Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Szörfdeszkán érkezik a Mikulás

A karácsony alapvetően keresztény ünnep, de mivel szinte mindenütt vannak keresztény vallásúak, világszerte megünneplik. A helyi szokások azonban mindenütt mások.
Megérkeztek a nyári Mikulások az ausztrál partokra. Fotó: MTI/AP
A világ más tájain azokban az országokban térnek el leginkább a karácsonyi szokások az európaiaktól, ahol ilyenkor nem tél, hanem forró nyár van. Ausztráliában mindenki igyekszik a strandon tölteni az ünnepet. Épp ezért nem ritkaság, hogy Santa Claus szörfdeszkán vagy motorcsónakon érkezik, bár egyes elképzelések szerint ha van szánja, akkor azt nyolc kenguru húzza. A meleg időnek köszönhetően 1937 óta hagyomány a Carols By Candlelight: ilyenkor karácsony estéjén, gyertyafényben, több tízezer ember énekli kedvenc karácsonyi dalait Melbourne utcáin. Karácsonyfa helyett az őshonos Christmas Bush-t, vagyis karácsonybokrot kedvelik, melynek gyönyörű piros virágos levelei vannak.

A fagyos Grönlandon a családi és baráti látogatások ideje a karácsony, természetesen mindenki kap ajándékot, a gyerekek pedig kunyhótól kunyhóig járnak és énekelnek. Itt is állítanak karácsonyfát, és az emberek gyakran végigtáncolják az éjszakát. Két speciális karácsonyi ételük van, az egyik a mattak, ami bálnabőrbe tekert bálnazsír, az íze állítólag érdekes módon kókuszra hasonlít, de mivel elrágni elég nehéz, inkább csak lenyelik. A másik étel a kiviak, a fókabőrbe csomagolva, hónapokkal korábban elásott nyers hús, amely épp erre az időre éri el a megfelelő oszlási állapotot. Grönlandon ez az egyetlen nap, mikor a férfiak szolgálják ki a nőket.

Bangladesben, a korábbi Kelet-Pakisztánban a keresztény falvakban a férfiak rengeteg banánfát kivágnak, majd ezeket párosával újraültetik a templomokba vezető utakon és házaik körül. A hatalmas banánpálmaleveleket boltívesre hajtják, bambusznádakba lukakat fúrnak és megtöltik olajjal, majd a rudakat a boltívek közé kötözik. A templomba indulás idejét és útját milliónyi lángocska jelzi, mikor az olajat meggyújtják.

Egy országon belül az Egyesült Államokban a legváltozatosabb a karácsony, mivel a különböző etnikumokhoz tartozó emberek eltérően ünnepelnek. Santa Claus azonban a legtöbb helyen szánon érkezik, és a kéményen keresztül lopózik be a lakásba, hogy a fenyőfa alá helyezze az ajándékokat. Ez nemcsak a családoknak, hanem a nagy játékgyártóknak és -forgalmazóknak is ünnep: új termékeik világpremierjét az ajándékozási szezonhoz igazítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz a rendőrségi eszközbeszerzésről

A Fidesz számára elfogadhatatlan, hogy a kormány 3 milliárd forintért a rendőrség számára… Tovább olvasom