Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 6°C | 17°C Még több cikk.

Szó sincs intézménybezárásról

Nem kis meglepetéssel szolgált a Koroncói Hírmondó márciusi száma. Horváth Lóránt polgármester úr finoman megfogalmazta – és azt a decemberi falugyűlésen a község tudtára adta –, hogy a falu előtt két út áll: vagy a fejlesztés, vagy az oktatási intézmények fenntartása. Tisztelt polgármester úr, tisztelt képviselő-testület: a rossz gazdálkodás következményeit nem biztos, hogy az iskolára és az óvodára kellene hárítani, és itt kellene megspórolni annak következményeit. Ezek az intézmények akkor sem „termeltek hasznot”, amikor a mai döntéshozók jártak iskolába, óvodába. Vagy ezt önök talán már elfelejtették? Az iskola, az óvoda a jövő záloga, ha ezek az intézmények bajba kerülnek, nem biztos, hogy a faluban szükség lesz építési telkekre, egyéb fejlesztésekre.

Koroncónál lényegesen kisebb falvak is foggal-körömmel kapaszkodnak a jövőjükbe, védik oktatási intézményeiket. Van egyéb, amin lehetne takarékoskodni a faluban, ha a költségvetésben megszorításokra van szükség. Egyenesebb dolog lenne kiállni a falu elé és feltárni a problémákat, vállalni a döntései-

ket, mint várni a csodát. Közmeghallgatást az egy kötelező alkalmon kívül is lehet tartani, sőt, mint a jelen állapot mutatja, szükség is lenne rá. Nem minden rosszért az oktatási intézmények és azok vezetői a felelősek.
Horváth Lóránt polgármester nem kis értetlenséggel fogadta a neki és képviselőtársainak címzett észrevételeket. Naponta találkoznak Takács Ottóval az utcán, ott is elmondhatta volna észrevételeit, ahogy a falugyűlésen is.
– Nincs és nem is volt szó arról, hogy Koroncó önkormányzata be akarja zárni az óvodát vagy az iskolát – mondta lapunknak a polgármester. A falugyűlésen azért beszélt a problémáról részletesen, hogy az emberek ismerjék meg, milyen gondokkal néz szembe az önkormányzat. Koroncó idén 220 millió forintból gazdálkodik. A 134 diákot tanító iskola és 55 gyermekes óvoda működését 43 millió forinttal támogatják, azaz ennyivel egészítik ki az államtól kapott normatív támogatást. A pénzt nyilvánvalóan máshonnan kell elvonni, de úgy is lehet fogalmazni, ha nem az iskolát és az óvodát kellene támogatni 43 millióval, akkor ebből a pénzből valami mást lehetne megoldani, fejleszteni lehetne belőle.
A polgármesternek az a véleménye, hogy Takács Ottónak azok számára kellene levelet írni, akik gyerekeiket győri iskolákba járatják. Természetesen szabad az iskolaválasztás, ugyanakkor tény, hogy az 50–60 máshol tanuló gyerekre a 200 ezer forintos normatív támogatást nem a helyi önkormányzat kapja. Koroncó már 2005-ben is nehézségekkel tudott megfelelni intézményfenntartó kötelezettségeinek. Úgy tűnik, hogy a gondok nem csökkennek, inkább nőnek. Idén 27 millió forint folyik be Koroncó költségvetésébe iparűzési adóból, 8 millió súlyadóból, 3 millió kommunális adóból. A mai ismeretek szerint a községnek 17 millió forint hitelt kell felvennie. Nem mondott le az önkormányzat a beruházásokról sem, de csak pályázaton nyert pénzből futja erre. A Szent László utat és az iskolai tornacsarnok tetőzetét akarják ily módon felújítani. Regionális fejlesztési forrásokra pályázott a község, s ha nyernek, azért külön kell majd hitelt felvenni, hogy előteremtsék a község saját forrását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelyek az iváni romáknak

Az eredeti húsz fővel ellentétben tizenöt iváni roma vette fel a munkát a Tanulmányi Erdőgazdaság… Tovább olvasom