Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Szoptatási ambulancia: jó tanácsok anyukáknak

Éjjel-nappal várják a tanácstalan, szoptató kismamák hívásait a győri kórház ambulanciáján.
Az újszülöttosztály gyermekszakápolói készek éjjel-nappal átsegíteni tanácsaikkal az anyukákat a nehézségeken.

Problémák mindig a legrosszabbkor merülnek fel: hétvégén, háromnapos ünnep hajnalán vagy éjszaka. Amikor az ember igazából nem tudja, kitől is várhatna segítséget. Különösen az első babánál gyakori, hogy az újdonsült édesanya sokat nyugtalankodik a szoptatás során. Egy átvirrasztott éjszaka után aztán – ha nincs elérhető segítség – kétségbeesetten nyúlnak a tápszerhez.

A győri Petz Aladár megyei kórház az egyike annak a néhány egészségügyi intézménynek az országban, ahová szülés után is fordulhatnak az anyukák szoptatással kapcsolatos tanácsért.
Lung Sándorné főnővért és munkatársait szerte az országból keresik a kismamák. Van úgy, hogy naponta többen tárcsázzák a győri szoptatási ambulancia számát, de az is előfordul, hogy napokig nem csengeti senki. Bizonyára nem azért, mert egyáltalán nem akadnak problémák. Pedig még mindig jobb nem szégyellni a bizonytalanságot, hanem információt kérni, mint abbahagyni a semmivel sem helyettesíthető, értékes anyatejes táplálást.

A leggyakoribb gondok, amiért segítséget kérnek a kismamák: a mell túltelítődése, a baba „nem akar" szopni, nincs elég anyatej, a baba nem gyarapszik annyira, amennyire elvárnák; az anyának gyógyszert kell szednie, de nem tudja, mi az, ami a szoptatás mellett biztosan nem árt a picinek. A sort még hosszan folytathatnánk, ráadásul ezeken a gyakorlati problémákon kívül a mamáknak szembe kell nézniük tévhitekkel is: például ha az édesanya annak idején csak három hónapig tudta szoptatni a lányát, akkor el kell fogadni, hogy neki sem fog menni tovább és hogy van vizes meg zsíros tej, ami nem felel meg a babának.

Az újszülöttosztály ápolói az ambulancia telefonszámán (96/418-244, 1156-os mellék) jelentkező egyetlen mamának sem fogják azt tanácsolni, hogy adja fel, nincs olyan reménytelen szoptatási probléma, amin ne lehetne segíteni. Egységes, sok-sok tapasztalaton alapuló elvek szerint adnak tanácsot, és szorgalmazzák az anyatejes táplálást hat hónapig kizárólagosan, méghozzá igény szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetköz fényképezőgépes vadásza

Nem a kiállítóterem közepén állok, hanem egészen közel, szemben a falon nagy természetkép. A levegőt megtölti az erdő párás, zöld lehelete, a napsugarak ölelésében önfeledt rókafiak hancúroznak, majkos morgásuk messze morajlik. A kép hatása teljes: kezdem sajnálni, hogy lemaradok a következő pillanatokról. Dr. Alexay Zoltán biológus, természetfotós jó munkát végzett. Tovább olvasom