Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Szürke, Mercivel

A színvak bosnyák kamionsofőr, Ratko a délszláv polgárháború kitörésekor is úton van. Alkalmi társnője, Suzanna és az átélt kalandok átformálják az életét. A biztos pont a Mercedes-jel és egy láda fegyver.
rendező: Srdjan Koljevic

forgatókönyvíró: Srdjan Koljevic
operatőr: Goran Volarevic
producer: Maksa Catovic
vágó: Marko Glusac

szereplő(k):
Srdjan Todorovic (Ratko)
Aleksandra Balmazovic (Suzana)
Dragan Bjelogrlic (Svabo)
Bogdan Diklic (Pop)
Boris Milivojevic (Grbavi)
Milutin Karadzic (Sredoje)

A film sztorija

A főszereplő Ratko az isten háta mögötti bosnyák faluból származó kaminsofőr. Legfontosabb tulajdonsága, hogy színvak, ami szimbólikus értelemben is lehetővé teszi számára, hogy a dolgokat másként lássa, mint a többség.

Különös körülmények között ellopott kamionját vezetve találkozik a tőle mindenben különböző nagyvárosi lánnyal, Suzanna-val. Közös utazásuk a polgárháborús övezeten keresztül vezet a harcok vámszedői és szerencselovagjai között, de szerelemben és boldogságban végződik, melyben nem kis része van pár láda véletlenül talált gépfegyvernek és a Mercedes jelnek a kamion motorházán. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - nadja

"A zaklatott belső és külső világ, világok, egy kevéske fű, meghiúsított
erőszak, pitonos meglepetés, némi romantika, és olyan képsorok tárulnak a tisztelt publikum elé, ami egyszerre idézi meg a cseh újhullám filmjeinek hangulatát, a rendszerváltás előtti magyar filmgyártás virágnyelvét és Boban Markovicot, természetesen. Máshogy nem is fogalmazhatnék, cifra fejtegetéseknek itt nincs helye, csak címszavaknak.

Kacarászós film, az elmúlt év legsikeresebb szerb alkotása, tele ötletes fordulatokkal és helyzetkomikumokkal. Meséje közvetlen és baráti, egészen közel hozza a figurákat, még a zavarkeltően buta vagy negédes jelenetek is megbocsáthatóak, mindennek pontos helye van."
A teljes cikk

mozinet.hu - Szabó Noémi

"Van tehát izgalom, fegyverek, lerobbanás, veszekedés, kibékülés, no meg természetesen szerelem. Ahogy fogynak mögöttük a kilométerek, úgy habarodik egymásba két akaratos, életszerető és látszatra egyáltalán nem passzoló ember. Szerelmük mégsem szimpla love story. Tanúi lehetünk annak, hogyan küzd, majd kerül harmóniába a „színvak" és a „túl színes" életfilozófia, megtartva mindkettő jó tulajdonságait. Ám a történet ezen aspektusain túllépve észrevehető, hogy Ratko és Suzanna vad és bizarr kalandja a háború kritikája, sőt, olykor paródiája is."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

All Movie Guide
IMDb.com
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigh László: Követni szívünk szép hajlamait

Vigh László akadémikus, a Szegedi Biológiai Központ biokémikus kutatója Karácsony Benő A megnyugvás… Tovább olvasom