,rokkantakat is még jobban megnyomorítani.Munkahelyek lesznek,hogylegyen kereset.Miböl etetjük gyermekeinket?Ha mondják
  éhes vagyok?Nekem nem az a véleményem ,hogy nem kell tenni semmit az országért!Csak nem így
  üres zsebek bem nem lehet már kotorászni,mert ott nincs mársemmi.Kell hogy legyen azembereknek
  pénze,mert akor minden felboru:Miböl fizetjük munkahely kereset nélkül,a rezsit az oktatást,iskoláztatást.
  Fiatalok hogyan juthatnak lakáshoz,aki beteg meghal ha nem tudja kiváltani gyógyszerét.stb.Rmélem lesz olyan vagy olyanok akik meg állítják ezt az ámokfutást nem úgy mint {1933 Január 30n-ik-án.
  Sok szerencsét és boldog ságot kivánok mindem magyar honfitársamnak.Mdách---------------------------
  "Ember küzdj és bízva bizzál"Szép és erős MAGYARORSZÁGOT egyenlő közteherviselét!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  rakoczi&fia”
 • 10. Reális 2009. március 31. 10:19
  „Navracsics!Csak a szátok jár!”
 • 9. BEry 2009. március 31. 00:10
  „Gondolom az nincs a programban hogy csokkentik a parlamenti kepviselok szamat, fizeteset, hozzajarulasokat, bonuszokat es elszamoltatjak oket a kiadasaikrol amit eddig minden szamla nelkul kifizettek nekik. Szerintem eloszor ott kene kezdeni a megszoritasokat majd folytatni az olyanokon akik milliokat keresnek feketen, meg a munkasok kizsakmanyolasaval, az adocsaloknal es igy lehetne menni tovabb es a vegen jonnenek a megszoritasok a becsuletesen dolgozok fele. Igy lenne az igazsagos!”
 • 8. rozsomak 2009. március 30. 20:10
  „7# De, van. Benyelek még egy lityi kannásbort, és írok egy szösszenetet a bírói szennyes talár mögé búvó megélhetési firkászok semmittevéséről, ami miatt nem üldözik a hatóságok a nyugdíjam ellopásában bünrészes töketlen hivatali visszaélőket. E, Baneánöeö köztrássasággban...”
 • 7. pampus 2009. március 30. 19:46
  „Rozsomák! Nem kell a rizsa! Saját ötleted nincs?”
 • 6. rozsomak 2009. március 30. 15:46
  „Faragna, szorítana, amputálna..

  "Bajnai programja, a Gyurcsány-csomag nulladik verziója megszüntetné a gázár- és távhőtámogatásokat, valamint eltörölné a szocpolt és a félszocpolt, azaz a forinthiteles lakásvásárlás kamattámogatását, illetve a gyermekek után járó lakásvásárlási kedvezményt. A tervezett intézkedések között van még az egyéb szociális támogatások, például a rendszeres szociális segély csökkentése, illetve a családi pótlék két évre történő befagyasztása is - értesült az Index pénzügyminisztériumi forrásokból.

  A program egy évre rövidítené a gyed folyósításának idejét is, a jelenlegi kettő helyett. Ez jelentős veszteséget okozna a családoknak, ugyanis míg a gyed az előző évi bruttó jövedelem, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70 százaléka, addig a gyedet követően igényelhető gyes már egy 30 ezer forint alatti, fix összegű támogatás.

  Nyugdíjrendszert érintő változások

  Bajnai programja eltörölné a svájci indexálást, és a jövőben csupán az infláció alapján növelnék a nyugdíjak összegét. Emellett várható nyugdíjminimum, és ezen keresztül a hozzá kötött szociális juttatások befagyasztása is. Szigorodhatnak a rokkant- és előnyugdíjazás szabályai is.

  A csomag egyik legfontosabb része a 13. havi nyugdíj eltörlése, azonban lehetséges, hogy ez csak az újonnan nyugdíjba menőkre vonatkozna, azoknak, akik már kapják, beépülne a nyugdíjába. A csomag tartalmazza a nyugdíjkorhatár 65 évre emelését is."
  http://www.hirszerzo.hu/cikk.zord_idok_jonnek_bajnai_faragna_szoritana_amputalna.102970.html”
 • 5. Béla59 2009. március 30. 15:20
  „arrabonai 2009.03.30. 14:54---

  Ne hánnyyyyy! Nyejjjj! Eddig is ezt tettük. csak nem kaparta ennyire a tokunkat...”
 • 4. arrabonai 2009. március 30. 14:54
  „"...meg fogjuk védeni az új miniszterelnököt..."

  Ebből a bőrből szerinetem cc. 20-25 réteget lehetne hasítani. Három-négy férfikabátra simán elég lenne.

  Megyek hányok egyet, mert a napnak még közel sincs vége...”
 • 3. pancser 2009. március 30. 14:53
  „Gyurcsány szerint Bajnai tisztességes demokrata. Tolvaj dicséri a tolvajt, hogy húznátok már ahonnét jöttetek. Ezek az igazi szociáldemokraták csodálatos emberek. Dúsgazdagként fáj a szívük és együtt éreznek a néppel.”
 • 2. Béla59 2009. március 30. 14:52
  „"meg fogjuk védeni az új miniszterelnököt azok nemtelen támadásától, akik ..."
  Valószínű hogy csak tévedés e szóhasználat...?”
 • 1. rozsomak 2009. március 30. 14:41
  „Pol Pot apátok büszke lenne rátok, népirtó köpedék kurmány.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat forinttal drágul az üzemanyag szerdától

A múlt heti 3-3 forintos drágulás után e hét szerdától 6 forinttal nő a benzinár, és ugyancsak 6… Tovább olvasom