Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Szülőföldjük Magyarország

Az ország első olyan tábora volt a nyolcvanas évek elején, ahová határon túli magyar fiatalokat hívtak, hogy nemzettudatukat, anyanyelvi jártasságukat erősítsék. Idén huszonharmadik alkalommal találkoztak Győrött a Kárpát-medencéből érkezett résztvevők.
A XXIII. Nemzetközi Anyanyelvi Tábor programja önmagáért beszél. Filmvetítés a magyar koronázási jelvényekről, az 1956-os forradalomról, előadás – többek között – a népdalok szimbólumairól, népzenei örökségünkről, a magyar nép hagyományairól, a magyarság 1100 évéről, táncairól, az elszakított részek magyarjairól, a moldvai csángókról, anyanyelvünk szépségéről. És mindemellett idén Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből érkezett fiatalok kézműves-foglalkozáson, kirándulásokon vehettek részt.
– Az országban annak idején ez volt az első olyan tábor, ahová az elcsatolt területekről hívtunk meg magyar fiatalokat – nyilatkozta érdeklődésünkre Szabó József, az anyanyelvi tábor vezetője, a szervező Rákóczi-szövetség alelnöke. – Azzal a szándékkal ajándékozzuk meg őket ezzel a tíz nappal, hogy a Kárpát-medencében szétszórtan élő fiatalok találkozhassanak egymással, hogy a programokkal erősítsük anyanyelvi jártasságukat, nemzettudatukat. Kezdetben felvidéki, burgenlandi, szlovéniai résztvevők voltak, később bővült a kör a délvidékiekkel, sőt, a szórványmagyarság is képviseltette magát, majd Kárpátaljáról, Erdélyből, Moldvából is érkeztek fiatalok. Érdekes, de talán természetes jelenség, hogy időközben – talán a jólét miatt? – a burgenlandiak és szlovéniai magyarok elmaradtak.
Az idei résztvevők közül Bíró Evelin a Felvidékről érkezett. Első alkalommal van az anyanyelvi táborban.
– Sajnos, ma a politika miatt rosszul érezzük magunkat Szlovákiában. Még az is lehet, hogy a most hatalomra került párt miatt megkülönböztetés vár ránk, magyarokra. De ez még mindig szabadság Romániához és Ukrajnához képest.
Az erdélyi Gidró Attila visszatérő vendég Győrben. Ahogy mondta: minden évben új élménnyel gazdagodva térhet haza.
– Felemelő érzés, hogy mindenkivel magyarul beszélhetünk. Még akkor is, ha néha úgy illetnek bennünket, hogy „román”. Na, az egy kis folt a napsütésben. Nagyon kellemes a társaság, olyannyira, hogy a felvidékiek, akikkel itt ismerkedtünk meg, évek óta járnak hozzánk Csíkszeredára, mi pedig náluk vendégeskedünk.
Szabó István Kárpátaljáról jött a folyók városába.
– Ukrajnában mindenütt hátrányt szenvedünk, iskolában, egyetemen. Ott magyarok vagyunk, itt pedig ukránok. Ennek ellenére mi tudjuk: nekünk a szülőföldünk Magyarország.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késtek a vonatok

Meghibásodások miatt több menetrendszerű vonat késett tegnap a Győrött is áthaladó… Tovább olvasom