Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Szükség van-e korlátokra?

Ha a parlament nem hoz addig módosító törvényt, július 30-tól minden felnőtt korú nő kérheti meddővé tételét.

Ha a parlament nem hoz addig módosító törvényt, július 30-tól minden felnőtt korú nő kérheti meddővé tételét. A végleges és visszafordíthatatlan sterilizációs műtétet eddig csupán 35 év felett vagy három élő gyermek esetén végezték el. Egy családjogász szerint továbbra is szükség lenne korlátozásra, egy nőgyógyász pedig úgy fogalmazott: továbbra sem vállalja majd, hogy fiatal vagy gyermektelen asszonyok esélyét vegye el a szüléstől.

– Abszurd elképzelés lenne, hogy egy 18 éves lány ilyesmiről dönthessen, de nem is ez áll az Alkotmánybíróság határozatában – mondta Tóthné Fábián Eszter, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar polgári jogi és polgári eljárásjogi tanszékének címzetes egyetemi tanára. – A bírák csupán hatályon kívül helyezték az eddigi szabályozást, és a törvényalkotókra bízták, hogy milyen új korlátozást vezetnek be. A legfőbb törvényhozók szándéka tehát nem az volt, hogy minden nagykorú nő elvégeztethesse ezt a beavatkozást.

A docens asszony szerint valamiféle korlátozásra mindenképpen szükség van, hiszen egy társadalomban nem csupán az egyén, a közösség érdekeit is figyelembe kell venni. – Magyarországon így is elég aggasztó a helyzet, folyamatosan csökken a születésszám. Véleményem szerint 30 éves kor alatt mindenképpen akadályozni kellene a fogamzásgátlás ezen lehetőségét, és szülés tekintetében is legalább három gyereket tartok ideálisnak. Kettő ugyanis még csak a szülőket pótolja.

Pál Attila, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója úgy véli, a nők sterilizálásának feltételein nem lenne szabad változtatni. A művi meddővé tétellel kapcsolatban a professzor mindenekelőtt leszögezte: a jelenlegi szabályozást alkalmazva jó módszernek tartja azt. – Biztonságos eljárás terhesség megakadályozására – mondta. – Bármelyik nőnek, aki elmúlt 35 éves és van három gyereke, nyugodt szívvel ajánlom, hiszen nincs mellékhatása, és a műtét után nem érez semmi változást.

Ennél fiatalabb korban vagy kevesebb vér szerinti gyermekkel azonban Pál Attila úgy véli, a műtét elvégzése akár egész életére kihatással lehet egy nőnek, aki elképzelhető, hogy nem kellő körültekintéssel hozott erről döntést. – Az alapproblémám ezzel az, hogy ha egy húszéves kitalálja, hogy nem akar soha gyereket és sterilizáltatja magát, majd később mégis meggondolja magát, már nem lehet visszacsinálni. De ha bejön hozzám egy 28 éves, kétgyerekes nő, hogy sterilizáljam, őt sem sterilizálom, mert azzal a két gyerekkel még bármi történhet. Nem egy olyan esetet láttam már, amikor történt egy baleset, és a szülők mindent megtettek volna, hogy születhessen még egy gyermekük. Szintén akarhat gyereket valaki újra, ha új házasságot köt. Sosem lehet tehát tudni, valóban örökre szól-e az elhatározás.

A professzor hozzátette: ha az Országgyűlés nem szab korlátokat a műtét elvégezhetőségére, az orvosoknak végrehajtóként tudomásul kell ezt venniük. – Más kérdés viszont, hogy ha olyan nő kéri, hogy tegyem meddővé, akinél ez a módszer megítélésem szerint nem indokolt, ilyenkor a lelkiismeretemre kell hallgatnom.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bátran vásárol baromfihúst?

Tovább olvasom