Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Szövetséget hoznak létre a magyar libamáj termelők

A libamáj hazai- és külpiaci pozícióinak erősítése érdekében szövetséget hoznak létre az ágazat szereplői; Orosháza városa pedig hungarikummá kívánja nyilváníttatni a libamájat - hangzott el a harmadik orosházi libamájfesztivál alkalmából megtartott sajtótájékoztatón szombaton.


Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a libamájat nemzeti kincsnek nevezte, amely nemcsak export terméket, hanem foglalkoztatást, vidéki munkahelyeket és feldolgozóipart jelent. Üdvözölte a tervezett szövetség létrehozását, mert mint mondta csak összefogással, tudatos termelői, feldolgozói szerveződésekkel lehet helytállni a piaci küzdelemben.
Kiemelte, hogy a teljes magyar libamájtermelés évente eléri az 1.600 tonnát, s ennek nyolcvan százaléka a külpiacokra kerül. A miniszter nagyon fontosnak tartotta, hogy a "vízi szárnyasok tartására vonatkozó etikai kódex minél nagyobb támogatást élvezzen". Mint mondta "a kódex, a jó állattartási szabályokat, az állatokkal való bánásmódot, a tartás feltételeit és a legkülönbözőbb szakmai szabályokat rögzíti azért, hogy megfeleljünk a különböző állatvédelmi előírásoknak".
A miniszter támogatásáról biztosította egy célzott marketing kampány elindítását, s ehhez a tárca irányítsa alatt álló agrármarketing centrum segítségét is felajánlotta.
A megalakulás előtt álló Magyar Libamájszövetségben a tervek szerint a teljes termékpálya képviselteti magát, az integrátoroktól, a töméssel foglalkozó gazdákon át, a feldolgozókon, vágóhidakon keresztül a kereskedőkig, illetve akár a forgalmazó éttermek tulajdonosaiig - mondta Elekes Lajos, a libamáj feldolgozással is foglalkozó orosházi Merian Foods Kft. vezetője.
A szövetség célja a magyar libamáj, illetve hízott máj ismertségének és marketing támogatottságának a növelése, és egy elmozdulás a jelenlegi alapanyag termeléstől és értékesítéstől a feldogozott termékek főként exportpiacokra való értékesítésének irányába.
Dancsó József, Orosháza polgármestere emlékeztetett arra, hogy a városban, illetve a térségben világszínvonalú terméket állítanak elő, dolgoznak fel és igyekeznek értékesíteni. Hozzátette: a magyar libamáj elsősorban orosházi, hiszen az előállítás legnagyobb része Orosházán történik. "Ezért tartom fontosnak, hogy a készülő és hamarosan megszülető hungarikum törvény külön említést tegyen arról, hogy a libamáj orosházi, hogy ezt a prémium terméket megfelelő védettséggel, megfelelő szintén és módon tudjuk megőrizni és védeni" - mondta.

Olvasóink írták

 • 3. pancser 2011. június 05. 15:37
  „<moderálva>
  Vissza a témához: a libatömés magyar tradíció, de szerintem nem tudjuk megvédeni a módszert, találjanak valami mást ki a libakutatók, hogy a Négy Mancs ne tudjon belekötni.”
 • 2. janika 2011. június 04. 18:28
  „Bajnait is beszervezik?”
 • 1. Yoav 2011. június 04. 15:20
  „Libamaj?? Jo is az!!!
  egy kerdes!!!-(es most kerem eltekinteni a zsidozastol!!!!!!!)-
  Hol kaphato ma Magyarorszagon Fustolt Liba hus?? Egesz liba is erdekelne,ha fustolt!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: a nyugdíjak megadóztatásáról szó sem lehet!

A nyugdíjakat nem adóztatják meg, azonban az 57 év alatti nyugdíjas rendvédelmisek nem nyugdíjat kapnak majd, hanem olyan juttatást, amit meg lehet adóztatni. Tovább olvasom