Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Szobrot állított alapítójának a 200 éves Mezőfalva

Fennállásának 200. évfordulója alkalmából szobrot állított a falu alapítójának az 1811-ben Hercegfalva néven létrejött Mezőfalva.
Dréta Antal egykori zirci apát szobrát a jubileumi ünnepségsorozat keretében Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Dékány Árpád zirci főapát avatta fel szombaton.

Az ötezer lelkes Fejér megyei település apraja-nagyja ott volt azon a rendezvénysorozaton, amelyet a hét eleje óta tartó ünnepségek zárásaként rendeztek. Előbb ünnepi szentmisén imádkoztak a falu további boldogulásáért, majd a helység hajdani védnöke és támogatója, József nádor (1776-1847) szobránál folytatódott a jubileumi emlékezés. A magyarországi reformkor kiemelkedő alakjának mellszobránál ükunokája, Habsburg Lotaringiai Mihály szólt arról a példaértékű összefogásról, amely annak idején közösséggé szervezte, s rövid idő alatt uradalmi alközponttá fejlesztette Hercegfalvát.

A leszármazott szerint Mezőfalva története a példa arra, hogy van kiút a nehéz gazdasági helyzetből, de összefogás, szorgalom és kemény munka kell hozzá. "Jó úton járunk, amiről nem szabad letérni" - hangoztatta. Úgy vélte, méltó lenne ükapja emlékéhez, ha a település ismét Hercegfalva nevet viselné. Az ünnepség keretében felavatták a falualapító Dréta Antal szobrát, a dunaújvárosi Rohonczy (ROHO) István alkotását.

Az emlékmű felállítását a mezőfalvaiak mellett a kormány is támogatta. Az általános iskolában tartott műsoros ünnepségen Márok Csaba független polgármester "születésnapi" köszöntőjében elmondta: a település sokat fejlődött az utóbbi években. Kiépült az ivóvízhálózat, megkezdődött a szennyvízcsatornázás, portalanították az utakat, díszburkolatot kapott és szökőkúttal szépült a falu közösségi rendezvényeinek is helyet adó piac tér. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter ünnepi beszédében arra emlékeztetett, hogy Dréta Antalnak és József főhercegnek volt bátorsága és szándéka ahhoz, hogy megalapítsa Hercegfalvát, amelyet 60 éve Mezőfalvának hívnak. Õk gyújtották meg azt a tüzet, amely köré odagyűltek a környék dolgos parasztjai, "s továbbvitték a lángot, miután saját tűzhelyet alapítottak" - fogalmazott a miniszter. Felidézte, hogy 1811-ben Dréta Antal hívására 120 jobbágycsalád érkezett Zirc környékéről, hogy József nádor védnökségével és támogatásával megalapítsák a falut, s használatba vegyék a szántókat, erdőket.

Majd az alapító szigorú pedagógiai elvei alapján a helység létrehozta alapvető intézményeit is. A községben békében és kölcsönös tiszteletben éltek a különböző nemzetiségek - hangsúlyozta a miniszter. Köszöntötte Mezőfalva ünneplő közösségét L. Simon László (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője is, aki arra biztatta az ott élőket, hogy bár a Mezőfalva név is nagyon szép, nem kell félni a sorsdöntő változásoktól, a falu régi nevének esetleges visszavételétől.

Olvasóink írták

  • 1. Pofátlan 2011. április 10. 10:25
    „Ha tisztelik a falu alapítóit, akkor visszakérik a régi nevet. Bár Fertőd se kérte még vissza a régi Eszterháza nevét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűzben életét vesztette egy idős nő Algyőn

Lakástűzben életét vesztette egy idős asszony szombaton, a Szeged melletti Algyőn - közölte a… Tovább olvasom