Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Szuzi levele: A legjobb barátom

Szerelemről, barátságról, érzelmekről szólnak azok a teleírt papírlapok, melyeket szerkesztőségünk kapott. A feladóról gyorsan kiderült, mozgáskorlátozott, és a sorokat lábával vetette papírra. Ez talán még nem lenne elegendő indok arra, hogy Szuzika leveleinek helyet adjunk. A mondatok tartalma azonban igen! A leveleket rendszeresen megjelentetjük a Bizalmasan mellékletünkben, és várjuk a témákról olvasóink véleményét is. Ha valaki úgy gondolja, akár közvetlenül Szuzikának is üzenhet.

A szerencsésebb mai gyerekek gyakran hallhatják a szüleiktől: „A sok számítógépezés vagy tévézés helyett olvashatnál is inkább!" A még szerencsésebb mai kisgyerekeknek pedig anya vagy apa minden este felolvas egy-egy szép mesét elalvás előtt.
Bizony mindez kell, sőt, fontos ahhoz, hogy az ember később, felnőttkorában is szeressen olvasni. Az olvasás nem csupán időtöltés, annál sokkal több: hasznos, mi több, szórakoztató tevékenység. A könyv tanít és megnevettet. Elgondolkodtat s felemel. Vannak olyan könyvek is, amelyekben magára talál az ember. Az olvasás által gazdagodik szellemileg, lelkileg, erkölcsileg is. Egy szép könyv által olyan gazdagságra tehetsz szert, amelyet nem veszíthetsz el. Ezt a „vagyont" nem veheti el tőled soha senki.

Azt mondják, hogy a vers simogatja a lelket. Én azt mondom, hogy a mese pedig elringatja szívünket, lelkünket egyaránt. Harminckét év ide vagy oda, jómagam mind a mai napig nagyon szeretem a meséket. Olvasni, hallgatni, nézni egyaránt.
Az olvasás élmény, amely nem hasonlítható semmihez. Például egy szép regény nemcsak a fantáziát mozgatja meg, hanem a szívet is felmelegíti. Olvasás közben az ember beleéli magát a szereplők helyébe, s ezáltal olyan élmények kerülnek a birtokába, amelyeket máshol nem kaphat meg. Olvasás közben a képzelet szárnyán olyan időkbe és olyan helyekre is eljuthatsz, ahová egyébként sohasem. Mi más adhatná meg neked mindezt, mint egy egyszerű lapokból és betűkből álló könyv?
Olvasás közben úgy és olyannak képzeled el a szereplőket, a korokat, a helyszíneket, az eseményeket és a történetet, ahogy és amilyennek csak akarod! Az író csak támpontot ad a képzeleted szárnyalásához. Például a színek sokkal színesebbek, élénkebbek, élesebbek lehetnek a képzeleted világában, mint a filmvásznon. A fantázia, a képzelet segítségével a jóságos még jóságosabb, a gonosz még gonoszabb lehet, vagy éppen fordítva.

Olvasni jó. Egy történet sokkal bővebben, sokkal részletesebben belefér egy könyvbe, mint egy filmbe, filmsorozatba.
Éppen ezért tiszteljük, becsüljük meg az írókat! Ne hagyjuk őket kikopni, elveszni a világból, s velük együtt ne hagyjuk a könyveket se! Nélkülük koldusszegény volna a földi lét. A könyv is lehet az ember legjobb barátja, hogyha az ember is úgy akarja.

Nagy Éva

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalföld-exkluzív Törökországból

Tovább olvasom