Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Szlovákiában van érdekvédelem, nálunk nincs

A magyar idegenvezetők érdekvédelmét hiányolja a győri Kőrös Erzsébet, a Magyar Idegenvezetők Szövetségének tagja.
„ Szlovákiában működik a szakma érdekvédelme, míg Magyarországon nem” – mondta a Kisalföldnek egy, a hivatását harminc esztendeje gyakorló győri idegenvezető. A szombaton Pozsonyban történtekkel természetesen ő sem ért egyet.
– Tudjuk, hogy szerte Európában nagyon szigorú szabályozások vannak az idegenvezetéssel kapcsolatban. Ausztriában is például a kollégák csak ott vezethetnek turistákat, ahol vizsgáztak, a tiroli Tirolban, a bécsi Bécsben. Régóta tudjuk, hogy az osztrák fővárosba mi nem mehetünk, mert ha elcsípnek bennünket, büntetés jár. Persze nem olyan drasztikus, mint a hétvégi pozsonyi példa, de az útlevélbe bepecsételhetik a kétesztendős kitiltást az országból. Korábban akár 8–10 ezer schillinges büntetések is előfordulhattak. A Magyar Idegenvezetők Szövetsége régóta harcol azért, hogy a hazai idegenvezetők is jogi védettséget kapjanak. Naponta többször előfordul például Győrben is, hogy külföldi turistacsoportokat nem helyi munkatársak kísérnek. Nekünk viszont nincs jogunk ahhoz, hogy ezt szóvá tegyük, még ha a kitűzőnket viseljük is. A magyar jog nekünk erre nem ad lehetőséget, a szlovákok azonban léptek és jogot adtak saját idegenvezetőiknek. A magyar illetékesek sajnos ezt képtelenek voltak eddig megtenni, noha évről évre hivatalosan is felvetjük a problémát.
Kőrös Erzsébet szerint az megint más kérdés, hogy egy történelem szakos tanár a saját diákjainak, vagy éppen kollégáinak tarthat-e előadást egy-egy felkeresett emlékhelyről.
– A szabályok szerint ilyen esetekben is idegenvezetőt kellene fogadni a csoport mellé, még itthon is, ami már munkajogi kérdés.
„ Én Pozsonyban is számos esetben dolgoztam, de már a buszban elmondok mindent, amit tudni érdemes. Nem teszek ki kitűzőt és a közterületeken úgy viselkedem, mintha magam is a csoport tagja lennék.”
Azt hiszem, a szombati eset a szlovákok erős túlzásának számít, és nem is helyeslem. De tudomásul kell venni azt is, hogy ők a szakmát szigorú, európai uniós szabályok szerint védik, tehát náluk működik az érdekvédelem.
A szakember azzal egyetért, hogy a Pozsonyban fogadható, szlovák idegenvezetők nem igazán tájékozottak a főváros magyar történelemhez kapcsolódó esemé-

nyeiről. Mint fogalmazott, Pozsonyban például nincs magyar nyelvű ismertető a városról, holott Győr nevezetességeiről szlovák nyelven is olvashatnak. Erre viszont már magasabb szinten kellene a magyar érdekeket védeni.
– Trianont ők természetesen máshogy látják. Jó példa Pozsonyban a koronázási menet felidézése a történelmi útvonalakon, amit néhány éve kezdtek el. Minden király koronázását eljátsszák színészekkel hasonló rendezvényen, mint Győrben a barokk esküvő. Mindent bemutatnak, a közönséget éppen csak arról felejtik el tájékoztatni, hogy magyar királyokról van szó – tette hozzá Kőrösi Erzsébet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél külföldön turistaként?

Tovább olvasom